A 29. születésnapját ünneplő Fucsovics Márton ötszettes győzelemmel bejutott az ausztrál nyílt teniszbajnokság második fordulójába.


A világranglista 55. helyezettje hétfőn a hazai közönség előtt szereplő Marc Polmansszal csapott össze - életében először -, aki 125. a rangsorban. Három brék után, meglepetésre a szabadkártyával főtáblára került ellenfél kapta el jobban a ritmust, és 46 perc elteltével hozta a nyitószettet. A magyar játékos azonban összekapta magát, és a második játszmában háromszor, majd a harmadikban kétszer is elvette a stabilan ütő ausztrál szerváját, így 2 óra 13 percnél már ő volt szettelőnyben. A koronavírus-járvány miatt korlátozott számban jelen lévő nézők közül rendre felharsant a "Hajrá, Marci!" vagy a "Hajrá Magyarország!" buzdítás.
A dél-afrikai születésű Polmans - aki tavaly bejutott a második körbe az Australian Openen - azonban nem adta fel, óriási csatában kicsikarta a rövidítést a negyedik felvonásban, és alig rontva kiegyenlített.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 15:46
Három és fél óra elteltével a felek nekirugaszkodtak az utolsó játszmának, Polmans rögtön brékelt, de a magyar Davis Kupa-válogatott vezére 2:2-nél utolérte őt. Fucsovics egy 15 labdamenetet hozó gémben ismét brékelt, majd 5:3-nál kiszerválta a fordulatos találkozót, amely 4 óra 13 percen át tartott.
Fucsovics Márton elárulta, hogy a meccs közben is gondolt időnként a születésnapjára, melynek alkalmából reggel Craig Tiley tornaigazgató is gratulált neki e-mailben.
"Átsegített a nehéz pillanatokon, nagyon nehéz mérkőzés volt"
- mondta a Tennis love and game Facebook-oldalnak.
"Pár meccsét láttam a srácnak, tudtam, hogy gyűrős gyerek, jól mozog, és miután a második és harmadik szettben jól játszottam, a negyedikben nagyon feljavult. Fogadóként ekkor nem volt esélyem, de az ötödikben lelkileg erős tudtam maradni, gondoltam a szülinapomra, ami pozitív érzéseket hozott fel bennem."
A nyíregyházi teniszező kifejtette, a hűvös idő és a korábbinál gyorsabb borítás miatt mások voltak a körülmények.
Ami a továbbiakat illeti, közölte, hogy a hosszú nyitómeccs után megpróbál rápihenni a szerdai folytatásra, amikor a 17. kiemelt, háromszoros Grand Slam-bajnok svájci Stan Wawrinka vár rá.
"Most negyedórát ültem a jeges fürdőben, egyelőre nem érzem magam annyira fáradtnak, holnap lesz egy intenzív edzés, és remélem, szerdán felszabadultan tudok majd játszani" - tette hozzá.
Eredmény, férfiak, 1. forduló (a 64 közé jutásért):
Fucsovics Márton-Marc Polmans (ausztrál) 4:6, 6:3, 6:1, 6:7 (3-7), 6:3
MTI
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 04:44