Sokféle szabadulást végrehajtott már Novak Djokovic a pályafutása során, de a Taylor Fritz elleni 7:6(1), 6:4, 3:6, 4:6, 6:2-es 

győzelem

 az Ausztrál Open harmadik fordulójában még az ő szintjén is különleges volt. Ezzel a szabadulással azonban a problémának csak egy részét oldotta meg. Előfordulhat ugyanis, hogy nem fogja tudni folytatni a tornát. 


Djokovic a fizikális állapotát illetően meglehetősen borúlátóan nyilatkozott a mérkőzés utáni interjúban. A legyőzött Taylor Fritz azonban a vesztes oldaláról nézve a dolgokat jóval optimistább volt. Az amerikai biztos abban, hogy a világelső pályára lép vasárnap, és folytatja a küzdelmet a kilencedik Ausztrál Open-trófeájáért. 
"Ha úgy fog tudni játszani, mint ellenem az ötödik szettben, nem látom be, miért ne játszana"
- mondta
Fritz.
"Ezzel a tenisszel nagyjából bárkit képes megverni."
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 15:46
A szerb 2-0-ra vezetett a szetteket tekintve és 1:1 volt a harmadik szettben, amikor irányváltás közben a 'Melbourne' feliraton megcsúszott a bal lába, aminek következtében megsérült a ferde hasizma. Természetesen jött hozzá a tréner, majd nem sokkal később a kezelést folytatni kellett. Fritz visszajött a meccsbe és kiegyenlített. Mindezt úgy, hogy helyi idő szerint este 11.30 környékén tíz percre leállították a mérkőzést, és az új járványügyi intézkedések részeként kiürítették a stadiont. 
A döntő játszma elején Djokovic ismét egyre hatékonyabbá vált, amiből arra lehetett következtetni, hogy a fájdalmai enyhülnek. Ahogy haladt előre a szett, egyre inkább dominálni tudott, végül ez lett a meccs legsimább játszmája. Az utolsó pontot követően a szerb hatalmasat ordított, és ütötte a mellét, teljes joggal. Miután kiszakadt belőle a meccs és a helyzet feszültsége, az interjúban már kissé csüggedten és pesszimistán nyilatkozott.
"Tudom, hogy ez izomszakadás, biztos vagyok benne. Nem tudom, hogy játékra alkalmas tudok-e lenni kevesebb, mint két nap alatt. Nem tudom, hogy pályára tudok-e majd lépni vagy sem"
- mondta
Djokovic
, akinek, ha minden jól megy
Milos Raonic
lesz majd az ellenfele a negyedik fordulóban.
"Rendkívül büszke vagyok a mai teljesítményemre, aztán meglátjuk, mi lesz holnap."
Fritz a mérkőzés félbeszakítása kapcsán egy kicsit kikelt magából. Szerinte nevetséges, hogy egy Grand Slam-meccs kellős közepén arra kérték őket, hogy hagyják el a pályát.
"Őszintén szólva ez teljesen abszurd, hogy meccs közben ez történik. Egy GS-en ilyennek nem volna szabad előfordulnia. Mivel benne volt a pakliban, hogy nem végzünk időben, nem is kellett volna ma pályára lépnünk."
"Sajnálom, hogy a közönség nem maradhatott végig, hisz láthatóan élvezték a meccset" - reagált Djokovic a helyzetre. "Én mondjuk elsősorban a sérülésemre összpontosítottam, és reméltem, hogy majd valahogy jobban leszek."
A mérkőzés vége meglepte Fritzet. A döntő szett közepén, a hatodik gémben fordult meg minden, akkor, amikor a világelső 3:2-nél elvette az amerikai adogatását.
"A harmadik és a negyedik szettben úgy tűnt, hogy komoly nehézségei vannak"
- mondta
Fritz
.
"Aztán az ötödikben egyszerre csak megint nem voltak problémái. Hogy őszinte legyek, akkor már úgy tűnt, megint teljesen jól van. Most már valamennyi GS-tornán eljutottam a harmadik körig, összesen már hatszor, de a negyedik forduló még egyszer sem jött össze. Annyira küzdöttem, hogy most sikerüljön, nagyon nehéz ez így, hogy megint elúszott a dolog."
Djokovic az Eurosport Cube című műsorában arról is beszélt, hogy olyan szintű fájdalmai voltak, hogy még a feladás is megfordult a fejében.
"Érzelmileg és mentálisan nagyszerűen érzem magam. Valamennyi körülményt figyelembe véve ez volt életem egyik legemlékezetesebb mérkőzése. A fájdalom szintjét és intenzitását jelzi, hogy a harmadik szett elején belül vitáztam saját magammal, hogy feladjam-e a mérkőzést. Két gém után egyszerűen nem tudtam mozogni, nem tudtam fordulni és fogadni sem. Az egyetlen, amire képes voltam, az az adogatás. És ez húzott ki a csávából. Tudtam, hogy az az egyetlen esélyem, hogy jól adogatok, és megpróbálok nyomást helyezni az ő szervagémjeire."
"Aztán az ötödik játszmában elkezdtem jobban lenni, egyre több adogatást tudtam visszaütni, és végül valahogy megoldottam a meccset. De ettől függetlenül aggódom, mert szerintem ez egy izomszakadás. Ez volt az érzésem az egyik ritörnnél, még az orvosi kezelés előtt. Azonnal tudtam, hogy valami nem oké, és ezt megerősítette az ATP fiziója is. Mivel nincs sok tapasztalatom a szakadásokkal, nem tudom, hogy két nap múlva pályára tudok-e majd lépni."
részben ESPN
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 04:44