Remek hangulatban, tömött lelátók előtt éles meccseknek is beillő bemutató találkozókkal indult az ausztrál tenisznyár Adelaide-ben. Az

A Day at the Drive

elnevezésű bemutatótorna négy mérkőzése során összesen nyolc szettet és két meccstiebreaket, no meg a teniszélet krémjét láthatta az a nagyjából négyezer szerencsés néző, aki jegyet válthatott erre az eseményre. Így utólag fontos rögzíteni a tényt, hogy Novak Djokovic is ott volt és pályára is lépett.


Az elmúlt két hét során rengeteg vélemény ütközött játékos, stábtag, szakértő és szurkolói vonalon azzal kapcsolatban, hogy mennyire igazságos az ultraszigorú ausztrál karanténprotokoll. Mint ismert, amellett, hogy minden egyes játékost, aki január derekán Ausztrália felé vette az irányt, függetlenül attól, hogy negatív teszttel szállt fel a gépre, két hét karantén várta a kontinensnyi országban. A Melbourne-be érkező kontingens tagjai közül 72-en egyhangúlag a lehető legrövidebbet húzták, ők ugyanis olyan járaton repültek a helyszínre, amelyen igazolt pozitív esetet találtak, így ők teljes zárlat alá kerültek, ami esetükben azt jelentette, hogy a többiek számára elérhető napi ötórás edzésre, étkezésre, regenerálódásra felhasználható ablak sem volt elérhető. Bár volt aki szép csendben, volt aki hangosabban morgott a szabályok miatt, a Tennis Australia képviselői állták a sarat a feléjük zúduló kritika áradattal szemben mondván, mindenki tudta mit vállal, amikor az indulás mellett döntött. 
Novak Djokovic teljesen elszakadt az anyaföldtől | Eurosport
A cím igazolásául legyen elég egyetlen mondat Djokovic leveléből, melyet az Ausztrál Tenisz Szövetségnek címzett: "Move as many players as possible to private houses with a tennis court to facilitate training" - magyarul: amennyi játékost csak lehet, teniszpályás házakban kell elhelyezni, hogy megfelelő körülmények között edzhessenek.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 - 15:46
A karanténnak azonban volt egy adelaide-i helyszíne is, ahol a VIP részleget alakították ki, hiszen itt szállásolták el a férfi és a női mezőny legjobb három játékosát. Ők hatan, kiegészülve Jannik Sinnerrel és a kis túlzással 2020 februárja óta karanténban élő Ash Bartyval csaptak egy görbe napot január 29-én, és istenigazából beindították a 2021-es szezont. A kifejezetten jó hangulatú, gyönyörű napsütésben, és nem győzzük hangsúlyozni, nézők előtt megrendezett tenisz fesztivál azonban nem várt közjátékkal indult. Nem sokkal a Jannik Sinner-Novak Djokovic nyitómeccs előtt ugyanis kiderült, hogy a világelső visszalépett a találkozótól, helyét pedig ütőpartnere, Filip Krajinovic veszi át. A hirtelennek tűnő döntés oka pedig egy csúnya vízhólyag volt, amely Djokovic jobb tenyerén, tehát az ütőt fogó kézfelületen jelent meg. Helyi beszámolók szerint ez a nemvárt fejlemény kiváltott némi morgást a helyszínen, hiszen nem megsértve Krajinovicot, de a többség azért váltott jegyet a tornára, hogy a legnagyobbakat lássa. A legnagyobbak közül az egyik azonban láthatatlanná vált.
A helyszíni zúgolódást éles, közösségi médiában tetten érhető feszültség-levezetés követte, főleg a Twitter égett a vonatkozó posztoktól. Felmerül a kérdés, hogy vajon mire gondolhatott Djokovic? Az Adria Tour, az ATP játékostanácsából kiszakadottakkal megalapított új játékosszervezet, a US Openen dühből, vaktában elütött labdája, majd a szépségkirálynők programja által is megirigyelhető „minden karanténban lévő játékosnak saját teniszpályát” jelszót követően vajon hogy jut eszébe, hogy nem áll oda egy bemutató tornán a háló másik oldalára? Szükséges és helyes, hogy az éljátékosokat egy picit az is kiemelje a többiek közül, hogy nekik azt is szabad, amit a mondás alapesete szerint csak Jupiternek. Sőt, így visszagondolva a pénteki eseményekre, ez az adelaide-i külön karantén ennél jobban nem is sülhetett volna el, annyira szomjazta már mindenki a tenisz visszatérését és a nyilvános, nézők számára is szabad meccseket, hogy valószínűleg a többi Melbourne-ben sínylődő teniszező is simán elfogadta azt, ami Djokovicékat várta Dél-Ausztráliában.

000_8ZR49L.jpg

Fotó: Eurosport

A beugró Krajinovic által 6-3-ra behúzott első szett alatt valószínűleg mindezt a világelső is végiggondolta, meg főleg hallotta azt az atmoszférát, amit az adelaide-i teniszközpont centerpályája körül helyet foglalók pusztán a jelenlétükkel teremtettek. Így két szett között, szerva itt, csere ott alapon Krajinovic átváltott DK-kapitány üzemmódba, Djokovic pedig megjelent a pályán. A második szettet már ő játszotta le Sinner ellen, különösebb megerőltetés nélkül, szép pontokat játszva, szintén 6-3-ra meg is nyerte a szettet. A találkozó utáni interjúban elmondta, egyszerűen pályára kellett lépnie, nem tudta magát visszatartani. Az első szettet nézve valószínűleg ő maga is felismerte, hogy önmagát fosztaná meg egy olyan élménytől, ami a korábbi években természetes volt számára, az utóbbi majd egy évben azonban hirtelen deficitté vált. Novak Djokovic van olyan profi sportoló és ismeri annyira a testét, hogy józan ésszel felmérje, egy ATP Kupa-Ausztrál Open dupla előtt mi az, ami belefér. Örömteli, hogy végül a játék mellett döntött, ezzel saját magán kívül jót tett azzal a négyezer ausztrállal, akik a helyszínen voltak, no meg azzal a sok millió otthon szurkolóval, akik a közvetítések segítségével kapcsolódtak be az eseményekbe. 
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 - 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 - 04:44