Novak Djokovic néhány nappal ezelőtt egy hat pontból álló 

javaslatcsomagot

 fogalmazott meg az Ausztrál Open szervezői számára. A világelső levele miatt számos 

kritikát kapott

, így aztán úgy gondolta, 

megmagyarázza

 a Twitteren, mire is gondolt valójában. Véleménye szerint ugyanis az ő őszinte jó szándékait alaposan félreértették, sőt, félremagyarázták.


A világelső úgy döntött, tisztázza a Craig Tiley, az Ausztrál Open versenyigazgatója számára elküldött levélben foglaltakat és reagál játékostársak, a média és a rajongók kritikáira.
Djokovic azt mondja, az általa megfogalmazott javaslatok együttérzésből fakadtak, az volt a célja, hogy a maga eszközeivel segítsen elviselhetőbbé tenni a többiek karanténkörülményeit. Úgy érzi azonban, hogy a szavait még olyanok is kiforgatták, akiket pedig támogatni akart volna. Annyi negatívumot kapott a levele nyomán, hogy azon gondolkodik, alapjaiban kellene változtatnia a hozzáállásán.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 15:46
"A Melbourne-ben tartózkodó játékostársaim iránt érzett együttérzésemet félremagyarázták. A gondolataimat önzőnek és hálátlannak állították be, ami egyáltalán nem fedi a valóságot."
"Én őszintén törődök a többiekkel és nagyon jól értem a világ működését, tudom, kik kapnak többet, jobbat, és azt is, hogy miért. Nem minden cselekedetet kezelnek a helyén, és most, amikor látom a javaslataim utóhatását, azt gondolom magamban, lehet, hogy csak hátra kellene dőlnöm, és élvezni azokat az előnyöket és juttatásokat, amelyek nekem megadatnak, és nem kellene foglalkoznom mások küzdelmeivel."
Miután Djokovic kérései nyilvánosságra kerültek, számos támadást kapott a közösségi médiában. Sam Groth például önző politikai lépésnek minősítette a világelső levelét. Nick Kyrgios szokásához híven nyersen és egyértelműen fogalmazott, amikor leírta, szerinte Djokovic egy fasz
A legtöbb kritizáló azt rótta fel a világelsőnek, hogy nem érti, a szervezők és a helyiek milyen komoly áldozatokat hoztak annak érdekében, hogy a járvány terjedését visszaszorítsák, és hogy a versenyt a lehető legbiztonságosabb körülmények között meg lehessen rendezni. Sokan azt is hozzáteszik, hogy a balul elsült Adria Tour után neki ilyesféle kérdésekben nem feltétlenül kellene megnyilvánulnia.
Djokovic javaslatcsomagot nyújtott be a szervezőknek, ám az álláspontok nem közeledtek | Eurosport
Továbbra is feszült a helyzet a teljes karanténban ragadt teniszezők és a szervezők között. A helyi hatóságok döntésének értelmében marad a rendkívül szigorú, 14 napos karantén, közben pedig a könnyített karanténban lévő játékosok egy része is kénytelen volt kihagyni az edzést a transzport problémái miatt. Novak Djokovic ezalatt levelet írt a szervezőknek, amelyben megoldásokat javasolt.
Djokovicnak persze akadnak támogatói is, szerintük a szerb kiállása bátor volt és önzetlen a szigorú karanténfogságában lévő játékostársak mellett. Miközben hat kiemelt és kivételezett helyzetben lévő játékos, köztük Djokovic is jóval nagyobb szabadságot és nagyságrendekkel több edzéslehetőséget kap Adelaide-ben. 
A világelső szerint ő egyszerűen csak aggódik kollégái mentális és fizikai egészsége miatt. Mint mondja, meghallgatta az ő problémáikat és megpróbált hangot adni azoknak. 
"A dolgok elharapóztak a médiában és az az általános vélemény kezdett kialakulni, hogy a játékosok, köztük én is, hálátlanok, gyengék és önzőek, mert nehezen viselik a karanténnal járó kellemetlenségeket. Nagyon sajnálom, hogy ez így alakult, ugyanis pontosan tudom, hogy mindenki mennyire hálás. Azért jöttünk Ausztráliába, hogy versenyezzünk, azonban nagyon nem könnyű úgy várni a tornát, hogy közben sokan nem tudnak edzeni. A 14 napos karantén szükségességét egyébként egyikünk sem kérdőjelezte meg, szemben azzal, amit a sajtó állított." 
Novak Djokovic teljesen elszakadt az anyaföldtől | Eurosport
A cím igazolásául legyen elég egyetlen mondat Djokovic leveléből, melyet az Ausztrál Tenisz Szövetségnek címzett: "Move as many players as possible to private houses with a tennis court to facilitate training" - magyarul: amennyi játékost csak lehet, teniszpályás házakban kell elhelyezni, hogy megfelelő körülmények között edzhessenek.
Az Ausztrál Open versenyigazgatója azóta beszélt arról, hogy megpróbálnak olyan gépeket, például szobakerékpárokat a versenyzők rendelkezésére bocsátani, melyek valamelyest pótolják a kieső edzéseket. Tiley  elismerte továbbá, hogy a szigorú karanténban lévő játékosok komoly versenyhátrányban lesznek majd a február 8-án kezdődő Ausztrál Openen. Valamint hozzátette azt is, hogy a tervezett programon nem változtatnak, és mindenféle ellenkező híresztelés ellenére a férfiak a meccseiket három nyert szettre vívják majd. 
részben Tennis Now
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 04:44