Mozgalmas napon van túl Tennys Sandgren, az amerikaiak kétszeres Grand Slam-negyeddöntős játékosa. A 29 éves sportoló hétfői koronavírus-tesztje pozitív lett, melynek értelmében ő maga is azt gondolta, hogy számára idő előtt véget ért az idei Australian Open. Végül mégis felengedték az Ausztráliába tartó repülőjáratra, és minden bizonnyal részt vehet a melbourne-i versenyeken.


"Covid-pozitív hálaadáskor. Covid-pozitív hétfőn. Tényleg annyira megbízhatóak a pcr-tesztek? Legalább a pontjaimat megtarthatom" - írta csütörtökön a Twitter-oldalára a világranglista-50. teniszező. Az üzenetből egyértelműen kiderül, Sandgren maga is azt gondolta, hogy az idei Ausztrál Openje már azt megelőzően véget ért, mielőtt elkezdődött volna, és bő egy hónapos kényszerszünet vár rá az ausztrál túra kiesésével. Nem sokkal később azonban már sokkal pozitívabb hangvételű üzeneteket posztolt a közösségi oldalára.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 15:46
Második helyzetjelentésében már azt írta, másnap mégis engedélyezhetik az utazását, bár azt poénból hozzátette, hogy vissza kell tartania a lélegzetét. Az események ezt követően vettek váratlan fordulatot: Ben Roethenberg, a New York Times újságírója írta meg elsőként, hogy a gépet még a felszállás előtt visszafordították - ezt az egyik utas is megerősítette. "Várjatok, most úgy tűnik, hogy megpróbálnak feljuttatni a gépre, 15 perccel azt követően, hogy a járatnak el kellett volna indulnia" - folytatta a történetet Sandgren.
"Azta, rajta vagyok a gépen. Talán túl sokáig tartottam vissza a lélegzetemet. Craig Tiley egy varázsló"
- számolt be az amerikai a sikerrel záruló utazásról.
Mivel Ausztráliában meglehetősen szigorúak a járvánnyal kapcsolatos szabályok, általános meglepetést okozott, hogy egy pozitív tesztet produkáló teniszezőt felengedtek a gépre. Magyarázattal az Ausztrál Open hivatalos oldalai szolgáltak. "Néhányan, akik felépültek a Covid-19-ből és már nem fertőznek, néhány hónapig még magukban hordozzák a vírust. Victoria állam egészségügyi szakemberei minden esetet a részletes orvosi anyagok alapján értékelnek, hogy megbizonyosodjanak arról, a járatra felkerülő emberek nem fertőznek."
Sandgren tehát azért utazhatott el, mert a teszt még a novemberi fertőzés nyomait mutatta ki a szervezetében, jelenleg azonban nem minősül kockázatnak, hiszen a vírust nem tudja továbbadni. "Rengeteg a kanapévirológus. A két teszt között kevesebb mint nyolc hét telt el. Novemberben beteg voltam, mostanra azonban teljesen egészséges vagyok. Egyetlen dokumentált eset sincs, amely alapján én most fertőző lehetnék. Teljesen meggyógyultam" - írta az amerikai. Szintén a közösségi oldalon reagált Lisa Neville, rendvédelmi miniszter.
"Tennys Sandgren pozitív tesztjét egészségügyi szakemberek vizsgálták felül, akik úgy határoztak, hogy a vírus jelenlétét egy korábbi fertőzés miatt mutatták ki, így engedélyezték az utazást. Aki először produkál pozitív Covid-tesztet - vagy még mindig fertőző lehet - az továbbra sem léphet be az országba."
Bár elsőre szigorúnak tűnnek az Ausztrál Openre vonatkozó szabályok, az állampolgárokhoz képest így is kiváltságos helyzetben érezhetik magukat a teniszezők. Az országba érkező 1270 fős különítménynek ugyanis charterjáratokat biztosított a Tennis Australia, miközben az ausztrál kormány nemrég arról hozott döntést, hogy a vírus jobban fertőző, Nagy-Britanniában terjedő variánsa miatt felére csökkenti a repülőjáratok számát. Ezzel viszont becslések szerint 40 ezer ausztrál állampolgár rekedt külföldön.
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 04:44