Rafael Nadal visszautasította azon vádakat, miszerint a topjátékosok közül egyedül Novak Djokovic próbált segíteni a karanténba került társaknak - a spanyol klasszis szerint legfeljebb a módszerekben akadnak különbségek. Vannak, akik minden ötletükkel a média nyilvánosságát keresik, míg mások - beleértve magát is - inkább a színfalak mögött vetik be a befolyásukat.


Kisebb-nagyobb balhékkal, heves vitákkal és nagy egymásra mutogatással indult a 2021-es teniszszezon, elsősorban a szigorú ausztrál karanténprotokoll miatt. Mindennek az alapja a helyiek koronavírussal szembeni vasszigorában rejlik: Ausztráliában szinte a járvány elejétől fogva a lezárásban látták a leghatékonyabb módszert, ennek megfelelően sikerült is szinte teljesen visszaszorítani a fertőzöttek számát. Ezeket az eredményeket szem előtt tartva hoztak szabályokat a globális sporteseményekre vonatkozóan is.
Djokovic javaslatcsomagot nyújtott be a szervezőknek, ám az álláspontok nem közeledtek | Eurosport
Továbbra is feszült a helyzet a teljes karanténban ragadt teniszezők és a szervezők között. A helyi hatóságok döntésének értelmében marad a rendkívül szigorú, 14 napos karantén, közben pedig a könnyített karanténban lévő játékosok egy része is kénytelen volt kihagyni az edzést a transzport problémái miatt. Novak Djokovic ezalatt levelet írt a szervezőknek, amelyben megoldásokat javasolt.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 15:46
Így aztán a 2021-es Ausztrál Openre (és annak felvezetőversenyeire) érkező teniszezőkre is ugyanúgy 14 nap karantén várt, mint minden más külföldről érkező emberre. Ezt a többség megértette és elfogadta, arra viszont többen rácsodálkoztak, hogy akik közben koronavírusos személlyel kerültek kapcsolatba, szigorúbb karanténba kerültek. A közösségi oldalakat ellepték a méltatlankodó és vádaskodó kommentek, a szervezőket okolva a kialakult helyzetért - álláspontjuk szerint ugyanis őket nem tájékoztatták erről a lehetőségről.
72 teniszező a legszigorúbb karanténba került, vagyis ők valóban 14 napot töltenek a szállodai szobájukban, és még edzés céljából sem hagyhatják el azokat.
Erre a problémára próbált javaslatot tenni a Profi Teniszezők Szövetségét (PTPA) elindítani szándékozó Novak Djokovic, aki e-mailben kérte Craig Tiley-t, a Tennis Australia vezetőjét, hogy javítsanak a helyzeten. A világelső kapott hideget-meleget a levél miatt. Kritikusai szerint a javaslatok irreálisak és átgondolatlanok voltak, míg mások inkább azt emelték ki, hogy a szándék helyes volt, és egyedül a szerb állt ki a kivételeztetett játékosok közül. Többek között Guido Pella és Belinda Bencic is így vélekedett.
Nadalék hallgatása és az egyenlőtlen bánásmód bosszantja a melbourne-i karanténba kényszerült játékosokat | Eurosport
Novak Djokovic megszólalt , szándéka szerint a Melbourne-ben lévő, szigorú karanténra kényszerült játékostársak érdekében . Mondandójáért számos kritikát kapott. Vannak azonban olyanok, akik azért elégedetlenek, mert az Adelaide-ben lévő, kivételezett helyzetű játékosok, mint például Rafael Nadal hallgatnak. Guido Pella nem tartozik mostanság a kifejezetten szerencsés játékosok közé.
Pella konkrétan kiemelte Nadalt és Thiemet, akik hallgatásba burkolóztak, miközben ők az adelaide-i karantén előnyeit élvezték. Az osztrák azóta több helyen megszólalt, beszélt például arról, hogy nem akkora előny Adelaide, mint azt kívülről sokan gondolják, illetve egy másik interjúban hozzátette, mindenki tisztában volt azzal, mire vállalkozik, amikor Ausztrália felé vette az irányt. Nemrég az ESPN Tennisnek sikerült Nadalt is megszólaltatnia, aki kapásból visszautasította a passzivitással kapcsolatos vádakat.
"Mindannyian próbálunk segíteni egymásnak, ez egy tény. Néhányan azt tartják szükségesnek, hogy a nyilvánosság elé tárják, milyen eszközökkel törekszenek erre, néhányan viszont inkább privát módon cselekszünk, anélkül, hogy minden lépésünket nyilvánosságra hoznánk" - magyarázta a 20-szoros Grand Slam-győztes. Szavait könnyű lenne úgy értelmezni, hogy ezzel Djokovic módszereit kritizálja, ám Nadalt ismerve lehetséges, hogy inkább a saját visszahúzódó és a botrányokat amúgy is messziről kerülő természetére utalt.
Igazságos-e, hogy Nadallal és Djokoviccsal kivételeznek Ausztráliában? | Eurosport
Mert az, hogy kivételeznek, az nem kérdés. Hat játékos: Novak Djokovic, Rafael Nadal, Dominic Thiem, Serena Williams, Naomi Osaka és Simona Halep ugyanis nem Melbourne-ben tölti a 14 napos karantént - mely az Ausztrál Opent kötelezően megelőzi - hanem Adelaide-ben, melyért cserébe egy bemutatótornát kell majd játszaniuk.
Nadal azt is hozzátette, a játékosok hajlamosak panaszkodni, amikor épp nem a számukra kedvezően alakul a helyzet. "Ez érthető és tiszteletben tartható. De hol van a kivételezettség határa? Én másként látom. Itt, Adelaide-ben jobb körülmények között vagyunk, mint a melbourne-i többség, ám közöttük is vannak olyanok, akik nagyobb szobát kaptak, amiben mozoghatnak is, miközben a kisebb szobákban lévők még az edzőjükkel vagy a fiziójukkal sem érintkezhetnek. Hol van a határ? Ez már etikai kérdés, mindenkinek megvan a saját véleménye."
"Az emberek hajlamosak panaszkodni, amikor belekerülnek egy helyzetbe és vannak mások, akik eltérő helyzetben vannak. Azt mondják, hogy az Adelaide-ben elszállásoltaknak jobbak a körülményeik, de nem nagyon hallottam, hogy akik Melbourne-ben jobb szobákat kaptak, panaszkodnának a helyzet miatt. Vagy azok miatt, akik sajnálatos módon szigorúbb karanténba kerültek és nem edzhetnek. Közülük senki nem panaszkodott a körülményekre, az egyenlő feltételekre, vagy javasolták azt, hogy mindenki vonuljon edzés nélküli karanténba."
via Tennis Majors
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 04:44