A nap egyik legnagyobb meglepetését aratta a világranglista-114. Aslan Karatsev. A selejtezős orosz három szettben győzte le az Ausztrál Open nyolcadik kiemeltjét, Diego Schwartzmant, és első Grand Slam-főtáblás szereplése alkalmával ott van a legjobb 16 között.


Az egyáltalán nem meglepő, hogy Daniil Medvedev és Andrey Rublev simán hozzák mérkőzéseiket az Ausztrál Openen, miként az sem, hogy Karen Khachanov is ott van a harmadik fordulóban. Az viszont elég nagy szenzációt okoz, hogy mielőtt ők hárman szombaton a nyolcaddöntőbe jutásért pályára lépnek, egy orosz teniszező már ott van a legjobb 16 között. A selejtezőből érkező, top 100-on kívüli, első Grand Slam-tornáján szereplő Aslan Karatsev nagyon magabiztosan búcsúztatta Diego Schwartzmant. A 27 éves játékosról eddig nem túl gyakran hallhattunk, de tagja volt a múlt héten ATP-kupa győztes orosz csapatnak.
Karatsev három játszmában, 1 óra 52 perc alatt győzte le a nyolcadik kiemelt Diego Schwartzmant. 50 nyerőt jegyzett, és mindössze egyszer veszítette el az adogatását, gyakorlatilag leütötte a pályáról az argentint.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 15:46
„Fantasztikus teniszt játszott, túl sok nyerőt ütött”- mondta el a mérkőzés után Schwartzman.
Karatsev a selejtezőből indult, először verekedte fel magát Grand Slam-torna főtáblájára, ahol szettveszteség nélkül jutott el a negyedik fordulóba, és az elmúlt évekhez képest gyorsabb pályákat kihasználva, folyamatosan szórja a nyerőket.  
„Hihetetlen érzés. Már annak is örültem, hogy a selejtezőből feljutottam a főtáblára, és most fordulóról fordulóra jó teniszt nyújtok. Boldog vagyok, hogy megtérült az a sok munka, amit az elmúlt években belefektettem”- ünnepelt a mérkőzés után Karatsev.
„Az elmúlt években elég sok problémám volt, úgyhogy megkönnyebbült és mindennél boldogabb vagyok, hogy itt lehetek. Pár évvel ezelőtt volt egy nagyon komoly térdsérülésem, szóval az, hogy itt vagyok, és hogy a múlt héten képviselhettem Oroszországot az ATP-kupán, nagy önbizalmat ad.”

000_92T87C.jpg

Fotó: Eurosport

Az orosznak ez mindössze 16. ATP-szintű mérkőzése volt, és először győzött le top 10-es játékost. Tavaly márciusban még nem volt a legjobb 250-ben a világranglistán, de miután a tenisz visszatért az öt hónapos szünet után, Karatsev elkezdett hihetetlenül jól játszani Challenger-tornákon. 20-ból 18 mérkőzést nyert meg, egyik vereségét Stan Wawrinka ellen szedte össze. A szentpétervári 500-as tenisztornán az akkor 48. helyen jegyzett Tennys Sandgrent múlta felül, hogy utána szoros csatában kapjon ki Khachanovtól, majd a nur-szultani és a szófiai ATP-tornákon is nyert mérkőzéseket.
Karatsev 27 éves, tehát nem tartozik a legfiatalabbak közé, viszonylag későn mutatkozik be Grand Slam-mezőnyben. Ennek egyik legfőbb oka az, hogy négy évvel ezelőtt súlyos térdsérülést szenvedett, melynek következtében fél évet kellett kihagynia, és utána is hosszú időbe telt, mire elkezdett jobban játszani.
2019 hozott számára fordulópontot, amikor Minszkbe költözött. Új módszerekkel kezdett el készülni, és sokat fejlődött fejben. Úgy érzi, korábban pont mentális képességei akadályozták abban, hogy felvegye a versenyt az élmezőnnyel.

000_92T87B.jpg

Fotó: Eurosport

A 27 éves teniszező az Ausztrál Opent megelőző hetet a remek formában lévő Medvedev és Rublev társaságában töltötte, tagja volt az ATP-kupát behúzó orosz együttesnek. Medvedev úgy fogalmazott, ő volt az oroszok titkos fegyvere. Ha bukták volna az egyéni mérkőzéseket, Karatsevre hárult volna a feladat, hogy párosban segítsen a csapaton.
„Természetesen jól éreztem magam, a hangulat is remek volt. Látod, hogyan játszanak a legjobbak. Az orosz csapatban közelről nézhettem Medvedev és Rublev teniszét, ez önbizalmat adott, és átláthattam, hogyan csinálják ők a dolgokat. Ez sokat segített nekem”
- összegezte tapasztalatait Karatsev.
A legjobb nyolc közé kerülésért Felix Auger-Aliassime lesz Karatsev ellenfele. A fiatal kanadai legjobb Grand Slam-szereplése egy nyolcaddöntő, akárki nyeri tehát a mérkőzést, biztosan pályafutása legjobb eredményét éri el Grand Slam-tornán.
részben via atptour.comsport-express.ru
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 04:44