Az Ausztrál Open hatodik játéknapján, szombaton az idei tornán először 

nem lehetnek nézők

 a lelátókon. Egészen más hangulatú mérkőzésekre van így kilátás, többek között pályára lép Rafael Nadal, Stefanos Tsitsipas, Daniil Medvedev, Andrey Rublev, Fabio Fognini, Ashleigh Barty és Elina Svitolina is.


A rutin meg az évek kontra fiatalos, ausztrál lendület


A nap egyik legérdekesebb meccsének ígérkezik a 16. kiemelt Fabio Fognini és a 21-ként rangsorolt Alex de Minaur összecsapása, akik először játszanak majd egymással. A rutin, meg az évek az előző körben a honfitársát, Salvatore Carusót öt játszmában, mérkőzéslabdáról fordítva legyőző, 33 éves Fognini mellett vannak, míg a fiatalos lendület a hazai környezetben - bár most szurkolók nélkül - szereplő, 21 esztendős De Minaur oldalán. Az olasz az ATP-kupa döntőjébe segítette csapatát a múlt héten, kérdés, az a sorozat és az előző körben lejátszott négyórás parti mennyit vett ki belőle. 
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 15:46
"Remélem, hogy a testem nagyon gyorsan helyreáll, mert Alex szerintem az egyik leggyorsabb srác a mezőnyben, és nagyon stabil mindkét oldalról." - nyilatkozta ellenfeléről Fognini. Az idei Australian Open a megváltás lehetőségét kínálja De Minaur számára, aki hasi sérülése miatt nem volt ott tavaly Melbourne-ben. Egy hazai rendezésű Grand Slam-torna olyan verseny, amelyet minden ausztrál teniszező megjelöl a naptárban, amelyen szerepelni szeretne. Bármi történik is a pályán, De Minaurral minden bizonnyal nem fog olyan szenvedélyesen összeveszni Fognini, mint Carusóval.
Úgy összeveszett a két olasz teniszező a meccsük után, hogy szét kellett őket választani | Eurosport
Szponzorált tartalom A cikk támogatója a Annyi energiája maradt 3 óra 56 perces csatája után Fabio Fognininek és Salvatore Carusónak az Ausztrál Open második körében, hogy egy hatalmasat veszekedtek a meccsüket követően a pálya szélén, úgy kellett őket szétválasztani.

A világelsőre számára ismeretlen ellenfél vár


A világelső Ashleigh Barty és a 29. kiemelt Ekaterina Alexandrova sem találkozott még a pályán eddig. Az egyik hazai kedvenc szigorú próbatétel elé néz a jó formában lévő orosszal szemben, aki zsinórban másodszor harmadik körös Melbourne-ben. A 26 esztendős ausztrálnak az első adogatásának javításán kell dolgoznia addig, mindössze 54 százalékot produkált ebben a műfajban honfitársa, Daria Gavrilova ellen a második fordulóban.
"Soha nem ütöttem még vele. Ez egy új tapasztalat lesz számomra. Azt hiszem, itt az ideje, hogy Tyz
(Craig Tyzzer, az edzője - a szerk.)
és én leüljünk és elvégezzük a házi feladatunkat. Tyz rendkívül szorgalmas minden munkában, amelyet végez. Ő a legjobb a szakmában. Nagyon szerencsés vagyok, hogy mellettem van. L
eülünk és megpróbálunk kidolgozni egy játéktervet. Egy olyan játékossal szembeni kihívás vár rám, akivel még nem játszottam eddig, kimegyek a pályára, és tesztelhetem magam ellene. Nyilván nagyon jó teniszt játszik, ezt igazolta a múlt héten is." - 
 Barty.

Ashleigh-Barty-AusOpen-min.jpg

Fotó: Eurosport

Együtt edzettek, most egymás ellen játszanak


A torna előtt naponta edzett egymással Stefanos Tsitsipas (5.) és Mikail Ymer, így a duónak kevés titka lehet egymás előtt, a karantén edzőpartnereiből a harmadik fordulóban riválisokká válnak. "Nagyon egyedi, a többi teniszezőtől eltérő játékstílusa van. Védekező stílusú játékosnak tartom, aki nagyon szeret az ellenfelei sebességével játszani, nagyon jó az alapvonalról." - nyilatkozta svéd ellenfeléről a görög. 
A 22 éves Ymer, aki csak egy hónappal fiatalabb Tsitsipasnál, először jutott egy GS harmadik körébe, miután öt szettben legyőzte a 26. kiemelt Hubert Hurkaczot, és a hét elején négy játszmában felülmúlta a nagyin sokra taksált spanyol tinit, a selejtezőből érkező 17 esztendős Carlos Alcarezt. Tsitsipas maratoni, 4 óta 32 perces, ötszettes csatába bonyolódott Tanasi Kokkinakisszal az előző fordulóban, a 2019-ben itt elődöntős görögnek egy napja volt kipihennie magát. 
Tsitsipas 4 óra 32 perc elteltével ezzel a ponttal fejezte be a Kokkinakis elleni meccsét | Eurosport
Videók - Tsitsipas 4 óra 32 perc elteltével ezzel a ponttal fejezte be a Kokkinakis elleni meccsét

Gyerekkori riválisok lesznek ismét ellenfelek


Az ötödik helyen rangsorolt Elina Svitolina kifogástalan tenisszel, mindössze 1 óra 17 perces meccsen múlta felül 6:4, 6:3 arányban a 16 éves szupertehetséget, Coco Gauffot a második körben. Az ukrán, aki kétszer, 2018-ban és 2019-ben is negyeddöntős volt Melbourne-ben, az első adogatása mögött a pontok 77%-át megnyerte, az amerikai mind a négy bréklabdáját hárította, és minden szett végén egyszer-egyszer elvette Gauff adogatását. 
Svitolina azzal a Yulia Putintsevával találkozik, akivel gyerekkoruk óta nagy ellenfelek. 2018 világbajnoka 5-2-re vezet a kazah játékossal szemben az egymás elleni összevetésükben, több emlékezetes meccset is vívtak már. A 2015-ös Roland Garroson az ukrán 1:6, 7:5, 9:7-es sikerével véget ért parti az év egyik legjobb mérkőzésének bizonyult. 
"Nagyon régóta ismerjük egymást. Azt hiszem, akkor játszottunk először, amikor 10 vagy 12 évesek voltunk, vagy valami hasonló... Nem különbözik sokkal akkori énjétől. 
Még mindig nagy harcos. Mindketten felnőttünk azóta, 
ugyanakkor ugyanolyanok maradunk, amikor teniszezünk, amikor harci állapotba kerülünk." - nyilatkozta Svitolina.
Nincs kivétel, szétválasztják az Ausztrál Open alatt a tenisz álompárját | Eurosport
Szponzorált tartalom A cikk támogatója a Ausztráliában nem viccelnek, ha a járvány elleni védekezésről van szó, más országokkal ellentétben a sportesemények miatt sem lazítanak a szabályokon. Ebben a tekintetben még a szerelem is korlátokba ütközik, Gael Monfilst és Elina Svitolinát ugyanis külön levélben tájékoztatták a szervezők, hogy a verseny két hete alatt nem találkozhatnak egymással.

A 24 éveseké a világ


Matteo Berrettini (9) 3-0-ra vezet Karen Khachanovval (19) szemben az egymás elleni mérlegüket tekintve, mind a három mérkőzésüket 2019-ben játszották. A tét nagy, a 24 évesek közül egyik sem jutott el még el a negyedik fordulóba Melbourne-ben. 
Berrettini, aki szettet veszített a selejtezős Tomas Machac elleni a második fordulóban, azt mondta, hogy a magabiztossága szempontjából fontos, hogy győzelmet arasson. "Ha nyer az ember, és nem a legjobb teniszével, akkor úgy gondolom, hogy ez nagy erőfeszítés." - nyilatkozta Berrettini. 

Khachanov-Berrettini-min.jpg

Fotó: Eurosport

A többiekről


Rafael Nadal a brit Cameron Norrie ellen folytatja, a spanyolt eddig nem hátráltatta nagyon hátfájdalma. Andrey Rublev és Daniil Medvedev halad az egymás elleni negyeddöntő felé. Rublev a 39 éves Feliciano Lopezzel, a világbajnok Medvedev pedig a szerb Filip Krajinoviccsal játszik. Cseh házi rangadót vív a két Karolina, Muchova és Pliskova. Érdekes lehet a 11. kiemelt Belinda Bencic és a 18-ként rangsorolt Elise Mertens meccse is.
via ausopen.com
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 04:44