Stefanos Tsitsipas olyan területre tévedt helyi idő szerint szerda éjjel az Ausztrál Open negyeddöntőjében, ahol eddig még kevesen jártak. A görög ugyanis mindössze a harmadik olyan játékos, aki 0-2-es hátrányból fordítani tudott Rafael Nadal ellen. De vajon honnan jön az ő ereje, mi minden kellett ahhoz, hogy a tehetséges fiatalból Grand Slam-várományos teniszező legyen?


Tsitsipas úgy győzte le Nadalt, hogy a spanyol kifejezetten jól játszott ellene. Azt, hogy ez mekkora tett, jól bizonyítja, hogy a spanyollal most fordult elő mindössze harmadszor, hogy 2-0-ról nem tudott befejezni egy meccset. Először még 2005-ben Roger Federer ellen, amikor még nem is volt Grand Slam-győztes, másodszor pedig a 2015-ös US Open harmadik fordulójában Fabio Fognini ellen. 
A 22 éves görög közel két éve ott van már a top 10-ben a világranglistán. Jó eséllyel egyike lesz azoknak, akik betöltik majd az űrt, amit Nadal, Federer és Novak Djokovic hagynak maguk után. Tsitsipas teniszében a tudatosság kiváló elegyet képez az ösztönösséggel. Az alapvonalcsatákat előszeretettel töri meg azzal, hogy varázsol a hálónál. Többek között a kreativitása, a művészi hajlama emeli őt ki korosztályának legjobbjai közül. 
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 - 15:46
De miből táplálkozik az ő tenisze? Hogy jutott el arra a szintre, hogy mostanra képes legyen felvenni a kesztyűt a legjobbak ellen is?

Sorsfordító pillanat


Mindössze 18 éves volt, amikor 2016 nyarán majdnem megfulladt egy barátjával Kréta partjainál. Elmentek úszni, és elsodorta őket egy áramlat. Keményen küzdöttek mindketten, de egyre reménytelenebbnek érezték a helyzetüket, olyannyira, hogy már a halál gondolatával is elkezdtek megbékélni. Végül Tsitsipas édesapja, Apostolos beúszott értük és valahogy megmentette őket.
"Ami történt, az egy olyan mechanizmus eredménye, ami mindenkiben ott van, főleg a szülőkben" - mondta Aposolos. "Amikor ez működésbe lép, csodák is történhetnek. Ahhoz, hogy ilyesmi tényleg megtörténjen, szükséges, hogy feltétel nélkül higgyük abban, amit teszünk. Ami akkor és ott történt, megerősítette az egymás iránti szeretetünket és azt, hogy a meghozott áldozatok nem hiábavalóak." 
Nadal nyerhetett volna három szettben, ehelyett Tsitsipas hatalmas meccsen kiejtette a spanyolt öt játszmában | Eurosport
Szponzorált tartalom A cikk támogatója a Az ötödik kiemelt Stefanos Tsitsipas 0-2-ről fordítva, a torna eddigi talán legnagyobb mérkőzésén öt játszmában, 3:6, 2:6, 7:6 (7-4), 6:4, 7:5-re nyert, kiejtve ezzel a második helyen rangsorolt Rafael Nadalt, Melbourne 2009-es győztesét az idei Ausztrál Open negyeddöntőjében.
Stefanos egy videóposztban beszélt arról, hogy életének ez meghatározó élménye tette őt felnőtté és félelem nélkülivé.
"Ha meg kellett volna halnunk azon a napon, akkor együtt haltunk volna meg. Apu hősként viselkedett... Ez az élmény egy másik szemszögből láttatta velem az életet, pszichésen sokat változtatott rajtam. Érzelmileg és mentálisan is felnőttebb lettem, jobban értem az életet, jobb döntéseket hozok."

Sportos család


Tsitsipas teniszszerető szülők gyermeke, így aztán már önmagában a családfa is megmagyarázza, miért jutott el oda, ahová. Édesanyja, Julia Salnikova a Szovjetunió színeiben versenyzett, Apostolos pedig a mai napig fia első számú edzője. 
A szülők egy athéni tornán ismerkedtek meg, Stefanos pedig ott született, és már nagyon fiatalon elkezdett ismerkedni a sportággal. Három testvére van, Petros, Pavlos és Elisavet. Az egész család éli és lélegzi a teniszt. 
Tsitsipas régóta kapcsolatban van Patrick Mouratoglouval, Serena Williams edzőjével, sokat járt ugyanis az akadémiájára edzeni. Mostanság azonban a mester egyre gyakrabban, így az idei Ausztrál Openen is feltűnik az ő bokszában is. 
Tsitsipas könnyén győzött, majd a közönség kinevette | Eurosport
Az ötödik helyen kiemelt görög Stefanos Tsitsipas könnyed győzelemmel mutatkozott be a Melbourne-ben
Van még egy sportvonatkozású szál a családjában. Anyai nagyapja olimpiai bajnok focista, az 1956-os melbourne-i olimpián ugyanis ő volt az egyik csatára az aranyérmes szovjet válogatottnak. 

Emlékezetes pillanatok


Még csak 22 éves, mégsem a szerdai volt az első nagy győzelme Melbourne-ben. Két évvel ezelőtt a zsinórban harmadik címéért harcban lévő Federert verte meg négy szoros szettben. A megelőző, 2018-as év az áttörést jelentette a számára, megérkezett a legjobbak közé, és az év végén megnyerte a NextGen-világbajnokságot is.
Federer legyőzését követően Tsitsipas még ment egy kört, Nadaltól azonban komoly verést kapott az elődöntőben. A görög akkor mindössze hat gémet tudott fogni a spanyol legenda ellen. 
"Elképesztő szenvedésre késztet a pályán"
- mondta
Tsitsipas
arról, mekkora kihívást jelent Nadal ellen játszani.
"Hihetetlen harcos. Nem számít, hogy 40-0 vagy 0-40, az elszántsága, a hozzáállása nem változik. Iszonyúan megnehezíti az életed, amikor ott áll veled szemben a háló túloldalán."
A 2019-es meccsük óta eltelt 24 hónap, Nadal beletett a karrierjébe még két évet, Tsitsipas szerzett egy csomó tapasztalatot, és az akkori egyoldalú, sima meccsből mára egy káprázatos ötszettes csata lett. A vereségből pedig győzelem.

Stefanos Tsitsipas

Fotó: Eurosport

A lencsék mögött


Tsitsipas imádja a rádiózást, a fotózást és a filmezést. 'A Greek Abroad' címmel indított egy podcast-sorozatot, és nem meglepő módon van egy Youtube-csatornája is. 
Amikor a művészi vénája szóba kerül, a szeme felragyog és csak úgy süt belőle a szenvedély. A három évvel ezelőtti Ausztrál Open idején, amikor még zöldfülű teniszező volt, áldozott egy kicsit a szenvedélyének és vett egy kamerát. Abból a pénzből, amit az első körös vereségéért kapott. 
Azóta már jóval nagyobb tétekért játszik. A teniszpályán és a videózásban is.
smh
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 - 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 - 04:44