A vártnál jóval simább mérkőzést hozott az Ausztrál Open idei férfi egyes döntője, Novak Djokovic esélyt sem hagyott a játékát elveszítő, fejben teljesen szétesett Daniil Medvedevnek, így kilencedik alkalommal diadalmaskodott Melbourne-ben. A világelső hosszabb nyilatkozatban értékelte újabb győzelmét. 

Izomszakadása sem tudta megakadályozni Novak Djokovicot abban, hogy ismét ő nyerje az Ausztrál Opent. A világelső azután erősítette meg első alkalommal, hogy hasizom-szakadást szenvedett a Taylor Fritz elleni harmadik forduló meccsén, hogy a Melbourne Parkban kilencedik alkalommal felemelte a trófeáját. A szerb kitartása 18. Grand Slam-címéhez vezetett. 
Ha még nem is akkora király Melbourne-ben, mint Párizsban Nadal, akkora már igen, mint Odüsszeusz volt Ithakában.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 - 15:46
"Nagyon aggódtam. Nem tűnt reálisnak, hogy valóban játszhatok. Csak két órával a negyedik fordulós mérkőzésem előtt dőlt el, hogy pályára léphetek. A 
harmadik kör óta akkor vettem először ütőt a kezembe. A fájdalom a számomra még elviselhető szinten volt. Elfogadtam a tényt, hogy a fájdalommal együtt kell majd játszanom." - mondta Djokovic a sérüléséről.
Megvan a kilencedik: Novak Djokovic 2021-ben is besöpörte az Ausztrál Opent | Eurosport
Szponzorált tartalom A cikk támogatója a Novak Djokovic nyerte az Ausztrál Open döntőjét, miután három szettben, 7:5, 6:2, 6:2-re legyőzte Daniil Medvedevet. A világelső lényegesen stabilabban teniszezett a sokat rontó és fejben is széteső orosznál, ráadásul a fontos labdamenetek többségét is ő nyerte.
A szerb edzői stábjának tagja, Goran Ivanisevic kijelentette: Djokovic hasizom-problémái nagy veszélyt jelentettek a címvédésre, és nem mindenki lett volna képes ennyi fájdalmat elviselni a győzelem érdekében. A horvát védelmébe vette a világelsőt, mert szerinte igazságtalanul kritizálták. "Nagy szüksége volt erre a győzelemre. Föntről látták, hogy mások, elsősorban a média, mit tesznek vele. Még a sérülését is megkérdőjelezték, pedig az orvosok választás elé állították. Egyszerűen vannak emberek, akik több fájdalmat elbírnak, míg mások kevesebbet. Az én szememben a Raonic elleni mérkőzés volt a kulcs. Ha Novak mond valamit, az sosem jó. Ha pedig semmit sem mond, az sem jó. Ezzel nem könnyű elbánni, de ismét megmutatta, mekkora nagyság is ő. 
"Pontosan tudom, milyen fájdalmakat kellett elviselnie, és mégis megnyerte ezt a versenyt. Ez elképesztő"  - hangsúlyozta Ivanisevic, aki azt is elárulta, a tornát követően további vizsgálatok várnak Djokovicra. "Lesz egy újabb MRI, meglátjuk, mit mutat majd. Azt követően csapatként fogjuk eldönteni, hogy melyik lesz a következő versenye."
Vannak emberek, akik több fájdalmat viselnek el - Djokovic edzője védelmébe vette a világelsőt | Eurosport
Szponzorált tartalom A cikk támogatója a Goran Ivanisevic szerint a szokottnál is több nehézséget kellett legyűrnie Novak Djokovicnak az idei Ausztrál Openen, ugyanis a saját elvárásain kívül a média kritikáival és a sérülésével is meg kellett birkóznia. A horvát kijelentette: Djokovic hasizom-problémái nagy veszélyt jelentettek a címvédésre, és nem mindenki lett volna képes ennyi fájdalmat elviselni a győzelem érdekében.
Djokovic sérülten győzött le két korábbi világranglista-3. játékost - Milos Raonicot és Alexander Zverevet -, megállította a selejtezőből induló Aslan Karatsev csodálatos, az elődöntőig tartó menetelését, majd a fináléban legyőzte az utóbbi hónapokban álomteniszt bemutató Daniil Medvedevet. Alig kilenc napja, miután a Taylor Fritz elleni meccsen megsérült volna aferde hasizmaDjokovic egyáltalán nem volt biztos abban, hogy a nyolcaddöntőben pályára léphet.
"Tisztában voltam-e azzal a ténnyel, hogy esetleg több kárt és kockázatot fogok okozni azzal, ha játszom ezzel a sérüléssel? 
Igen, tudatában voltam ennek. Természetesen nem egyedül nekem köszönhető, hogy játszottam. Az orvosi csapat, a fizikóm, hatalmas munkát végeztek. Isten kegyelmével sikerült elérnem azt, amit elértem, és nagyon hálás vagyok ezért." - folytatta Djokovic.
Djokovic a negyedik fordulótól számítva csak két szettet veszített a több nehéz ellenféllel szemben. Ez minden évben lenyűgöző lett volna, de az adott körülmények között a 33 éves szerb erőfeszítése emberfelettinek nevezhető.
"Tudom, hogy sok találgatás zajlott, az emberek azt kérdezték, hogy sérült vagyok-e, hogyan tudok ilyen gyorsan felépülni, és hogy ezt lehetetlen megtenni. Ezt megértem. M
indenkinek joga van a saját véleményéhez. Arról, hogy mit tettünk mi az elmúlt kilenc, tíz napban,
részleteket láthatnak majd valószínűleg az év végén, amikor megjelenik az általunk készített dokumentumfilm. 
Sok mindent lefilmeztem, amit itt csináltam, ahogy az elmúlt fél évben is."
A szerb a sportág történetének második olyan férfi játékosa, aki legalább kilenc címet nyert egyetlen Grand Slam-tornán, csatlakozva Rafael Nadalhoz, aki 13 alkalommal diadalmaskodott a Roland Garroson. A világelső most Roger Federer és Nadal rekordot jelentő 20. GS-címétől két sikerre van.
"Roger és Rafa inspirál engem. Ezt már korábban is mondtam, még egyszer elmondom. Azt hiszem, amíg ők csinálják, én is. Bizonyos értelemben olyan, mint egy verseny azok között, akik többet teniszeznek, gondolom, és akik többet nyernek. 
Ez minden területen verseny közöttünk. De úgy gondolom, hogy éppen ezért vagyunk azok, akik vagyunk, mert valóban hajtjuk, motiváljuk, a határig feszítjük egymást." - kommentálta Djokovic a Nagy Hármas közti versenyt a Grand Slam-győzelmek számában.
Gyerekként Djokovic arról álmodozott, hogy megnyerje Wimbledont és elérje az első helyet a világranglistán. Bár a szerb mindkettőt és még sok minden mást is elért, a sikereit nem veszi természetesnek.
"Természetesen igyekeztem emlékeztetni magam, megcsípni magam, hogy ez mennyire fontos. 
Annak ellenére, hogy volt szerencsém életemben számos major-tornát megnyerni és számos nagy Grand Slam-döntőben játszani, minden egyes alkalommal még jobban élvezem a sikert, mert tudom, hogy minél jobban megy az idő, annál nehezebb lesz számomra kézbe venni a trófeákat. 
Természetesen új, fiatal játékosok jönnek, akik ugyanolyan éhesek, mint mi, talán még éhesebbek is, beszállnak és kihívnak engem, Rogert és Rafát is."
Djokovic már akkor barátként kezelte Medvedevet, amikor ő még meg sem mert mukkanni | Eurosport
Szponzorált tartalom A cikk támogatója a Novak Djokovic három játszmában legyőzte Daniil Medvedevet az Ausztrál Open döntőjében, amivel kilencedik alkalommal is bajnok lett Melbourne-ben. A meccs utáni nyilatkozatok közül az oroszé emelkedik ki, aki a vesztesektől nem feltétlenül megszokott sztorizgatásba kezdett a Rod Laver Arena közönsége előtt.
Djokovic már régóta beszél arról, hogy mennyire fontos számára, hogy tenisztörténelmet írjon. Március 8-án meg fogja majd előzni Federert a világelsőként töltött legtöbb hét számában, 311-gyel. A szerb ekkor már arra fordíthatja a figyelmét, hogy nagy riválisainak Grand Slam-címeinek rekordját hajszolja. 
"Természetesen arra gondolok, hogy nyerjek több Slamet és döntsek rekordokat. A legtöbb figyelmemet és energiámat ettől a naptól kezdve, egészen addig, amíg visszavonulok a tenisztől, a major-tornákra fordítom, 
és megpróbálok újabb trófeákat nyerni."
Ha Djokovic izomszakadással is nyerhet Grand Slamet, képes lesz-e valaki megállítani ebben a szándékában, ha egészséges?
via ATP
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 - 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 - 04:44