Az Ausztrál Open második napjának magyar idő szerinti hajnali, reggeli programjában többségében papírforma-győzelmeket láthattunk mások mellett Rafael Nadaltól, Daniil Medvedevtől, Andrey Rublevtól, Ashleigh Barty-tól és Sofia Kenintől. Volt azonban néhány kisebb-nagyobb meglepetés is, kiesett például Victoria Azarenka, David Goffin és Roberto Baustista Agut is. Válogattunk a főszereplők legérdekesebb nyilatkozatai közül.


A női címvédő Sofia Kenin egy kicsit idegesen kezdett, ráadásul ellenfelének, a hazai közönség támogatását is bíró Maddison Inglisnek az égvilágon semmiféle veszítenivalója nem volt. 
"Tudtam, hogy kemény meccs lesz, voltak is érzelmek, könnyek, meg minden ilyesmi" - mesélte Kenin a mérkőzést követően. "Azt is tudtam, hogy a közönség javarészt őt támogatja majd, de azért örülök, hogy nekem is voltak drukkereim. Ideges voltam, mentálisan nem voltam százszázalékos, játszhattam volna jobban is, de a győzelem, az győzelem, úgyhogy most már a következő körre készülök."
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 - 15:46
Két másik korábbi bajnoknő is ma lépett pályára. Garbine Muguruza egy sima győzelemmel kezdett, míg a tavalyi US Open-döntős Victoria Azarenka már búcsúzott is a további küzdelmektől.
"Szomorú vagyok, hogy elmaradtam attól a teljesítménytől, amire egyébként képes vagyok" - mondta Azarenka. "Nehéz elfogadnom, ami ma történt, mert tudom, hogy ennél sokkal több van bennem. Ugyanakkor tudom, hogy amit csak lehetett, azt megtettem, hogy felkészülten érkezzek a tornára."
A korábbi kétszeres bajnoknőnek légzési nehézségei voltak, ki kellett kérnie az ápolási szünetet is. Nem meglepő, hogy gondjai akadtak, hisz ő is azok közé tartozott, akinek szigorú karanténba kellett vonulnia, miután Melbourne-be érkezett. Azarenka egyébként nem ért egyet azzal, hogy a stadionban elhelyezett mikrofonokba, ország-világ előtt kell beszélnie az egészségügyi problémáiról.
Kikapott és búcsúzott a volt világelső, Kenin és Muguruza, valamint Mladenovic is továbbjutott | Eurosport
Szponzorált tartalom A cikk támogatója a A volt világelsők közül a fehérorosz Viktorija Azarenka kikapott, míg a spanyol Garbine Muguruza nyert a Melbourne-ben zajló ausztrál nyílt teniszbajnokság női tornájának első fordulójában, kedden. A 14. helyen kiemelt, tavaly döntős Muguruza az orosz Margarita Gaszparjant győzte le magabiztosan, míg a 12.
"Nem tudom, miért van erre szükség. Amit itt elmondunk, az kikerül az internetre. Az emberek beszélnek és ítélkeznek a problémáinkról. Nem értem ezt a szabályt, szerintem meg kellene változtatni. Nem volna szabad arra kötelezni a játékosokat, hogy ilyesmiről beszéljenek."
Az orosz férfi különítmény két legjobbja, Daniil Medvedev és Andrey Rublev hozták is a kötelezőt, mindketten magabiztos győzelmet arattak.
"Nem tudom, hogy mostanság játszom-e a legjobb teniszemet, de tény, magas színvonalat tudtam nyújtani az ATP-kupán is" - mondta Rublev. "Hanfmann és én most játszottunk először, egy kicsit feszült is voltam az elején, de ez szerintem normális. Örülök, hogy az elejétől kezdve kontroll alatt tudtam tartani a meccset, és hogy három szettben meg tudtam oldani."
Vasek Pospisil akár trükkös ellenfél is lehetett volna Medvedev számára, az orosz azonban stabil volt, nemigen lehetett zavarba hozni, és könnyedén szerezte meg zsinórban a 15. győzelmét.
"Vasárnap végeztünk az ATP-kupában, ahol kemény meccseket játszottunk, úgyhogy nem tudtam, hogy érzem majd magam fizikálisan" - fogalmazott Medvedev. "Mindenesetre örülök, hogy gyorsan túljutottam az első fordulón. Vasek nagyon jó játékos, de ahogy elmondta nekem a meccs után, nem volt zökkenőmentes a felkészülése."
Nadal három sima szettben búcsúztatta Györe Lászlót | Eurosport
A második helyen kiemelt Rafael Nadal három sima szettben búcsúztatta az újvidéki Laslo Djerét
Rafael Nadal látszólag könnyedén győzött Györe László ellen, a játéka azonban közel sem volt makulátlan. Ebben benne lehet a hátsérülés, amivel bajlódik, de az is lehet, hogy pusztán a meccshiány miatt volt Rafa egy kicsit rozsdásabb a megszokottnál.
"A mai nap a túlélésről szólt, amit sikeresen meg is valósítottam"
- hangsúlyozta
Nadal
.
"Próbáltam mindvégig koncentrált maradni, és túljutni valahogy ezen a mérkőzésen. Napról napra próbálok meg haladni, ma sikerült megtalálnom az utat a győzelemhez, amivel egy újabb esélyt harcoltam ki a magam számára. A felkészülésem nem volt ideális, de itt vagyok, és még talpon vagyok. Szeretnék versenyben lenni a tornán, ameddig csak lehet."
Megszerezte első Grand Slam-főtáblás győzelmét a spanyolok 17 éves szupertehetsége, Carlos Alcaraz is. Mivel Jannik Sinner tegnap kikapott Denis Shapovalovtól,  Alcaraz az egyetlen talpon maradt tinédzser a férfi mezőnyben.
"Borzasztóan boldog vagyok, hogy megvan az első GS-győzelmem" - mondta a fiatal spanyol. "Próbáltam élvezni a meccset, igyekeztem a saját játékomat játszani, tapasztalatot szerezni, és már alig várom a következő fordulót."
A női világelső Ashleigh Barty végtelen nyugalommal, hihetetlenül lazán és önbizalomtól duzzadóan játszott az első fordulós mérkőzésén. A tavalyi szezont jóformán teljes egészében kihagyó ausztrál tükörsima 6:0, 6:0 arányú győzelmet aratott a montenegrói Danka Kovinic ellen. 
Balázs Attila búcsúzott az Australian Open első fordulójában | Eurosport
Szponzorált tartalom A cikk támogatója a Balázs Attila kiesett az ausztrál nyílt teniszbajnokság első fordulójában. A világranglista 94. helyezettje először volt ott a legjobbak között Melbourne-ben, de nem a legjobb előjelekkel lépett pályára kedden. A múlt héten ugyanis a Great Ocean Road Open elnevezésű felvezető tornán régóta húzódó talpsérülése miatt 2:2-nél fel kellett adnia első fordulós mérkőzését a spanyol Carlos Alcaraz ellen.
"Hihetetlenül jól éreztem magam, nagyon nagy megtiszteltetés előttetek játszani"
- mondta
Barty
a Rod Laver Arena közönségének.
"A versenyzőnek, aki ott él bennem, nagyon hiányzott már a tenisz. Nagyon hiányzott a pályára lépés előtti utolsó egy óra, amikor az edzőmmel átbeszéljük a taktikát. És persze nagyon hiányzott, hogy egy ilyen elképesztő közönség előtt pályára léphessek."
A második nap magyar résztvevője sajnos nem tudta folytatni Babos Tímea és Fucsovics Márton tegnap megkezdett jó sorozatát. Balázs Attila ugyanis négy játszmában kikapott a spanyol Roberto Carballes Baenától. 
Az Ausztrál Open második játéknapjának teljes eredménysorát ITT találjátok. 
részben eurosport.com, australianopen.com, The Guardian
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 - 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 - 04:44