Az ötödik kiemelt Stefanos Tsitsipas 0-2-ről fordítva, a torna eddigi talán legnagyobb mérkőzésén öt játszmában, 3:6, 2:6, 7:6 (7-4), 6:4, 7:5-re nyert, 

kiejtve ezzel a második helyen rangsorolt Rafael Nadalt, Melbourne 2009-es győztesét az idei Ausztrál Open negyeddöntőjében. 

Fabio Fognini után Stefanos Tsitsipas mindössze a második olyan teniszező, aki Grand Slam-tornán 0-2-ről tudta legyőzni Rafael Nadalt. Ez az első két játszma után kevésbé volt benne a pakliban. Nadal jól játszott, Tsitsipas sem rosszul, az első két szettet simán hozta a spanyol. A tie-breakben viszont Rafa három olyan hibát is elkövetett, amelyeket egy játékon belül ritkán, és ez végül is a győzelmébe került.
A görög főnixmadár módjára támadt fel, fantasztikusan szervált, az első adogatásai mögött 84 százalékban nyerte a pontokat (36/43).  Az utolsó három szettben 36 nyerőt ütött, kevesebbet hibázott, mindössze 18 ki nem kényszerített hiba fűződött a nevéhez, és hatalmas győzelmet aratott, a harmadik meccslabdáját egy gyönyörű fonák egyenessel értékesítette. Ezzel a sikerrel egy exkluzív klub tagja lett, előtte mindössze Fognini mondhatta el magáról azt a bravúrt, hogy két szettes hátrányból sikerült felülmúlnia Nadalt GS-tornán, az olasz a 2015-ös US Openen hajtotta ezt végre, amikor 3:6, 4:6, 6:4, 6:3, 6:4-es győzelmet aratott.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 - 15:46
Tsitsipas elképesztő mérkőzésen, kétszettes hátrányból fordítva győzte le Nadalt | Eurosport
Szponzorált tartalom A cikk támogatója a Stefanos Tsitsipas 0-2-ről fordítva legyőzte Rafael Nadalt az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfiversenyének negyeddöntőjében. A húszszoros Grand Slam-győztes spanyol sztár és görög ellenfele 2019-ben az elődöntőben csapott össze egymással Melbourne-ben, akkor Tsitsipas mindössze hat játékot tudott nyerni.
Ez ellen a Tsitsipas ellen most nem volt elég Nadal amúgy jó teljesítménye, mert a görög hitt benne, hogy van esélye nyerni. Amit sokszor a hibájául rónak fel - jogosan -, miszerint türelmetlen, az a harmadik játszmától kezdve nem volt rá igaz. Keveset rontott, bízott magában, és élt a kínálkozó lehetőségekkel. 
"Nincsenek szavaim arra, hogy leírjam a pályán történteket, azt hiszem, a teniszem magáéért beszélt. Fantasztikus érzés, hogy ilyen szinten tudtam küzdeni. N
agyon idegesen kezdtem, de aztán a harmadik szettől repültem, mint egy madár, minden nekem dolgozott. Próbáltam nagyon koncentrálni, hogy nyugodt maradhassak. Igyekeztem nem hullámzani és átadni magam az érzelmeimnek, mint oly sokszor. A győzelem egyik kulcsa az volt, hogy kiegyensúlyozott tudtam maradni, ezen sokat is dolgozunk. Próbáltam mindent magamban tartani. Nagyon boldog vagyok, hogy ez sikerült, az attitűd, hozzáállás megfelelő volt. Medvedev nagyon jól játszik, sok győzelme van, megpróbálok minél gyorsabban regenerálódni, most egy jégfürdő következik. Nagyon várom azt a mérkőzést is, nagyon nehéz meccs lesz!" - nyilatkozta Jim Couriernek Tsitsipas közvetlenül a mérkőzés vége után, még a pályán. 
A görög a lenyűgöző formában teniszező Daniil Medvedevvel találkozik majd az elődöntőben. Az orosz  szerdán 19 mérkőzésesre hosszabbította győzelmi sorozatát, amikor 7:5, 6:3, 6:2-re legyőzte honfitársát, Andrey Rublevet. Az aktuális világbajnok 5-1-es előnnyel rendelkezik Tsitsipasszal szemben az egymás elleni összevetésben, de a görög nyerte kettejük legutóbbi találkozóját a 2019-es vb-n.
Az egyik legjobb meccsének nevezte az orosz házi negyeddöntőt megnyerő Medvedev a Rublev ellenit | Eurosport
Szponzorált tartalom A cikk támogatója a Nem lesz ott a világelső Ashleigh Barty az idei Ausztrál Open elődöntőjében, miután vereséget szenvedett a cseh Karolina Muchovától a legjobb nyolc között. Az amerikai házi negyeddöntőt Jennifer Brady nyerte Jessica Pegula ellen, míg a férfiaknál rendezett orosz rangadót Daniil Medvedev zárta győztesként Andrey Rublev ellenében.
Az Eurosport Cube-ban pedig ezt mondta az élete egyik, ha nem a legnagyobb győzelmét arató Tsitsipas:
"Nehéz leírni, mi történt. Mély gödörben voltam az első két szett után. A harmadik játszma megnyerése adott esélyt és reményt nekem. P
róbáltam nyugodt maradni és kiegyensúlyozottan játszani, ez segített. Nagyon nehéz meccs volt, helyenként nagyon szenvedtem. Nagyon boldog vagyok, hogy így tudtam küzdeni és nem adtam fel egy pillanatra sem. Pr
óbáltam nyugodt maradni, és ez volt a kulcs. Azt hiszem, hogy nem csak nekem, hanem a görögöknek is nagy büszkeséget okoztam."
Most már azt is elmondhatja magáról zer, hogy a torna két korábbi bajnokát, Roger Federert (2019-ben) és Rafael Nadalt is legyőzte már az Ausztrál Openen.
Nadal, akinek szerdán véget ért a 21. Grand Slam-cím megszerzése iránti harca a következő GS-tornáig, kihagyott lehetőségeket hagyott maga után szerdán.
"
Hiányzott pár labda a harmadik szett rövidítésében,
 amelyeket nem hagyhattam volna ki, ha nyerni akarok. Két fej fölüli ütést és egy tenyerest is elhibáztam akkor. 
Stefanos remekül játszott a negyedik és az ötödik játszmában. Minden pillanatban megpróbáltam a lehető legjobban, megfelelő hozzáállással teniszezni ... Azt hiszem, a meccs alatt folyamatosan pozitív maradtam, küzdöttem. De ez nem volt elég. Néha elég. Ma nem volt elég. Azt hiszem, már a harmadik szettben sokkal jobban kezdett játszani. Aztán a negyedik és ötödik játszmában már tényleg nagyon-nagyon magas szintű teniszt játszott. Soha nem tartottam magam olyan embernek, akit elkerül a szerencse. Nem számít, hogy milyen sérüléseim voltak. Azt hiszem, nagyon szerencsés ember vagyok. Az egyetlen dolog, amit tehetek, az az, hogy folytatom. A negyeddöntőben két szettet is megnyertem, közel álltam az elődöntőhöz. Elveszett egy esély? Igen, de az élet folytatódik. Remélem, hogy továbbra is lesznek esélyeim, és tovább fogok küzdeni érte." - nyilatkozta Nadal.
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 - 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 - 04:44