Ausztráliában nem viccelnek, ha a járvány elleni védekezésről van szó, más országokkal ellentétben a sportesemények miatt sem lazítanak a szabályokon. Ebben a tekintetben még a szerelem is korlátokba ütközik, Gael Monfilst és Elina Svitolinát ugyanis külön levélben tájékoztatták a szervezők, hogy a verseny két hete alatt nem találkozhatnak egymással.  


Mindketten elég régóta tagjai a nemzetközi teniszéletnek, hogy tudják: a munkájukból kifolyólag sokszor van olyan szakasza az évnek, amit egymástól külön, akár több ezer kilométeres távolságra töltenek. Hogy mást ne mondjunk: a 2021-es idény Svitolina számára Abu Dhabiban kezdődött, Monfils viszont csak az Ausztrál Open elé beszuszakolt, lerövidített ATP-kupán ragad először ütőt. Idén a szokásosnál is nehezebb lesz összehozni a találkozókat, az Ausztráliában bevezetett szabályok értelmében ugyanis nem érintkezhetnek a verseny(ek) idején.
Ellentétben mondjuk a Roland Garosszal, ahol a buborék címén egy olyan szállodát jelöltek ki, ahol külsős vendégek is voltak, Melbourne-ben valódi elkülönítés vár a teniszezőkre és kíséretükre. A szervezők nagy figyelmet fordítottak arra, hogy minimálisra csökkentsék a játékosok közötti kontaktok számát, ez alól pedig nincsenek kivételek. "Gael és jómagam kaptunk egy levelet, amelyben tájékoztattak minket, hogy nem találkozhatunk, hogy ne növeljük a kontaktjaink számát. Ezt a határozatot az ausztrál kormány hozta" - nyilatkozta Svitolina.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 15:46
Szűk mozgástér, rendkívül szigorú karanténprotokoll vár a játékosokra az Ausztrál Openen | Eurosport
Azok után, hogy az Ausztrál Open megrendezése hivatalosan is zöld utat kapott, nem árt tisztában lenni a várható karanténszabályokkal. A korlátozások meglehetősen szigorúak lesznek a találkozásokra, az edzésekre és a játékosok stábjainak létszámára vonatkozóan is. A protokoll január 17-én indul egy kéthetes karanténnal, azt követően jön az egyhetes ATP-kupa, illetve azzal párhuzamosan két ATP- és két WTA-torna.
"Furcsa élmény lesz. Naponta legfeljebb öt órára hagyhatjuk el a szállodát: két óra jut a teniszre, két óra az alapozásra és egy az evésre. Két héten keresztül sehova sem mehetünk"
- tette hozzá az ukrán játékos.
A teniszezőknek és a segítőiknek január 15. és 17. között kell megérkezniük a helyszínre, hogy a mindenki számára kötelező, két hetes karantént le tudják tölteni a versenyek előtt. Edzéslehetőséget mindenki számára biztosítanak, de - ahogyan azt Svitolina is elmondta - naponta csak öt óra áll a rendelkezésükre, amit a szállodán kívül tölthetnek. A kontaktszámok csökkentése érdekében az edzőpartnereket is előre kijelölték, Svitolina például a friss Roland Garros-bajnok Iga Swiatekkel készülhet Melbourne-ben. 
Pénteken egyébként a Tennis Australia azt is bejelentette, hogy a férfi és a női világranglista első három helyezettjét Adelaide-ben szállásolják el a karantén idején, mivel Melbourne-ben az 1000 fős limit miatt nem mindenkinek jutna hely. Dél-Ausztrália állam eredetileg visszautasította a szervezők kérését, de aztán sikerült megállapodni egy, a topjátékosokat felvonultató bemutatótorna létrehozásában, amely már kellő motivációt jelentett a helyieknek, hogy befogadjanak nagyjából 50 embert az AO előtt.
via sports.fr
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 04:44