Naomi Osaka magabiztos győzelemmel folytatta szereplését az idei Ausztrál Openen, és elsőként jutott a torna elődöntőjébe. A papírforma-eredményt követően meglepetéssel folytatódott a program, ugyanis a selejtezős Aslan Karatsev legyőzte a hátsérüléssel bajlódó Grigor Dimitrovot is, így karrierje első GS-főtáblás menetelésével egyből történelmet írt.


A világranglista 3. helyén álló japán a találkozót megelőzően nyíltan beszélt arról, hogy mennyire szereti nézőként Hsieh Su-wei kiszámíthatatlan és szórakoztató teniszét. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy ami szurkolói szemmel nézve Hsieh legnagyobb erénye, az ellenfélként közel sem annyira kívánatos tulajdonság, ugyanis a tajvani tenisze lényegében olvashatatlan. Osaka ennek kapcsán kiemelte, hogy nem hezitálhat a találkozón, bíznia kell a saját ütéseiben, csak így lehet esélye a karrierje első GS-negyeddöntőjét játszó ellenfele ellen.
Osaka ennek megfelelően is játszott: az volt a célja, hogy ne hagyja kibontakozni Hsieh játékát, és folyamatosan védekezésre kényszerítse a tajvanit. Miközben a korábbi találkozóikon gyakran előfordult, hogy a japán bizonytalan volt, félt a rontásoktól és visszafogta az ütéseit, ezúttal ő volt az agresszor. Adogatóként érinthetetlen volt, az első szervái után csak két pontot veszített, ellenben kiharcolt 12 bréklabdát, amiből négyet meg is csinált. Alig több mint egy óra alatt, 6:2, 6:2-re söpörte be a győzelmet.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 15:46
"Fontos volt, hogy legyen tervem, mert ő olyan ellenfél, aki ellen fogalmam sincs, mi fog történni a pályán. Szükségem volt egy struktúrára, amihez tarthattam magam, hogy ne arra figyeljek, amit ő csinál a pályán. Ez nagyon fontos volt. Mindig nagy kihívás ellene teniszezni, mert sosem lehet tudni, mit fog csinálni a labdával. Sikerült a saját tervemre koncentrálni. Az elejétől kezdve egyértelmű volt, mi volt a fejemben, mit kellett tennem. Korábban megtapasztaltam, milyen kemény meccset játszani ellene, így tudtam, hogyan lehet elkerülni ezt."
"Úgy érzem, hogy már az elején azt sulykoltam magamban, hogy legyek intenzív. Sokszor játszottam vele, az volt az érzésem, hogy felkészültem, mire számíthatok, azt például nem engedhettem meg, hogy megspóroljam a lábmunkát. Nem akartam ma három szettet játszani" - mondta Osaka, aki a leendő ellenfeleiről is beszélt. "Haleppel nem szeretek teniszezni. Nagyon kemény, mindig visszateszi a labdákat. Az én szememben az ellene játszott meccsek mindig nagyon megterhelőek fizikálisan és mentálisan egyaránt."
"Ez persze Serenáról is elmondható. Mindig tartok egy kicsit tőle, amikor a pálya másik oldalán látom. De igen, úgy érzem, hogy az egymás elleni meccsük nagyon jó lesz."
Egy könnyed papírforma-győzelmet követően hatalmas meglepetéssel folytatódott az Ausztrál Open, a férfiaknál ugyanis a selejtezős Aslan Karatsev jutott elsőként elődöntőbe. Az orosz teniszező története sok szempontból érdekes, hiszen karrierje során először sikerült főtáblára jutnia egy GS-tornán, és rögtön első nekifutásra bejutott a legjobb négy közé, amivel már önmagában is történelmet írt. A meneteléshez kellett némi szerencse is (erre még visszatérünk), de az érdemeiből mindez semmit sem von le.
Az orosz kicsit idegesen kezdte a meccset, próbált agresszív lenni, de ez inkább hibákban, mintsem nyerőkben mutatkozott meg, 19 rontással zárta az első szettet. Dimitrov leginkább a stabilitásra törekedett, próbált minél több labdát a pályára tenni, a folytatásra azonban nála is egyre több lett a rontás. Ezt kihasználva Karatsev kiegyenlített, majd jött a fordulópont: Dimitrov hátsérülése rosszabbodott, és onnantól kezdve képtelen volt teljes erőből szerválni, az első szetthez képest 30 km/h-val esett vissza az első adogatásainak átlagsebessége.
"Ez természetesen csodálatos érzés. Először vagyok főtáblán, és most először jutottam elődöntőbe, ami hihetetlen. Az elején nehéz volt higgadtnak maradni. Próbáltam kiutat találni, és aztán a harmadik játszmában problémái adódtak a hátával" - értékelt visszafogottan Karatsev. Leírni is furcsa ezt, de két nap múlva az orosz a GS-döntőért játszik, Novak Djokovic vagy Alexander Zverev ellen. "Próbálok nem gondolni erre, meccsről meccsre szeretnék haladni" - mondta egy mosoly kíséretében Karatsev.
Ennyire alacsonyan rangsorolt teniszező - Karatsev jelenleg a 114. - Goran Ivanisevic óta nem járt GS-torna elődöntőjében: a horvát adogatógép 2001-ben a 125. helyről indulva lett bajnok Wimbledonban. Jövő héttől kezdődően egyébként a top 50-ben jegyzik az oroszt, az ATP élő világranglistáján most a 42. helyre sorolják. Remek hetének köszönhetően a keresetét is megduplázta: 27 éves koráig nagyjából 600 ezer dollárt gyűjtött, szinte pontosan annyit, mint a mostani elődöntőjével. 
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 04:44