Petra Kvitova nagyon hálás, hogy teniszezhet, és viszonylag könnyen megbarátkozott a szigorú ausztrál karanténnal. Egy friss interjúban a melbourne-i körülményekről, az ajtó bezárására vonatkozó szabályokról, és szezonbeli terveiről is beszélt.


A játékosok többsége nehezen viseli az ausztrál karanténelőírásokat, sokan panaszkodnak, amiért csak az edzések idejére, vagy egyáltalán nem hagyhatják el szobájukat. Mások bemutatták, hogy képesek kreatívabbnál kreatívabb megoldásokat kitalálni, hogy a bezártság ellenére is fittek maradjanak, és elszórakoztasság magukat. Petra Kvitova meglehetősen nyugodtan fogadta, hogy csak néhány órát tölthet a szobán kívül, a tennismajors.com-nak adott interjúban elárulta, kifejezetten jót tesz neki ez a két hét.
„A szerencsésebbek között vagyok, akik elhagyhatják a szobát, legalábbis egy kis ütögetés idejére. De összességében, hogy őszinte legyek, rengeteget dolgoztam a szezon előtt, végre van egy kis időm, hogy lenyugodjak. Igazából én élvezem, hogy van egy kis szabad időm, sorozatokat nézek, kávézgatok, és olvasok. Természetesen az edzés sem maradhat el, úgyhogy így is van mit csinálni”
- árulta el Kvitova, hogyan érzi magát a karanténban.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 15:46
Ha a verseny előtt is ez lett volna a szabály, el sem utazom Ausztráliába | Eurosport
Hidegzuhanyként érte a teniszezőket, amikor kiderült, hogy tömegével kell szigorított karanténba vonulniuk, és még edzés céljából sem hagyhatják el a szobáikat. Az elégedetlen játékosok szerint a versenyt megelőzően még sokkal lazább feltételeket ígértek nekik, és csak a helyszínen közölték velük, hogy időközben új szabályokat is hoztak.
A kétszeres wimbledoni bajnok elmondta, nagyon szigorúak a biztonsági intézkedések, és a játékosoknak is meg kellett szokniuk, hogy ennyire korlátozott a mozgásterük.
„Nem nyithatod ki az ajtót kedved szerint. Csak akkor teheted ezt meg, ha ennivalót hoznak, és kopogtatnak. Az elején természetesen senki sem ismerte igazán a szabályokat, sokszor hallottam ajtócsapódásokat. Egyszer én is nagyon érdekes helyzetbe keveredtem: elaludtam, ezért nem hallottam kopogást, és nem tudtam, hogy hoztak-e nekem ételt. Magyarázkodnom kellett, hogy csak azért nyitottam ki az ajtót, hogy ellenőrizzem, kaptam-e ennivalót, amíg aludtam. Elmondták, hogy ilyen esetben a recepciót kell hívni, és ők küldenek valakit, aki megnézi, hogy van-e valami az ajtóm előtt, és utána visszahívnak. Mondtam, hogy oké, bár sokkal egyszerűbb lenne, ha kinyithatnám 10 centiméterre az ajtót. Szóval az elejétől fogva nagyon szigorúak a szabályok, de kezdenek a dolgok lenyugodni, és minden sokkal zökkenőmentesebb most már. Végre kimehetünk ütni, ez jó dolog”- mesélte el tapasztalatait.
Kvitova számára szokatlan, hogy nem találkozhat a többi teniszezővel. Ha elhagyja szobáját, a szigorú előírások akkor is érvényben maradnak.
„Nem nagyon látjuk egymást. Természetesen telefonon keresztül beszélhetünk, de látni senkit sem látok. Ha az (edzőpályához vezető) buszhoz megyünk, akkor is tartanunk kell a két méter távolságot, fertőtlenítened kell a kezed, nem is tudom, legalább ötször, mielőtt pályára lépsz, és utána is. Szóval itt is nagyon szigorúak. De teljesen megértem, hogy ez fontos. Követnünk kell a szabályokat, és minden rendben lesz.”
A szobába zárt játékosok mutatják meg, mennyire kreatív lehet a karanténtenisz | Eurosport
Az ausztrál karantén fogságába került teniszezőktől sok panasz érkezett a szabályok, a szobák, az edzéslehetőségek, vagy épp az ételek minősége miatt. Sokan azonban a nehéz körülmények között is feltalálták magukat, és kreatívabbnál kreatívabb módszereket választottak a felkészülésre. Ezek közül néhány az internetre is felkerült, a mi legnagyobb szerencsénkre.
Kvitova nagyon diplomatikusan elmondta, megérti játékostársait, akik a körülményekre panaszkodnak, különösen azokat, akik egyáltalán nem hagyhatják el szobáikat, de a szervezők álláspontját is átérzi.
„Azt hiszem, mindannyian tudtuk, hogy megtörténhet, hogy teljes karanténban leszünk 14 napig. Természetesen mindannyian úgy voltunk vele, hogy szerencsénk lesz, és játszhatunk. De megvolt az esélye annak, hogy teljes karanténba kerülünk”- fogalmazta meg.
Minden nap öt órát kapnak a játékosok a teniszre, edzésre és étkezésre. Kvitova azok közé tartozik, akiknek ez bőven elég idő ahhoz, hogy elvégezze a napi rutint. Nagyjából napi másfél órát teniszezhet, de úgy érzi, ennél többre nincs is szüksége, bőven el tudja végezni a tervezett munkát.
„Tudom, hogy néhány játékosnak nem elég, hogy naponta csak egyszer üssön, de nekem nincs problémám ezzel. Már nem vagyok olyan fiatal, úgyhogy vigyáznom kell a testemre.”
A karantén az ütőpartnereket illetően is teremtett érdekes helyzeteket. Azért, hogy korlátozzák a kontaktokat, a játékosok nem edzhetnek egymással, párba kell állniuk, és egyetlen állandó edzőpartnerrel kell felkészülniük az Ausztrál Openre. Kvitova eredeti ütőpartnere Amanda Anisimova lett volna, aki pozitív koronavírus-teszt miatt nem utazhatott el Ausztráliába. Anisimova helyett Jennifer Brady lett volna a második opció, de ő az egyik olyan járaton ült, ahol megjelent a koronavírus, ezért most teljes karanténban van. Kvitova végül így egy másik Petrával, Petra Marticcsal készül együtt.

063_1270717477.jpg

Fotó: Eurosport

A koronavírus-járvány a tavalyi versenynaptárt is alaposan átalakította, ezért jóval hosszabb volt a felkészülési időszak, főleg a női teniszezők számára. A balkezes cseh utoljára októberben a Roland Garroson lépett pályára, azóta több hónap telt el versenykörülmények nélkül. 
„Az előző szezont Párizsban fejeztem be, és azóta nem játszottam mérkőzést. Nagyon sok óra ment el kizárólag edzéssel. Rengeteget készültem, 12 napot töltöttem Dubaiban, hogy fejlesszem az erőnlétem. Tudom, hogy lesz rajtam nyomás, de már nagyon várom a meccseket.”
„Szeretnék egészséges maradni és jó teniszt játszani, mint ahogy egész karrierem során próbáltam. Négy vagy öt fő célom van idén: a Grand Slamek és az olimpia, szeretnék jól szerepelni rajtuk”-árulta el szezonbeli terveit Kvitova.
via tennismajors.com 
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 04:44