Justine Henin szerint van pozitívum a női tenisz kiszámíthatatlanságában, mégis jobban járna a sportág azzal, ha klasszikus párharcok alakulnának ki a következő években. A hétszeres Grand Slam-bajnok úgy gondolja, bár Serena Williamsnek egyre nehezebb dolga lesz a fiatalokkal szemben, képes lehet még nagy tornagyőzelmekre, amennyiben kellően motivált lesz.


Második, immáron végleges visszavonulását követően Henin valamelyest eltávolodott a tenisztől, legalábbis ami az aktív sportolást illeti. Mint mondja, évente úgy tíz alkalommal még mindig lejár játszani, ám a teste már nem teszi lehetővé, hogy olyan szinten teniszezzen, ahogyan azt elvárja magától. Életében ma is meghatározó szerepet tölt be a tenisz, saját akadémiát üzemeltet, és időnként az Eurosport szakkommentátoraként is dolgozik, ám életét leginkább az anyaság határozza meg.
"Anya vagyok, emiatt a napi rutinom is a gyerekekről szól. Én viszem őket iskolába, sok energiára van mellettük szükség. Azt mondanám, normális családi életem van. Otthon persze van egy edzőtermünk, szóval még mindig kötődőm a teniszhez. Persze nem csak ahhoz, ott van az alapítványom is, és előadásokat tartok attól, hogyan lehet a tenisz világát az üzletivel összekötni. Sok teendőm van, de azért az edzésre mindig jut idő. Belgiumban elég rossz a covidhelyzet, de reménykedünk a jobb időkben. Fontos megtalálni az egyensúlyt a magánélet és a munka között."
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 15:46

Henin manapság már csak évente 10 alkalommal ragad ütőt.

Fotó: Eurosport

Henin a kommentátorkodásban örömét leli, mert még mindig szenvedéllyel gondol a teniszre. "Grand Slamek alatt dolgozom az Eurosportnak, amit nagyon élvezek, mert szenvedélyes vagyok a sport iránt. Ha most meccset nézek, anélkül elemezhetem, hogy emlékeznék rá, én milyen játékos voltam. Igyekszem minden nap tanulni, és ez valamennyi tevékenységemre igaz" - mondta a belga játékos. Egykori riválisa, Serena Williams még mindig aktív tagja a mezőnynek, ráadásul még nagyon is versenyképes. Henin nem tartja kizártnak, hogy nyer még GS-tornát.
"Más játékos és személyiség lett. Most már anya, ami nagyon sok változással jár. Ugyanakkor el kell ismernünk, hogy az anyaság mellett is képes volt kiegyensúlyozott játékra. Grand Slamet ugyan nem nyert, de csak bejutott négy döntőbe, és tavaly is elődöntőt játszott a US Openen. Ez valami hihetetlen, nem sokan mondhatják el ezt magukról" - fogalmazott Henin. A belga klasszis szerint az amerikai feladatát megnehezíti, hogy ma már nem félnek tőle annyira a játékosok, mint néhány évvel ezelőtt, többen elhiszik, hogy le tudják győzni.
"Mostantól egyre és egyre nehezebb lesz a feladata. Eleve azt sem tudom, hogy a benne égő tűz ugyanolyan marad-e, mert megváltoztak a prioritások az életében. Talán már nem a győzelem a legfontosabb dolog az életében. Valamennyit veszített abból a mentalitásból, ami által úgy érezhette, ő a legjobb. De ez normális. Az élet változik. Nem merném kijelenteni, hogy nem nyerhet újra, mert a mai teniszben bármi megtörténhet. Nehéz lesz, egyre és egyre komplikáltabb, azt azonban nem mondanám, hogy esélytelen."
"A mai teniszezők sokkal inkább elhiszik, hogy képesek legyőzni. A karrierem elején még én sem hittem ebben. Akkoriban elképesztő volt, különösen mentálisan. Nagyon erősnek kellett lennünk, keményen harcolni ellene, és én keményen is dolgoztam. Ma már egy picit más a tenisz, és nem csak Serena kapcsán. Tíz évvel ezelőtt a top 50-es játékosok nem voltak annyira magabiztosak, hogy Grand Slam-tornákat nyerjenek, mint manapság. Ez egyfelől jó dolog, másrészt viszont a játék csúcsán nagyobb kiegyensúlyozottságra lenne szükség."
Henin szerint legalábbis jót tennének a női tenisznek, ha jelentősebb rivalizálások alakulnának ki. "Most ez teljesen megjósolhatatlan, de talán a következő évekre kiegyensúlyozottabb lesz. Optimista vagyok, azonban a helyzet szokatlan, az Ausztráliában történtek miatt nem mindenkinek azonosak a feltételei. Osaka a US Openen elég jól kezelte a helyzetet, erősebb és érettebb lett, de minden versenyt az alapokbál kell kezdeni. Nagyon remélem, hogy jó teniszt látunk majd, és erősek lesznek a játékosok mentálisan."
A belga sztár a férfiaknál a címvédő Novak Djokovicot tartja az Ausztrál Open legnagyobb favoritjának, de a fiatalabb játékosok közül is megnevezett párat, akik odaérhetnek az ausztrál hőségben. "Az Australian Opent Djokovicnak találták ki. Az idei verseny más lesz a vírus miatt, de a US Openen és a Roland Garroson történtek után ismét szeretné megmutatni, hogy ő a főnök. Rafára mindig számíthatunk, Thiemre is, aki immáron Grand Slam-bajnok, és nagyon szeretem Medvedevet is" - fogalmazott Henin.
via és via
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 04:44