Nem kezdődik túl biztatóan a 2021-es idény Rafael Nadalnak, aki a Dominic Thiem elleni bemutatómeccset leszámítva nem tudott pályára lépni. A világranglista-2. spanyol hátsérüléssel bajlódik, ami még néhány nappal a verseny kezdete előtt is akadályozza a mozgásban. Ennek ellenére nincs terítéken a visszalépés, és mindent megtesz annak érdekében, hogy időben felépüljön.


A spanyol teniszező az előző idényhez hasonlóan idén is az ATP-kupát szemelte ki az Ausztrál Open előtti felvezetőverseny gyanánt. A 2020-ban döntőig menetelő Spanyolország kiválóan szerepelt, csoportjából továbbjutva elődöntőt játszhatott, ahol viszont Olaszország kiejtette Roberto Bautista Agutékat. Nadal végül egyetlen mérkőzésen sem lépett pályára, mivel pár napja hátfájdalmai vannak, így elővigyázatosságból, a közelgő Grand Slamet szem előtt tartva inkább a pihenésre és a kezelésre helyezték a hangsúlyt.
Így Nadal érdemi felkészülési meccsek nélkül kénytelen nekivágni az Australian Opennek, ami jelzésértékű, hiszen a spanyol bevallottan azt szereti, ha sorozatterhelésből, az önbizalmát felturbózva vághat neki a fontos tornáknak. 2021-ben egyetlen találkozón láthattuk, ott viszont nem érződött, hogy a hátsérülés különösebb problémát okozott volna neki: az adelaide-i bemutatóversenyen két szettben verte Dominic Thiemet egy, a körülményekhez és az esemény nívójához mérten remek színvonalú meccsen.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 - 15:46
Nadal nem biztos benne, hogy felépül az Ausztrál Openre | Eurosport
A férfi tenisz világranglistán második Rafael Nadal úgy érzi, hogy kisebb sérülése nem jön teljesen rendbe a hétfőn rajtoló ausztrál nyílt teniszbajnokságra. A korábbi világelső, 20-szoros Grand Slam-bajnok spanyol sztár hátfájdalma miatt kedden nem lépett pályára az ATP-kupa első fordulójában - majd lemondta a pénteki részvételt is -, és később közölte: még mindig messze van attól a szinttől, amely az év első GS-tornáján szükséges.
Nadal az AO első körében Györe Lászlóval találkozik, aki elméletben nem jelenthetne akadályt a 20-szoros Grand Slam-győztesnek. Mostani állapotában viszont még a spanyol sem biztos benne, mire számíthat magától a hétfőn rajtoló versenyen. "Nincs jól, ez nyilvánvaló" - felelte a hátával kapcsolatos kérdésekre. "Valóban igaz, hogy az előző 15 napban szenvedtem vele. Eleinte csak némi fáradtságot éreztem, most viszont feszültebb a szokásosnál. Az izom merev, így nehéz szabadon mozogva teniszezni."
A spanyol persze számos alkalommal bizonyította a múltban, hogy ő a legnagyobb küzdők egyike, a feladás tehát most sincs ott a lehetőségek között. "Ott van még a hétfő, aztán csak kedden fogok játszani. Nem gondolkozom azon, hogy ne lépjek pályára. Minden megteszünk. Itt van a fizióm, az orvosok, mindenki igyekszik segíteni az összes lehetséges formában. Bízom benne, hogy készen leszek, ennyit mondhatok. Időnként előfordul, hogy ezek a dolgok gyorsan megváltoznak" - magyarázta Nadal, hozzátéve: nem szeretne a sérülés mögé bújni.
"Nem vagyok nagy rajongója a kifogásoknak. Ha ilyesmi történik, meg kell találni a kiutat"
- fogalmazott.
Nadal egy Ausztrál Open-győzelemmel megelőzhetné Roger Federert a Grand Slam-rangsorban, ám ez nem lesz egyszerű feladat, legutóbb 12 évvel ezelőtt nyerte meg a tornát. "Úgy gondolom, hogy 2014-ben nagy esélyem volt, de aztán megsérült a hátam a meccs közben. Azt nehéz volt feldolgozni. 2012-ben is jó esélyeim adódtak, majd 2017-ben, amikor brékelőnyöm volt az ötödik szettben. Viszont a meccset nem sikerült megnyernem. Ennyi, más okot nem tudnék megnevezni. Az is igaz, hogy néhány versenytől vissza kellett lépnem sérülés miatt."
via Tennis Majors
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 - 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 - 04:44