Hidegzuhanyként érte a teniszezőket, amikor kiderült, hogy tömegével kell szigorított karanténba vonulniuk, és még edzés céljából sem hagyhatják el a szobáikat. Az elégedetlen játékosok szerint a versenyt megelőzően még sokkal lazább feltételeket ígértek nekik, és csak a helyszínen közölték velük, hogy időközben új szabályokat is hoztak. 


Mi is beszámoltunk arról, hogy szombaton 47 játékosnak - köztük a kétszeres Australian Open-bajnok Victoria Azarenkának - két hétre karanténba kell vonulnia, miután egy gépen utaztak koronapozitív személyekkel. "A 47 játékos 14 napig nem hagyhatja el a hotelszobáját, egészen addig, amíg nem tisztázódnak a koronavírus-fertőzés gyanúja alól. A játékosok ez idő alatt edzéseken sem vehetnek részt" - derült ki a szervezők közleményéből. Vagyis a szóban forgó teniszezők - ha minden így marad - két hétig egyáltalán nem teniszezhetnek.
Karanténba került 47 játékos, köztük egy korábbi bajnok az Ausztrál Open helyszínén | Eurosport
Egyre szaporodnak a gondok a február 8-án kezdődő Ausztrál Opent megelőző időszakban. Legutóbb a szombat délelőtt Los Angelesből és Abu-Dzabiból induló, Melbourne-ben landoló gépek utasai között találtak három pozitív koronavírusos esetet. Ennek eredményeként 47 játékosnak és kísérőiknek kéthetes karanténba kell vonulniuk.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 15:46

Szerintük nem erről volt szó


Érthető, hogy a karanténra ítélt játékosok aggódnak, fel tudnak-e rendesen készülni az év első Grand Slam-tornájára úgy, hogy az edzési lehetőségeik finoman szólva is korlátozottak. Többen felháborodottságuknak adtak hangot közösségi médiás felületeiken, burkoltan arra utalva, becsapták őket, mert az utazást megelőzően egészen más információkat kaptak a szervezőktől. A tiltakozó teniszezők szerint szó sem volt arról, hogy minden utasnak karanténba kell vonulnia, amennyiben a gépen koronavírusos személy tartózkodik.
Ezeket a charterjáratokat a Tennis Australia szervezte le, egészen pontosan 17 gépet indítottak hét országból. Mindegyik járat csak 25%-os kapacitással működött, hogy az utasok között tartani tudják a megfelelő távolságot, ennek megfelelően a gépen tartózkodókat is különböző csoportokra osztották. Két járaton - a Los Angelesből, illetve az Abu Dhabiból induló gépeken - több személy is pozitív koronavírus-tesztet produkált, ezért a szervezők a hatóságokkal történő konzultációt követően úgy döntöttek, mindenkire 14 nap karantén vár.
"Egy dolgot nem értek: senki nem mondta nekünk, hogy ha van egy koronapozitív személy a járaton, akkor minden utast el kell különíteni. Kétszer is meggondoltam volna, hogy elutazzak" - írta Twitteren Yulia Putintseva. "Egyetértek" - fűzte hozzá Sorana Cirstea. "Ha mondták volna, hogy ez a szabály, akkor én nem játszom Ausztráliában. Inkább maradtam volna otthon. Nekünk azt mondták, hogy a gépek 20%-os kapacitással repülnek, különböző csoportokban, és csak az minősül közeli kontaktnak, ha a csapatom tagjai vagy a kísérőim pozitívak."
A kritikusok táborát erősíti Belinda Bencic is. "A karantén miatt nem panaszkodunk. A probléma azzal van, hogy egyenlőtlen edzési és játéklehetőségek vannak egy elég fontos verseny előtt" - írta Twitteren. Egy kommentre reagálva azt is hozzátette, nem sejtették, hogy ennyire szigorúak lesznek a feltételek. "A kiküldött szabályok alapján hoztuk meg a döntésünket. Utána megérkeztünk, és akkor kaptuk az információt/szabálykönyvet még több/új szabályokkal, amelyekről korábban nem tudtunk."

A US Open-bajnok edzője elnézést kért


Közben az is kiderült, hogy az Abu Dhabiból induló járaton Bianca Andreescu edzője, Sylvain Bruneau fertőződött meg, aki minden érintettől elnézést kért. "Minden biztonsági protokollt és folyamatot követtem, 72 órával az utazást megelőzően negatív mintát adtam és tökéletesen jól éreztem magam, amikor felszálltam. Tiszteletben tartottam és követtem a közel-keleti előírásokat is, így fogalmam sincs, hogyan kerültem kapcsolatba a vírussal. Nagyon szomorú vagyok, és sajnálom, hogy a többi utasnak ez ilyen következményekkel jár."

Hogy fognak így versenyezni?


Vannak, akik igyekeznek viccesen felfogni a helyzetet. Pablo Cuevas például megígérte, hogy az Instagram-oldalára feltölti, milyen alternatív edzéslehetőségeik vannak a hotelszobán belül. Az uruguayi játékos nem okozott csalódást, a matracát a falnak támasztva gyakorolta a fonákjait. Hasonlóan kreatív megoldást láthattunk a tavalyi negyeddöntős Ons Jabeurtól. A tunéziai teniszező a Twitterére töltött fel egy ütős edzést, és az is kiderült, hogy a helyhiány ellenére le lehet futni 5 kilométert a karanténszobában.
Ezek persze inkább csak a feszültség oldására alkalmas eszközök, a gyakorlatban komoly problémát jelenthet, hogy a mezőny egy részének nincs lehetősége formában tartani magát. Cirstea azt írta Twitteren, hogy két hét kihagyás után legalább három hétre lenne szüksége, hogy újra megfelelő formába hozza magát. Kirsten Flipkens az együttérzéséről biztosította a karanténra ítélt játékosokat, egyúttal megerősítette, hogy a Tennis Australia mást ígért. "Azt mondták, hogy akkor van szükség 14 napos elkülönítésre, ha valaki megfertőződött a mi szekciónkban" - írta.
Marta Kostyuk és Paula Badosa élő videochatben beszélgetett a kialakult helyzetről. Az ukrán tehetség irreálisnak tartja, hogy két hétre bezárják a játékosokat egy szobába, majd ezt követően azt várják tőlük, hogy megfelelő szinten teniszezzenek. Kostyuk azt is megemlítette, hogy a kommentekben őket támadják a panaszaik miatt, mondván, a teniszezőknek inkább örülniük kellene a lehetőségnek és hogy pénzt kereshetnek. Az ukrán attól is tart, hogy ha gyengén teljesítenek a hosszú kihagyás után, akkor szintén őket fogják megtalálni az internetezők.

Ehhez képest Adelaide luxus


A feszültséget és a frusztrációt tovább növeli, hogy a szervezők - részben kényszerből - a topjátékosokat Melbourne helyett Adelaide-ben szállásolták el. A férfiak közül a top 3, vagyis Novak Djokovic, Rafael Nadal és Dominic Thiem; míg a nőknél Serena Williams, Naomi Osaka és Simona Halep került az újonnan létrehozott buborékba. A teniszezők szerint a topjátékosok azokhoz képest is lényegesen jobb feltételek között készülhetnek a versenyre, akiket nem zártak be 14 napra a szobájukba, és legalább naponta öt órát teniszezhetnek.
Világsztárokat hoz Adelaide-be az ultraszigorú ausztrál karantén | Eurosport
Az eddigi ismereteink szerint kizárólag Melbourne-központú 2021-es ausztrál tenisznyár váratlanul „társrendezőt" is kapott maga mellé, természetesen országon belülről. Az Ausztrál Teniszszövetség (Tennis Australia) minapi közleménye szerint ugyanis egy a GS előtti napokban megrendezendő bemutató verseny erejéig Adelaide is felkerül az idei év teniszének térképére. A második pólus megjelenésének indoka pedig talán nem is lehetne prózaibb.
"Adelaide-ben sokkal jobbak a körülmények"szögezte le a páros világranglistán 40. helyen álló Phillip Oswald. "Ők ráadásul sokkal több embert vihettek magukkal. Például még Medvedevnek és Zverevnek is csak két főt engedélyeztek, miközben Thiem, Nadal és Djokovic egyaránt tíz emberrel érkezett. Nekik ráadásul van edzőtermük is a hotelben. Ami azt jelenti, hogy nem az ötórás periódusban kell elvégezniük az erősítő gyakorlatokat. Naponta ugyanis csak öt óránk van a teniszre" - mondta az ausztrál teniszező.
Úgy tűnik, hogy a szobákkal és az ellátással sincs minden rendben. Putintseva például arról posztolt, hogy szobacserét kellett kérnie, mert valamilyen rágcsálóféle volt a szobájában, ám miután ő is a szigorúbb karanténba került, órákon át várakoztatták. Cuevas edzésvideójához pedig Vasek Pospisil azt kommentelte, bárcsak lenne ennyi hely a szobájában. Érkezett panasz az étkezésre is, miután csak egyféle menü volt feltüntetve (ha minden igaz, később lesz választási lehetőség), ám sokan inkább máshonnan rendelnek.

Páran megunták


puntodebreak.com információi szerint a tiltás ellenére többen megpróbálták elhagyni a szobájukat, amiért a szervezők figyelmeztették őket, hogy a legközelebbi alkalommal már kizárás jár egy ilyen akcióért. A lap szerint nem volt kisebb a feszültség akkor sem, amikor a Tennis Australia vezetője, Craig Tiley Zoom-konferencián keresztül beszélgetett a játékosokkal, állítólag még a bojkott is felmerült. Többen azt nehezményezték, hogy teljesen másként kezelik őket, mint a topjátékosokat.
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 04:44