Évek óta komoly viták folynak Ausztráliában Margaret Court megítélésével kapcsolatban, annak erősen vitatható rasszista, homofób nézetei miatt. Mára eljutottunk oda, hogy mozgalom indult a róla elnevezett stadion nevének megváltoztatására. Sőt, nem hivatalosan a névváltás már meg is történt. 


Nehéz megmondani, hogy a történet honnan indul. Valószínűleg onnan, amikor Margarert Court még aktív játékosként nem talált kivetnivalót a dél-afrikai fajüldözésben, ő maga pedig ultrakonzervatív katolikus nézeteket hangoztatva időről-időre megjegyzéseket tett a saját nemükhöz vonzódó teniszezőnőkre.
Most nem töltenénk az időt azzal, hogy sorra vesszük Court rasszista és homofób, kirekesztő megnyilvánulásait. Volt ezekből, főleg utóbbiakból bőven. Többször írtunk róluk ITT, ITT és ITT. 
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 - 15:46
Azt, hogy az Ausztrál Open második legnagyobb stadionjának nevét meg kellene változtatni, mert névadója nem méltó arra, hogy viselje, először Martina Navratilova vetette fel még 2017 májusában. A csehszlovák születésű amerikai legenda nyílt levelet intézett a stadionhoz, melyben részletesen leírta, Court miért nem alkalmas a feladat betöltésére. Röviden azért, mert nem elegendő a sportpályán maradandót alkotni, az is fontos, hogy a névadó milyen ember
Levelében Navratilova nem csak megnevezte a problémát, hanem előállt egy megoldási javaslattal is. "Az 
Evonne Goolagong Arena
 például remekül hangzik. Ő egy olyan valaki, akit mindannyian ünnepelhetünk. Minden szinten."
Navratilova: Nyílt levél a Margaret Court Arenának | Eurosport
Martina Navratilova írása a The Sydney Morning Herald oldalán jelent meg. Kedves Margaret Court Arena! Sporthelyszíneket, és egyáltalán bármiféle helyet a világon olyan emberekről neveznek el, akiknek az egész életműve kivételes. Tehát nem csak azért lesznek ők névadók, mert maradandót alkottak a sportpályán, a művészetben, a politikában vagy épp a tudomány területén, hanem azért is, amilyen emberek ők.
A névváltoztatást szorgalmazók hangja tavaly ismét felerősödött Court naptári Grand Slamének 50. évfordulója kapcsán. A bajnoknő kivételes ünneplést követelt magának, olyat, amilyenben egy évvel korábban Rod Laver is részesült. Az ausztrál szövetség meglehetősen nehéz helyzetbe került azzal, hogy úgy próbált eleget tenni az ünneplésnek, hogy közben nyilatkozataiban elhatárolódott Court bigott nézeteitől. 
Az utóbbi hetekben az keltett felzúdulást szerte Ausztráliában, hogy Court megkapta az egyik legrangosabb állami kitüntetést. Ráadásul nem a teniszpályán elért eredményeiért, hanem mert "tevékenységével a lehető legnagyobb mértékben szolgálta Ausztráliát, illetve az egész emberiséget."
A névváltoztatás támogatói között van Navratilova mellett John McEnroe és Billie Jean King is. Johnny Mac azt mondta például az Eurosport egyik műsorában egy évvel ezelőtt, hogy drukkol Serena Williamsnak, hogy nyerjen még GS-eket, hogy ne kelljen már a legnagyobbnak nevezni Courtot.
"Serena, tegyél már nekem egy szívességet. Nyerj még légyszi 2 GS-t, érd el a 25-öt, és akkor átadhatjuk végre Court goromba és sértő nézeteit a múltnak. Mindketten odavalók, ő is, és a szemléletmódja is."
Ledobta a bigott-atombombát a homofób teniszlegenda | Eurosport
Margaret Court ledobta a bigott-atombombát a női teniszre, miután ráduplázott korábbi homofób nyilatkozataira, és bebizonyította, hogy a többé-kevésbé védhető véleménye bigott ostobaságban gyökerezik. A 74 éves Court, aki a perthi Victory Life gyülekezet lelkipásztoraként hosszú ideje ad hangot a homoszexualitást, az egyneműek házasságát és gyermekvállalását érintő véleményének, a napokban magára haragította a női teniszben másságukat vállalókat.
Billie Jean King a vendége volt a minap az egyik legjelentősebb tenisszel foglalkozó podcastnak, mely rendkívül kreatívan a The Tennis Podcast nevet viseli. A csatorna két műsorvezetője, David Law és Catherine Whitaker egyebek mellett a BBC kommentátorai, utóbbi a brit Eurosport munkatársa is. King többek között a következőket mondta a műsorban:
"
Craig Tiley
[az Ausztrál Open versenyigazgatója] és csapata nagyszerű munkát végeztek, és szerencsések vagyunk, hogy egyáltalán megrendezhető a torna. A stadion neve valószínűleg nem fog változni, mert a változtatást a  kormánynak kellene akarnia, ők pedig nem akarják. Én azonban nem hiszem, hogy tudnék azon a pályán játszani."
Hallva King szavait, átérezve mindazt, amiről beszélt és ismerve Evonne Goolagong munkásságát a podcast-csatorna úgy döntött, hogy ők a maguk részéről nem hivatalosan, de határozottan állást foglalnak a kérdésben. 

Evonne Goolagong

Fotó: Eurosport

"Úgy döntöttünk, hogy a továbbiakban 
Evonne Goolagong Arena
-ként hivatkozunk az Ausztrál Open második legnagyobb stadionjára. A jövőben egy nagy bajnokot ünneplünk, egy példaképet, egy olyan valakit, aki az általa hozzáférhető felületeket nemes célokra használja"
Nemrégiben egyébként petíció is indult azért, hogy Evonne Goolagong Arena legyen a stadion új neve. Cikkünk írása idején a számláló már közel 65 ezer aláírónál tart. 
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 - 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 - 04:44