Novak Djokovic ismét megpróbált kiállni a játékostársai érdekei mellett, de most úgy tűnik sikerült olyan problémákat kiemelnie, amit mások is annak tartanak. Az ATP-től válaszokat várnak a közeljövőben megrendezendő versenyekkel kapcsolatban. 


Novak Djokovic a döntőbe jutását követően kiemelte, hogy szerinte muszáj lesz változtatni a versenyek előtti karantén rendszeren, mert az a játékosok testi épségét is veszélyezteti. A szerb egyike volt annak a hat játékosnak, akik az idény első Grand Slamje alatt sérülést szenvedtek, így első kézből tudta megosztani tapasztalatait is.
„A 14 napos karantén nyilvánvalóan nem tett jót a fizikai állapotunknak. Profi sportolók vagyunk, a jövőben muszáj lesz átgondolni a mostani rendszert. Nyilvánvaló, hogy a sok sérülésnek köze van ahhoz, hogy két hetet karanténban kellett töltenünk közvetlenül a verseny előtt. Nem normális, amin keresztülmegyünk, nem vagyunk hozzászokva a hosszú kihagyásokhoz.”
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 - 15:46
Djokovic hasfalhúzódása mellett kénytelen volt visszalépni Johanna Konta és Matteo Berettini is, de komolyan szenvedett Rafa Nadal, Grigor Dimitrov és Heather Watson is. Az Ausztrál Open után a világ több táján is fognak versenyeket rendezni, ami felveti a kérdést, hogy melyik versenyző fogja bevállalni az utazások utáni magányos, akár edzésmentes karanténidőszakokat.
„Sok játékostársammal beszéltem és nagy részük így nem akarja folytatni az idényt. Válaszokat várunk, az egészségünk miatt muszáj tudnunk előre, hogy mire számíthatunk.”
Novak Djokovic teljesen elszakadt az anyaföldtől | Eurosport
Szponzorált tartalom A cikk támogatója a A cím igazolásául legyen elég egyetlen mondat Djokovic leveléből, melyet az Ausztrál Tenisz Szövetségnek címzett: "Move as many players as possible to private houses with a tennis court to facilitate training" - magyarul: amennyi játékost csak lehet, teniszpályás házakban kell elhelyezni, hogy megfelelő körülmények között edzhessenek.
Djokovicnak nem ez az első panaszkodása idén, a torna előtti igényeivel nem csak a helyieket sikerült kiakasztania, de néhány teniszezőt is. Mostani nyilatkozatával viszont többen is egyetértettek. Alexander Zverev szerint is értelmetlen körbeturnézni a fél világot:
„Jelenleg nem sok értelme van a folytonos utazgatásnak. Európában nézők sem lehetnek, szóval igazából teljesen mindegy hol játszunk.”
Rafael Nadal ugyan osztotta Djokovicék aggodalmait, de szerinte nem lehet megoldás, hogy újra felfüggesszék a szezont:
„Muszáj, hogy másra is gondoljunk, nem állhatunk le, de a játékosokat védeni kell. A helyi kormányok folyamatosan változtatják a szabályokat, ami miatt mi sem tudunk semmit előre kalkulálni, viszont nem szabad elfelejteni, hogy az ATP Touron is mennyi ember dolgozik. Nekünk is nagyon nehéz ez az időszak, hiszen nem vihetjük magunkkal a családunkat a buborékokba. Ha viszont abbahagynánk, akkor mikor folytatnánk és hogyan? A legfontosabb szerintem az lenne, hogy megvédjük azoknak a játékosoknak a világranglista helyezéseit, akik úgy döntenek, hogy így nem akarnak versenyezni. Nem kényszeríthetünk senkit, hogy a jelenlegi helyzetben is úgy versenyezzen, mintha semmi sem változott volna.”
A sérülésekkel kapcsolatban az Eurosporton megszólat Jean-Bernard Fabre is, aki egykor teniszedzőként dolgozott, ma pedig a sport élettanát és biomechanikáját kutatja.
„Egy verseny terhelése mindig más, mintha csak edzenél. Éles meccsen rengeteg gyors fordulás és adogatás van, ami pedig főleg a hátat és a hasfalat terheli meg. Az Ausztrál Open idei borítása minden korábbinál sokkal gyorsabb, ami miatt még a szokásosnál is több fordulást igényel egy labdamenet. Speciális törzsizomedzésekre van szükség és a sérülések kezelése is nagyon bonyolult. Ha izomsérülést szenved valaki, mindig fontos MRI-t végezni, hogy lássuk pontosan milyen súlyos a baj. Utána napról-napra kell figyelni a változást, viszont nagyon nehéz megmondani, hogy mi az a kockázat, amit még érdemes bevállalni, mert az ilyen sérülések hamar romlanak és akár hosszú távú gondokat is tudnak okozni.”
Az Eurosport szakértőjeként dolgozó Mats Wilander nem teljesen értett egyet az elhangzottakkal:
„Érdekes volt hallgatni, amit Jean-Bernard mondott a pályák gyorsaságáról. Minél gyorsabb a pálya annál kevesebb a játékosok ideje, hogy az ütéseik előtt rendesen kitámasszanak, már fordulhatnak is meg. Ilyenkor többet ütnek csúszva, szinte fordulatból, ami sokkal jobban megterheli a törzset. Ez nyilvánvalóan megterhelőbb fizikailag, de szerintem a karantén mellett sokkal nehezebb a fizikai felkészülés. Kevesebbet is tudtak edzeni és egy ideje már versenyezni sincs annyi lehetőségük. A hőmérséklet is sokat változott a napok alatt, ez sem segített. Erre a versenyre nem volt annyi lehetőség készülni, szerintem ez is bőven szerepet játszik a sok sérülésben. Jelenleg a sportra koncentrálni sem a legkönnyebb.”
részben bbc.com
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 - 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 - 04:44