Novak Djokovic nyerte az Ausztrál Open döntőjét, miután három szettben, 7:5, 6:2, 6:2-re legyőzte Daniil Medvedevet. A világelső lényegesen stabilabban teniszezett a sokat rontó és fejben is széteső orosznál, ráadásul a fontos labdamenetek többségét is ő nyerte. Karrierje során kilencedik alkalommal lett az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság győztese, összességében pedig 18 GS-trófeánál tart.


Djokovic szokásához híven nagyon magas szinten, koncentráltan kezdte a döntőt, szemben Medvedevvel, aki óvatosan és mégis sok hibával játszott az első három játékban. Az orosznak főként a tenyereséről érkezett sok rontás, a szerb igyekezett is a lehető legtöbb labdát abba az irányba terelni, elkerülve a hosszú fonák kereszt csatákat. Ez nagyjából az első három játékban működött, mert ahogy Medvedev kezdett egyre jobban ritmusba jönni, úgy váltak egyre fárasztóbbá és hosszabbá az ütésváltások.
A három elveszített játékra három megnyerttel reagált Medvedev, ebben volt egy remek fogadójáték, amelyben azért Djokovic is megingott kicsit: elhibázott egy ejtést, egy tenyerest és egy lecsapást is. A szerb változatlanul próbált menekülni a hosszú labdamenetek elől, ő volt az, aki inkább a ritmus megtörésére törekedett, hol agresszív ütésekkel, hol rövidítésekkel. Mindez a meccs legkiegyensúlyozottabb szakaszát eredményezte, amelyben mindketten stabilan szerváltak, és nem sok esélye nyílt a fogadónak.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 - 15:46
Egészen 6:5-ig ez volt a helyzet, amikor is Medvedev a szettben maradásért adogatva két nagy hibát is elkövetett. Előbb egy lendített röpténél választott rossz oldalt és visszatette Djokovic kezére a labdát, majd pedig egy könnyű tenyerest vágott a hálóba. Utóbbi a szettbe került, így ezt a felvonást a szerb nyerte 7:5-re.
Medvedev megteremtette magának a lehetőséget, hogy a második szett elején magához ragadja a kezdeményezést, ám hiába harcolta ki a brékelőnyt, a következő négy játékot a szerb nyerte. Az orosz - aki az első szettel ellentétben szórta a ki nem kényszerített hibákat - egészen sokáig kontroll alatt tudta tartani az érzelmeit, csak 5:2-nél verte oda az ütőjét, nem sokkal azt követően, hogy egyenlő állást követően Djokovic beütött két foghatatlan első szervát. A szettben maradást már nem is tudta megoldani Medvedev, 6:2 lett a vége.
Az orosznak egyszer már sikerült felállnia GS-döntőben 0-2-ről, és a harmadik játszma elején megkapta az esélyt, hogy  ezúttal is megkezdje a visszazárkózást. Hiába voltak azonban bréklabdái, végül Djokovic kezdett 3:0-val. Ezzel pedig kis túlzással el is dőlt a találkozó: Medvedev ugyan a játszma legvégére összeszedte magát, ez csak néhány látványosabb labdamenetre volt elegendő, a fordításra nem volt esélye. Az előző játszmához hasonlóan 5:2-nél kellett a szettben - és immáron a meccsben - maradásért adogatnia, amit nem sikerült megoldania.
Novak Djokovic ezzel sorozatban harmadik alkalommal, összességében pedig kilencedszerre nyerte meg az Ausztrál Opent, Grand Slam-győzelmeinek a számát 18-ra növelve.
A mérkőzést követően Mats Wilander értékelt. "Álomszerű volt Djokovic kezdése, rögtön 3:0-s előnybe került, de aztán valahogy Medvedevnek sikerült visszajönnie. Ott arra gondoltunk, talán kemény meccs is kikerekedhet ebből. Ezt követően viszont folyamatosan jobban játszott. Volt egy kis megbicsaklása a második szett elején, de nagyon stabil volt, és sokféle módon képes volt pontokat nyerni" - fogalmazott az Eurosport szakértője. Hozzátette: Medvedevnek elsősorban ezen a téren kell javulnia, még több ütésvariációt kell beépítenie a teniszébe.
"Ausztráliában épp oly nehéz legyőzni Djokovicot, mint Nadalt a Roland Garroson. Ez nem törvényszerű, mert gyorsabb a borítás, sokkal nehezebbnek kellene lennie. Ehhez képest rettentő stabil és magabiztos, ha pedig megszerzi a vezetést, fogalmam sincs, mit lehet vele kezdeni. Elképesztő, hogy mennyire a hazai Grand Slam-tornája lett; megvan Nadalnak az otthona a Roland Garosszal, és persze Roger Federernek is. Hihetetlen, hogy mennyire dominánsak tudnak lenni a saját nappalijukban. Medvedevnek pedig ez egy elég kemény vereség."
"Csalódás volt a US Open Djokovicnak, aztán megszerezte a Roland Garroson Nadal a 20. győzelmét, most viszont a 18. sikerével újraindul a harc. Most azt gondolnánk, a kemény pálya miatt Djokovic a US Open esélyese. Wimbledon? Talán ott is. Ki tudja, hogy év végére ki áll majd az élen."
"Medvedevnek szüksége lett volna egy kis szerencsére az elején, na meg persze az erős kezdésre. Tovább kint kellett volna tartania Novakot, elég hosszan időt és energiát tekintve, hogy előhozzon valami negatívumot Novakból, de képtelen volt erre a második szettben. Túlságosan gyorsan haladt a meccs, és azt hiszem, hogy amikor Novak meglátja a célvonalat, akkor vége van. Medvedevnek nem volt jó meccse, ha a többivel összehasonlítjuk, de ez egy Djokovic elleni döntő volt, aki sokkal agresszívebb, mint a többi játékos."
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 - 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 - 04:44