Novak Djokovic újságírói kérdésre elismerte, hogy időnként úgy érzi, máshogy ítélik meg az ő tetteit és kijelentéseit a médiában, mint a többi sztársportoló megnyilvánulásait. Bár ezt igazságtalannak tartja, részben a sportpolitikában végzett munkája sikerét látja visszaköszönni ezekben, és próbálja a pozitív véleményeket figyelembe venni.


Az utóbbi időben Novak Djokovic gyakorta találta magát kritikák kereszttüzében egy-egy cselekedete, vagy valamilyen véleménye miatt. Tavaly ott volt a balul elsült, járványellenes intézkedések nélkül megrendezett Adria Tour; az alternatív gyógyászattal kapcsolatos meglátásai (ha működne, simán csak gyógyászatnak hívnák, ugye); illetve a US Openről való kizárása, ami fájdalmas pont lehet még a legnagyobbságért folytatott küzdelemben. Ez a sorozat az új idényben is folytatódott.
Először az ausztrál karanténszabályokkal és a játékosok szálláskörülményeivel kapcsolatos meglátásai miatt kritizálták, mivel az eredetileg nem nyilvánosan megosztott, Craig Tiley-nek címzett levélben a javaslatok jó része teljesíthetetlen volt. Legújabban pedig egy régi vád került elő újra: nevezetesen, hogy Djokovic hajlamos rájátszani vélt vagy valós sérülésekre, hogy kizökkentse az ellenfeleit. Ezúttal Taylor Fritz ellen sérült meg a hasfala, az amerikai vissza is jött kétszettes hátrányból, ám a döntő szettet így is a világelső nyerte.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 - 15:46
"Djokovic gyakran úgy tesz, mintha feladná, aztán bumm, hirtelen visszajön a meccsbe" | Eurosport
Szponzorált tartalom A cikk támogatója a Novak Djokovic kis híján feladta a Taylor Fritz elleni harmadik fordulós mérkőzését az Ausztrál Openen. A döntő szettre azonban úgy összekapta magát, hogy azon az amerikai is csodálkozott. Az egyik legismertebb és legsikeresebb edző, Patrick Mouratoglou arról beszélt egy interjúban, hogy a világelső a sérüléseit szereti a lélektani hadviselés részeként felhasználni az ellenfeleivel szemben.
Az esetet követően az egyik szerb újságíró Djokovic sajtótájékoztatóján felvetette, mennyire másképp értékelték a médiában a világelső küzdelmét, mint amikor az előző évben Roger Federer sérülten hárított hét mérkőzéslabdát Tennys Sandgren ellen. Miközben a svájci sikerét hősies csataként és hihetetlen megmenekülésként jellemezték, addig Djokovic kapcsán inkább azt találgatták, vajon rájátszott-e a sérülésére, vagy voltak-e egyáltalán fájdalmai. A világelső is úgy érzi, hogy másképp kezelik őt a médiában.
"Mintha Pandora szelencéjét nyitnánk ki. Ha belemegyünk ebbe a témába, akkor estig sem végzünk. Feltehetőleg ennek milliónyi oka lehet. Igazából nagyjából megbékéltem ezzel. Nem mondhatom, hogy időnként nincs rám hatással - persze, hogy zavar az igazságtalan és tisztességtelen médiaábrázolás. Ember vagyok, vannak érzelmeim, természetesen nem élvezem az ilyesmit. Őszintén szeretném, ha jóban lennénk, de úgy tűnik, ez nem mindig lehetséges. Próbálok a pozitív dolgokra és cikkekre figyelni" - fogalmazott Djokovic.
"Csak a cselekedeteimet irányíthatom, azt már nem, amit mások írnak rólam, hogy hogyan bírálnak vagy kritizálnak. Végtére is ez rajtuk múlik, nekem nincs hozzá közöm, nem lehetek rá hatással. Több mint 15 éve vagyok itt a touron, bárki láthatta, hogyan fejlődtem játékosként és emberként, aki követte a teniszt. Sosem volt azzal problémám, hogy kifejezzem a véleményemet, és ezt azért elég sok ember nem szereti. Felszólaltam olyan témákban, amiket a szervezetek, monopóliumok nem szerettek, például a tenisszel kapcsolatos politikában."

Djokovicot igazságtalanul üti a média?

Fotó: Eurosport

Djokovic azt is hozzátette, a mentális erejét ezek, az egyébként jogtalannak érzett kritikák sem fogják megtörni. "Senki sem törheti meg az én szellememet, a lelkemmel kialakított kapcsolatomat, a tudat sokkal mélyebb, mint bármilyen rólam írt hír és nyilvános kritika. Tudom, hogy ki vagyok, mi vagyok, hol vagyok, hol voltam és hol leszek - ezekre büszkén mutatok rá. Képes vagyok hálára, és képes vagyok összetenni a kezem, bocsánatot kérve, amikor épp hibázok" - folytatta a világelső.
"Az én hibáimat azonban talán kevésbé bocsájtja meg a nyilvánosság más játékosokkal és sztársportolókkal összehasonlítva."
Djokovic elismerte, hogy időnként úgy érzi, mintha a publikum ellene lenne, de nyitott az eszmecserére. "Természetesen fáj, amikor alaptalan kritikákkal bombáznak és másképpen kezelnek, de bizonyos értelemben én választottam ezt az utat. Ahogyan említettem is, olyan csoportokat hívtam ki, amelyek a status quo fenntartásában érdekeltek, kihasználva az ezzel járó előnyöket. Én ezzel szemben álltam ki" - szögezte le Djokovic. A világelső a problémái ellenére szépen menetel Melbourne-ben, kedden már az elődöntőért játszik Alexander Zverevvel.
via Tennis Majors
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 - 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 - 04:44