Az Ausztrál Open 11. játéknapján két női és egy férfi elődöntőt rendeznek. Pályára lép a 24. Grand Slam-címére hajtó Serena Williams, ám nem lesz könnyű dolga a makulátlanul teniszező Naomi Osakával. Láthatjuk a férfi címvédő Novak Djokovicot is, aki három kemény találkozót követően abban bízhat, hogy a torna meglepetésemberével szemben nem kényszerül túlórázni a döntő előtt.


Serena Williams - Naomi Osaka


Jelenleg nem nagyon létezhet izgalmasabb párosítás egy Grand Slam-tornán, mint minden idők legeredményesebb játékosának a következő éra egyik legmeghatározóbb játékosa elleni párharcánál. Eddigi mérkőzéseik legfeljebb drámában hozták az elvárásokat, a színvonal és izgalmak tekintetében mindig maradhatott némi hiányérzet a nézőkben. Volt, hogy az aktuális forma nyomta rá a bélyegét a meccseikre, máskor a tét, mindenesetre a mérleg Osakának kedvez: három találkozóból kettőt nyert meg példaképe ellen, köztük a US Open döntőjét.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 - 15:46
A tét most is hatalmas, legalábbis Williams szempontjából, mivel a 23-szoros GS-bajnok amerikai 2017 óta egyértelműen most van a legjobb formában. Azóta, hogy életet adott kislányának, négy GS-tornán jutott döntőbe, többnyire az adogatásaira és a mentális adottságaira támaszkodva. A túlzott nyomás végül mindegyik esetben maga alá temette, pedig két fináléban is rutintalan ellenféllel nézett farkasszemet. A mostani Serena azonban sokkal inkább idézi a 2017 előtti önmagát, lábmunka terén - ahogyan ő fogalmazott - utoljára 1926 környékén teljesített így.
Beszédes, hogy a női mezőny egyik legjobban mozgó játékosa, Simona Halep csak hét labdamenetet nyert meg azok közül, amelyekben legalább kilenc ütésváltás volt, szemben Serena 16 pontjával.
Megint más kérdés, hogy ez a megújult Serena mire megy azzal az Osakával szemben, aki mentálisan hasonlóan kiegyensúlyozottnak tűnik, mint első GS-győzelme alkalmával. A japán lánynak nehéz sorsolása volt, mégis az első fordulótól kezdve makulátlan teniszt hozott, a torna eddigi legszínvonalasabb női mérkőzésén pedig meccslabdákat hárítva fordított Garbine Muguruza ellen. Kétségtelen, hogy a mostani Serena jobb a 2018-asnál, de ez a mostani Osaka is sokkal erősebb, mint az a rutintalan kislány, aki az egész világot meglepte a US Openen.

Fotó: Eurosport

Karolina Muchova - Jennifer Brady


Az már a sorsolásnál érződött, hogy a tábla felső része egy kicsit könnyebb, mint az alsó, ahol már a negyedik fordulóban GS-bajnokok kaszabolták egymást. Ez az elődöntős párosítás még ennek fényében is masszív meglepetésnek számít: mindketten először játszhatnak a legjobb négy között az Ausztrál Openen, Muchovának GS-elődöntőből is ez lesz az első, korában a wimbledoni negyeddöntője volt a legkimagaslóbb eredménye. Brady esetében ugyanakkor ki kell emelni, hogy már a US Openen is elődöntőt játszott.
A két lány közül Bradynek volt könnyebb útja, hiszen a 28. kiemelt Donna Vekic volt a legmagasabban rangsorolt ellenfele. Az amerikai Bolsovát, Brengle-t, Juvant és Vekicet két szettben intézte el, a negyeddöntőt viszont idegesen kezdte jó barátja, Jessica Pegula ellen, ami a szettjébe került. Végül sikerült megnyugodnia, és onnantól kezdve az egész versenyen látott magabiztosságával játszva, könnyedén megfordította a találkozót. New Yorkban is megcsodált tenyerese és a kemény szervája a gyors ausztrál borításon is kiválóan működik.
Muchovának keményebb volt a sorsolása, és ennek megfelelően több mint két órával több időt töltött a pályán az amerikainál. A legyőzöttek névsora mindenesetre eléggé beszédes: a cseh megverte honfitársát, Karolina Pliskovát (6.), a mezőny egyik legkiegyensúlyozottabb játékosát, Elise Mertenst (18.), legutóbb pedig az ausztrálok kedvencét, a női világelső Ashleigh Bartyt állította meg. Ezek a győzelmek az elődöntőre is komoly önbizalmat adhatnak neki, amire szükség is lesz pályafutása eddigi legnagyobb lehetősége előtt.

Novak Djokovic - Aslan Karatsev


Bármi is történjék, ez az Ausztrál Open már Aslan Karatsev tornája lesz. A már 27 éves oroszról eddig nem sokat lehetett hallani, legfeljebb azok lehettek képben (a családtagjain túl) a pályafutásával, akik rendszeresen követték a Challenger Tourt és az orosz DK-csapat mérkőzéseit. Karatsev kilenc alkalommal bukott el GS-tornák selejtezőjében mielőtt sikerrel kvalifikálta volna magát a versenyre a Dohába kiszervezett Ausztrál Open-selejtezőn. Most pedig a torna történetének legeredményesebb játékosa ellen készülhet az elődöntőben.
Papíron ennek a párosításnak a nyolcszoros bajnok, kilencszeres elődöntős Novak Djokovic az esélyese, aki a torna ezen fázisában sosem kapott még ki Ausztráliában. Nem valószínű, hogy ez a sorozat épp Karatsev ellen szakad meg, legfeljebb ha a szerb hasizomsérülése rosszabbra fordul és nem tud teniszezni. Hogy a világelső nincs 100%-os állapotban az biztos, a sérülés jellegét és súlyosságát illetően azonban kevés a konkrétum. Djokovic mindenesetre a szokásosnál megfontoltabban megy bele hosszú labdamenetekbe, ami azért árulkodó.
Karatsev ellen éppenséggel ilyesmire nem nagyon kell készülnie, az orosz minden alkalmat megragad a labda gyorsítására, a mezőnyben még versenyben lévők közül messze ő rendelkezik a legnagyobb átlagsebességgel tenyeres és fonák oldalról. Az orosz mindent vagy semmit típusú tenisze normál esetben kevés gondot jelentene Djokovicnak, ám ha a világelső a szokásosnál lassabb lesz, előfordulhat, hogy bizonyos szakaszokban Karatsev erőtenisze lesz a meghatározó. De azért erre még egy 80%-os Djokovic esetében sem tennénk fel nagy összeget.

djokovic-min.jpg

Fotó: Eurosport

Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 - 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 - 04:44