Dominic Thiem a német Eurosport podcastjének vendége volt, amelyben ezúttal nem is lehetett más a téma, mint az Ausztrál Open előtt bevezetett szigorú karantén. A US Open-bajnok szerint, bár sajnálatos, hogy a mezőny egy részének kevesebb az edzéslehetősége, mindenkinek tudnia kellett, mire vállalkozik. Az utazás pedig senki számára nem volt kötelező.


Pár napot még várnunk kell, hogy az ausztrál felvezetőversenyekkel elkezdődjön a 2021-es teniszszezon érdemi része, ám a viszonylagos eseménytelenség ellenére bőven akadt beszédtéma. Az előző napokban ugyanis komoly vihart kavart, hogy néhány teniszezőnek, akik kapcsolatba kerültek koronavírusos személlyel, 14 napot a hotelszobájukban kell tölteniük, és még az ötórás kimenőjüket sem kapják meg. Közösségi oldalaikon többen azzal vádolták a szervezőket, hogy félretájékoztatták őket, emiatt váratlanul érte őket a szigorított karantén.
Azóta több helyen elhangzott, hogy a szervezők figyelmeztették a játékosokat erről a lehetőségről. "Egy hónapja volt egy telefonbeszélgetésünk a Tennis Australiával. Nem sok játékos jelent meg, ami meglepett. De így történt. Lényegében a Tennis Australia, vagyis a szervezők elmondták a kockázatokat, megemlítve, hogy pozitív teszt esetén a hatóságok döntik el, hogy az egész járatnak karanténba kell-e vonulnia, vagy csak egy részüknek. Nálunk a légiutaskísérő tesztje lett pozitív, így mindenkinek karanténba kellett vonulnia" - mondta Artem Sitak.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 15:46
A podcastben Thiem is amellett érvelt, hogy a helyzet senkit sem érhetett váratlanul. "Őrült időket élünk, de pontosan tudtuk, mire számítsunk. Itt, Ausztráliában szigorúbban állnak hozzá, ami érthető. Náluk szinte teljesen eltűnt a koronavírus, és szeretnék megakadályozni, hogy újra behordják az országba. Nagyon szigorúak. Nagyjából két órán át edzhetünk és négy órán át lehetünk kint. A többit a hotelszobában töltjük" - magyarázta az osztrák. A US Open-bajnok elismerte, hogy jelentős hátrányból indulnak szigorúbb karanténra ítélt játékosok.
"Őszintén szólva, annak a 70 játékosnak, aki ezeken a gépeken volt, most elkeserítő a helyzete. Súlyos hátrányból indulnak majd, ez biztos. Még mindig lesz kilenc nap az Australian Open előtt, ám azokkal összevetve, akik normálisan edzhetnek, ez akkor is hatalmas hátrány. Ezt nem kell túltárgyalni. Hihetetlenül szerencsétlenek voltak, nagyon sajnálom őket. De persze mindenki tudta, hogy mibe vágnak bele. Az egész ország és a Tennis Australia mindent megtett, hogy ezt a versenyt megrendezzék, ami szintén szenzációs teljesítmény."
A hét elején még a karantén ellen tiltakozott, ma már koronavírusos a spanyol teniszező | Eurosport
A csütörtöki koronavírus tesztelés pozitív eredményt hozott Paula Badosa esetében is. A hét elején a spanyol még azok közé tartozott, akik hevesen tiltakoztak a karantén ellen, de ma már természetesen nem így látja a helyzetét. Badosa enyhe tüneteket is tapasztal magán, de nem mondott le a részvételről.
Thiem szerint a jelentős különbségek ellenére meg kell rendezni a tornát. "Számomra még mindig van értelme. Talán ez most keményen hangzik, de csak 70 játékos került karanténba, mindenki más normálisan készülhet Melbourne-ben. Igazságtalan lenne mindenki mással szemben, aki megtette ezt a hosszú utat, ha most eltörölnék a versenyt. Mindenki egyénileg hozta meg azt a döntést, hogy elutazik ide. Senkit nem köteleztek rá. Szóval én már most úgy gondolom, hogy a versenyt meg fogják rendezni" - magyarázta az osztrák.
2021-es céljai kapcsán elmondta: a US Open-siker még éhesebbé tette, és, bár tudja, hogy ez nehéz feladat Rafael Nadal miatt, szeretné megnyerni a Roland Garrost. " A sport tekintetében 2020 szenzációs volt. Életem legjobb élménye volt a GS-győzelem, szeretném újra elérni ezt. Valószínűleg Párizs a nagy cél. A juniordöntőm óta az a kedvenc versenyem, és az előző években mindig jól ment a játék. Bár ott van egy ellenállhatatlan ellenfél, ez a következő nagy cél. A többi nagy verseny mellett ez élvezi a legnagyobb prioritást."
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 04:44