Serena Williams boldogan nyilatkozott a Simona Halep elleni, meglepően sima győzelmét követően. A 24. GS-címére hajtó amerikai elégedett volt a mozgásával, amely kétségtelenül sokat javult az előző évekhez képest. Novak Djokovic kemény küzdelem árán jutott elődöntőbe, amely mentálisan és fizikálisan egyaránt kimerítette. Sajtótájékoztatóján a sérülésekre is kitért.


Miután Naomi Osaka 66 perc alatt lezavarta a maga meccsét, Serena Williams sem akart nagyon lemaradni. Pedig az amerikainak összességében nehezebb dolga volt, hiszen az a Simona Halep várt rá, aki ellen ugyan pozitív mérleggel rendelkezett (9-2), viszont a legutóbbi találkozójukat a román nyerte, ráadásul a wimbledoni döntőben. Williams végül visszavágott az akkori vereségért, rendkívül meggyőző tenisszel, 6:3, 6:3 arányban búcsúztatta a 2018-as döntőst, és csupán 15 perccel töltött többet a pályán, mint leendő elődöntős ellenfele.
Williams jól kezdett, és ugyan a brékelőnyét elsőre nem tudta megtartani, azért különösebb nehézség nélkül megnyerte az első szettet. Halepnek a második játszmában már jóval több esélye volt, kétszer is sikerült elvennie az amerikai szerváját, a saját adogatásaival azonban sehogyan sem boldogult, öt adogatójátékából négyet Serena nyert. Önmagában Williams győzelme nem nagy meglepetés, az viszont nagyon érdekes adat, hogy a hosszabb labdamenetek többségét ő nyerte: ráadásul nem is kis különbséggel, 16-7 volt az arány a javára.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 - 15:46
"Úgy éreztem, jó teljesítményre volt szükségem, főként a legutóbbi meccsünk fényében. Nagyon fontos volt, hogy jól teljesítsek. Tudtam, hogy rosszabbul már nem játszhatok. Ez azért pozitívum volt" - mondta Williams. A meccs utáni interjúban is kiemelték, mennyire jól teljesített az amerikai a hosszabb ütésváltásoknál, amire sikerült kellően viccesen válaszolnia. "Talán 1926 nyarán éreztem utoljára ilyesmit. De most elég jó vagyok a labdamenetekben, és arra kell építenem, amiben jó vagyok."
"Mindig is az erősségemnek számított a mozgás, szóval számomra természetesebb az, amikor mozgok, mint amikor nem. Úgy voltam vele, hogy most visszatért a régi mozgásom. Örülök, hogy ismételten sikerült ezt elérnem és visszakerült a játékomba. Korábban talán túlságosan is más területekre koncentráltam, nem arra, ami valóban az erősségem volt, amire mindig is építhettem. Vissza kellett hoznom ezt a fókuszt" - magyarázta Williams. Hozzátette azt is, Osaka ellen vélhetően még magasabb fokozatra kell kapcsolnia, mert a japán a játék minden elemében erős.
Három viszonylag sima találkozót követően maradtak izgalmak a Rod Laver Arénában. Novak Djokovic négy szettben, egy végig nagyon szoros meccsen legyőzte Alexander Zverevet, akinek bőven megvolt az esélye a győzelemre is. A német teniszezőnek három szettben volt meg a brékelőnye, ám ezek közül egyet sem tudott végigvinni, a végül tie-breakben megnyert elsőben járt a legközelebb ehhez. A negyedik szett különösen fájhat neki, hiszen ott labdája volt a 4-0-s vezetéshez, de Djokovic végül fordítani tudott.
"Sok volt ma a fordulat, nehéz lenne egyetlen pillanatot megragadni" - mondta a találkozó után a világelső. "Igazi hullámvasút volt. Bárki nyerhetett volna, teljesen kimerültem, mert egymás határait teszteltük. Sok múlt az idegeinken, nagy volt a nyomás. Érzelmileg egy kicsit lemerültem, hogy őszinte legyek. Nagyszerű csata volt. Gratulálok Saschának a teljesítményéért, kiváló küzdelem volt a mai" - nyilatkozta Djokovic. A 17-szeres GS-bajnok azt is hozzátette, hogy az első szettet követően állt össze a mozgása.
Djokovic nem minden pillanatban tudta megőrizni a hidegvérét, egy ponton az ütőjét is rommá törte. Szó szerint, mert a térfélcserét követően a labdaszedők próbálták összegyűjteni a pályán maradt alkatrészeket. A terápia mindenesetre hatékonynak bizonyult, mert a szerb játéka egy pillanat alatt feljavult. "Megkönnyebbülést hozott, de azért ezt nem ajánlom másoknak. Nem vagyok rá büszke, de a mérkőzések alatt egy csomó különböző érzelmen megyünk át, belső küzdelmeink vannak. Megtörténik az ilyen, és most segített."
Zverev és Djokovic egyaránt sérüléssel bajlódott a meccsen, ráadásul mindketten a hasfalukat fájlalták. A világelső felhívta a figyelmet arra, mennyi sérülés volt ezen a versenyen. "Nem normális, amit látunk. A múltban számos alkalommal bebizonyosodott, hogy a topjátékosok rendelkeznek a legjobb fizikummal. Berrettini, Rafa, Dimitrov, Zverev, jómagam... Nyilvánvaló, hogy ez a körülményekre vezethető vissza. Nem panaszkodom, de reálisnak kell lennünk" - fogalmazott Djokovic. 
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 - 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 - 04:44