Több szezonra is elegendő pihenést, valamint egy extra hosszú felkészülést követően a világelső Ashleigh Barty készen áll a 2021-es szezonra. Az Ausztrál Open 2020-as elődöntősétől hazájában legtöbben idén a végső győzelmet várják, ő azonban igyekszik csak a játékára koncentrálva függetleníteni magát az elvárásoktól.


Kevesen gondolták volna 2020 februárjában a dohai WTA-torna egyik elődöntőjét követően, hogy a Petra Kvitovától vereséget szenvedő Ashleigh Bartyt akkor láthattuk utoljára éles meccshelyzetben teniszpályán a teljes évet tekintve. A helyzet mégis az, hogy a koronavírus-járvány miatt a rolót lehúzó Ausztráliában maradó világelső addig tologatta a lehetséges visszatérése dátumát, hogy nagyjából a US Open idején bejelentette, 2020-ban ő már nem versenyez. A WTA Insider podcastnak a minap nyilatkozó Roland Garros-bajnok ausztrál szerint ez a döntés két okból is remeknek bizonyult: egyrészt az elzártság hónapjai alatt soha nem látott mennyiségű minőségi időt tölthetett a családjával, másrészt pedig végig tudott csinálni egy maratoni hosszúságú alapozást és előszezont. A 2021-re való felkészülést ugyanis Barty és Craig Tyzzer vezette csapata már 2020 októberében elkezdte, volt idő tehát bőven arra, hogy a játék minden létező technikai és taktikai elemét gyakorolja, valamint időt szakítson a mentális felkészülésre is. 

barty.jpg

Fotó: Eurosport

Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 15:46
Utóbbira különösen is szüksége lesz 2021 első Grand Slam-tornáján, hiszen majd egyévnyi kihagyás ide vagy oda, a hazaiak kimondva-kimondatlanul (főleg azért kimondva) a torna megnyerését várják tőle. Érdemben nem „segít” a helyzetén az sem, hogy annak ellenére, hogy 2020-ban mindössze tizenöt mérkőzést játszott, továbbra is az ő nevével kezdődik a WTA világranglistája, ami még egy ilyen csonka szezont követően is, mint amilyen a 2020-as volt, nagyon komoly bravúrnak számít. Nem véletlen tehát, hogy a teniszkarrierjét egyszer már egy másféléves krikett-kitérő miatt megszakító Barty sokat foglalkozik manapság azzal, hogyan próbálja meg függetleníteni magát a felé irányuló nagyon komoly elvárásoktól.
„Akkor leszek elégedett, ha úgy jöhetek le a pályáról egy mérkőzést követően, hogy tudom, mindent jól csináltam. Ha így történik, akkor függetlenül attól, hogy nyerek vagy veszítek, nyugodt lelkiismerettel alszom majd az ágyamban. Egyébként is nagyon hangsúlyos részét képezi az egész csapatom felkészülésének, hogy a képességeinkhez mérhető legjobbat hozzuk ki magunkból az adott napon. Ha ez elég a győzelemhez, az persze nagyon jó, de ha nem, az sem tragédia.”
A világelső beszélt arról, hogy a nagyjából egy éve a nyakába szakadó kényszerszabadság első hónapjaiban jóformán ütőt sem fogott a kezébe, később azonban elkezdte érezni, hogy hiányzik számára a versenyhelyzet. Mindazonáltal mindig csapatban gondolkodott, és így tesz a továbbiakban is, így bár volt néhány döntés, amelyet fájdalmas volt meghozni, a teljes csapat egészségét és biztonságát szem előtt tartva ezeket meg kellett hoznia. Ilyen fájdalmas döntés lehetett minden bizonnyal például a Roland Garros-tól való távolmaradása, ahol címvédőként léphetett volna pályára, s ahova annak első dátum módosítását követően még elkötelezte magát. Az extra hosszúra nyúló játékböjt aztán végül nem túl szokványos reakcióra ragadtatta Barty-t, a világelső saját bevallása szerint ugyanis szinte már „sóvárgott” az edzések után, hiányzott az életéből a felkészülés és a versenyek rutinja, amelyek korábban meghatározták a mindennapjait.

barty-garros2.jpg

Fotó: Eurosport

Az ausztrálok 1978 óta várnak arra, hogy Chris O’Neal-t követően ismét hazai játékos nyerje meg az Ausztrál Opent. A tetemes, 43 éves böjt megszakítását a hazaiak a világelsőtől várják, ő pedig egy olimpiai bajnok honfitárs példájából merítkezve próbál megfelelni az elvárásoknak, egyszersmind kezelni a várakozások által generált nyomást. A korábbi kiváló atléta, Cathy Freeman ugyanis a 2000-es sydney olimpián úgy állt oda a 400 méteres döntőhöz, hogy Atlanta ezüstérmeseként, regnáló világbajnokként százezres őrjöngő tömeg várta tőle a hőn áhított győzelmet. A siker nem maradt el, Freeman örült hajrával lett olimpiai bajnok. Barty nyilatkoztából kiderül, a sprinter sajátos technikával nyugtatta magát a finálé előtt, a világelső teniszező pedig most hasonló cipőben járva, követné honfitársa stratégiáját.
„Az analógia, amivel az olimpia alatt dolgozott, az egyik legjobb, amit valaha hallottam. Egy házban ücsörgő kislányként képzelte magát, aki bár látja a kinti tomboló vihart, a házban ülve mégsem hallja azt. Ez a kép számomra azt jelenti, hogy hiába van körülöttem odakint nagyobb zaj vagy több szóbeszéd, végsősoron egyik sem változtat azon, ahogyan megütök egy labdát, vagy ahogyan felkészülök egy meccsre.”
Ashleigh Barty hivatalos keretek között január 29-én debütál 2021-ben, aznap ugyanis pályára lép Adelaide-ben az A Day at the Drive elnevezésű bemutató tornán. A nyolcfős versenyen, amelyet amolyan karantén létesítési kompenzációként rendezhet meg a dél-ausztrál város, Bartyn kívül ott lesz Serena Williams, Naomi Osaka és Simona Halep is, a férfimezőnyt pedig Rafael Nadal, Novak Djokovic, Dominic Thiem és Jannik Sinner képviseli. A „bulitornát” követően a világelső részt vesz az egyik felvezető WTA-tornán, majd első kiemeltként megkezdi szereplését a február 8-án rajtoló Ausztrál Openen. 
via WTA Insider & Ubitennis
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 04:44