John McEnroe szerint az elmúlt hetek szigorú karanténkorlátozásai miatt gyors és kreatív változtatásokra van szükség az Ausztrál Open lebonyolítását illetően. Az amerikai legenda úgy látja, hogy valamennyi mérkőzést két nyert szettre kellene játszani.


McEnroe-t az ESPN egyik műsorában kérdezték arról, hogy értékelje a pozitív covid-esetek miatt elrendelt extrém szigorú kijárási korlátozások lehetséges hatásait a tornára. Mint ismeretes, az ausztrál kormány biztonsági protokollja értelmében 72 játékos két hétig még a szobáját sem hagyhatta el Melbourne-ben. 
A hétszeres Grand Slam-bajnok határozottan támogatja, hogy a hagyományos, három nyert játszmára vívott mérkőzések helyett a férfiak is két nyert szettre játsszanak az idei Ausztrál Openen. 
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 - 15:46
"Egyértelműen azon az állásponton vagyok, hogy a férfiak is két nyert szettig játsszanak" - mondta McEnroe. "Nem tudom pontosan, hogy a 72 játékos közül mennyi volt a férfi, mindenesetre ők ebben a két hétben nem végezhettek megfelelő mennyiségű és minőségű edzésmunkát, ami nyilvánvalóan komoly versenyhátrányt jelent a számukra. Nem is beszélve azokról a játékosokról, akik hidegebb időjárási körülmények közül érkeztek."
A Tennis Channel szakértőjeként dolgozó, háromszoros Grand Slam-győztes Lindsay Davenport is aggódik a kéthetes karanténból kiszabaduló játékosok fizikális állapota miatt. 
Teniszezők is karanténba kerültek, miután pozitív lett az egyik hotel alkalmazottjának koronavírus-tesztje | Eurosport
Pozitív lett az egyik melbourne-i karanténhotel alkalmazottjának koronavírus tesztje, így több mint 500-an - köztük teniszezők - újra karanténba kerültek. Ez a helyzet az Ausztrál Open előkészületeire is hatással lehet, hiszen amellett, hogy a felvezetőversenyeken meccsek maradhatnak el, a Grand Slam-torna személyzete is érintett.
"A körülményeket figyelembe véve ez egy rendkívül sűrű versenyprogram" - hangsúlyozta Davenport. "Úgy gondolom, valamilyen változtatásokat mindenképpen be fognak vezetni. Aggódom azért a 72 játékosért, akik szigorú karanténban voltak, nagyon sokan közülük szenvedni fognak majd fizikálisan."
A 18-szoros GS-bajnok Chris Evert nem ért egyet McEnroe-val. Szerinte ilyen radikális változtatást ennyire kevéssel a torna kezdete előtt már nem volna fair végrehajtani.
"Két-három héttel ezelőtt, amikor ezek a játékosok karanténba kerültek, akkor kellett volna vitát kezdeményezniük erről az ATP-vel" - fogalmazott Evert. "Ezzel nem most kellene előjönni, hanem két-három héttel ezelőtt kellett volna. Szerintem egy kicsit késő van már ehhez, ezt most már nem lehet keresztülvinni."
McEnroe egyébként úgy gondolja, szóba jöhetne még egy kompromisszumos megoldás is a két, illetve három nyert szettes formátum között.
"A játékosok, amennyiben előbb nem dől el a mérkőzés, lejátszanának négy teljes szettet, majd a döntő játszma egy tíz megnyert pontig zajló tie-break lenne. Mindig is kerestem ezt a köztes megoldást. Ennek a formátumnak a bevezetését elképzelhetőnek tartanám valamennyi major-tornán. 
A fiatalok számára is vonzóvá kell tenni a teniszt, úgyhogy az ilyesfajta változtatások elkerülhetetlenek. Az Isten szerelmére, azt akarjuk, hogy ez a sportág fejlődjön. Erre mi folyton lábon lőjük magunkat. Nem is értem."
Csütörtökön 500 embert koronavírusra tesztelnek, péntekre halasztották a sorsolást | Eurosport
Koronavírus-fertőzés után elrendelt tesztelések miatt csütörtökről péntekre halasztották a hétfőn rajtoló ausztrál nyílt teniszbajnokság sorsolását. A szervezők bejelentették, hogy a melbourne-i egészségügyi tisztviselők csütörtökön befejezik az 520 játékos, stábtag és hivatalos személy tesztelését, miután szerdán pozitív lett egy szállodai alkalmazott koronavírustesztje. Az érintettek addig karanténban maradnak.
Az egyenlő pénzdíjak kritikusai általában azzal érvelnek, hogy a férfiak hosszabb meccseket játszanak a GS-eken, mint a nők. McEnroe nem ért egyet azzal, hogy a nőknek is három nyert szettre kellene játszaniuk.
"Szerintem a férfiaknál nem fogják bevezetni a két nyert játszmás meccseket, arra látok esélyt csak, hogy 2-2-nél egy tízpontos tie-break döntsön a győztes személyéről. Efelé kellene haladnunk. Túl hosszúak ezek a meccsek. Ezek a szegény lelkek 5-6 órákat töltenek a pályán, miközben a nézők figyelme nem tart ki ilyen hosszú ideig. Érdemes megnézni más sportágakat, mindenhol inkább rövidíteni igyekeznek a mérkőzéseket, mintsem hosszabbá tenni."
TennisNow
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 - 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 - 04:44