A csütörtöki játéknapot követően kialakult a szombati női-, valamint félig a vasárnapi férfi döntő párosítása Melbourne-ben. A mai győztesek közül Naomi Osaka nyugodtan, Jennifer Brady izgatottan és fáradtan, Novak Djokovic pedig fizikai állapotát illetően megkönnyebbülten értékelte döntőbe jutását.


2017-es melbourne-i győzelme óta a mostani volt Serena Williams 11. Grand Slam-tornája, amelyen nem tudta megszerezni a hőn áhított, rekordbeállításnak számító 24. major diadalt. A magyar idő szerint csütörtök hajnalban rendezett alsóági, döntőnek is simán beillő elődöntő rögtön egy Williams brékkel indult, 2-0 után azonban sorozatban öt játékot nyert a láthatóan belelendülő Osaka, amivel el is dőlt a szett. Beszédes adat, hogy a 6-3-mal záruló első játékrészben Serena Williams egyetlen tenyeres nyerőt sem tudott ütni, ellenben 10 fölötti ki nem kényszerített hibával zárta a játszmát.
A második szett ugyancsak azonnal egy megnyert fogadójátékkal indult, ezúttal azonban a 2019-es győztes japán tudta így kezdeni a szettet. Williams továbbra is sokat hibázott, a harmadik kiemelt pedig fokozatosan lépdelt előre a győzelem felé. 4-3-nál azonban gödörbe került, a kettőshibái által teremtett lehetőséget pedig Williams kihasználta, és egy visszabrékkel 4-4-nél utolérte ellenfelét. Mielőtt azonban komolyabb reményeket kezdett volna táplálni a mérkőzéssel kapcsolatban, Osaka újból elvette az amerikai adogatását, 5-4-nél pedig egy love game-mel kiszerválta a meccset.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 - 15:46

000_93A2CW.jpg

Fotó: Eurosport

A pályafutása negyedik GS-döntőjébe jutó japán rövid értékelésében csodálattal beszélt az általa legyőzött Williamsről, akit már gyerekkorában is bálványozott:
„A mérkőzés elején nagyon ideges voltam, sok hibával játszottam. Utána megpróbáltam élvezni a helyzetet, hogy ismét nézők előtt játszhatunk. Számomra mindig megtiszteltetés Serena ellen pályára lépni, kisgyerekként rengeteg mérkőzését megnéztem.”
Az interjút készítő Jim Courier rákérdezett arra is, hogy Osaka mennyit tanulmányozta Williams továbbra is komoly fegyvernek számító adogatásait, hiszen a találkozó folyamán látszólag már a labda feldobásánál tudta, hogy merre kell mozdulnia.
„Csak találgattam, hogy merre induljak.” – válaszolta erre a japán, jókora derültséget keltve a Rod Laver Arena lelátóin helyet foglaló nézők körében.

000_93A2CY.jpg

Fotó: Eurosport

Az elődöntőben búcsúzó Serena Williams távozását álló ováció követte a stadionban, a nézők felé küldött integetése pedig akár a végső búcsút is jelentheti Ausztráliától. A hétszeres melbourne-i bajnok amerikai a mérkőzést követő sajtótájékoztatón szűkszavúan a hibák napjaként jellemezte mai elődöntős produkcióját, miközben láthatóan ő maga is kereste a válaszokat a mérkőzés által támasztott kérdésekre. Megkapta természetesen az elmaradhatatlan kérdést is, miszerint ez volt-e a búcsú a Melbourne Park-tól:
„Ha tudnám, se mondanám meg.” – válaszolta Williams, majd pár perccel később könnyek között elnézést kérve távozott a sajtóeseménynek helyet adó teremből.
A nap második női elődöntőjében a US Opentől 2020-ban szintén ebben a fázisban búcsúzó Jennifer Brady, valamint a több nagy nevet, köztük a világelső és hazai favorit Ashleigh Barty-t is búcsúztató cseh Karolina Muchova lépett pályára. A találkozó egy gyors brékváltással kezdődött, majd 5-4-ig mindketten tartották a szervájukat. A játszma végjátékában azonban, egy bődületes ritörnnek köszönhetően, Brady szettlabdához jutott, amelyet végül, köszönhetően Muchova kettős hibájának, ki is tudott használni.

000_93A32Z.jpg

Fotó: Eurosport

Az első szett elvesztésének módja láthatóan nem törte meg a meglepetésember cseh teniszezőt, aki lendületből azonnal brékkel kezdett, saját adogatása mögött pedig elképesztően stabilan teniszezett a teljes szett során. A korán megszerzett előnyét végig tudta vinni, 5-3-nál pedig Brady kettős hibájának köszönhetően, behúzta a szettet, következhetett tehát a döntő játszma.
A harmadik szett során Brady ismét egy Muchova kettős hibának is köszönhetően került előnybe 2-1-nél, ezt az előnyt pedig végülis végig tudta vinni a teljes játszma során. 5-3-nál adogatóként négy meccslabdát is kihasználatlanul hagyott, az ötödik lehetőséget azonban végül pontra váltotta, bejutva ezzel az eddigi karrierje csúcsát jelentő Ausztrál Open döntőbe.

000_93A3BW.jpg

Fotó: Eurosport

„Nem érzem a lábaimat, a szívem meg majd kiugrik a helyéről.” – kezdte értékelését a friss GS-döntős amerikai.
„Vegyes érzésekkel jöttem ki a mai meccsre, egyfelől izgatott voltam, másrészt viszont meglepően lazának is éreztem magam. Azt gondolom, hogy az is segített, hogy van már mögöttem pár nagy ellenfelekkel szemben lejátszott mérkőzés. Minél többször tudod megtapasztalni a nagy meccsek és a nagy stadionok légkörét, annál kényelmesebben tudod érezni magad ezekben a helyzetekben.”
A nap egyetlen férfi mérkőzésén a világelső és nyolcszoros Ausztrál Open-bajnok Novak Djokovic könnyedén, három játszmában búcsúztatta az egész torna meglepetésemberét, Aslan Karatsevet. Az élete első GS-főtáblás szereplésén rögtön az elődöntőig jutó orosznak nem volt esélye Djokovic ellen, a három játszma alatt hatszor veszítette el adogatását, a mérkőzést pedig több mint kétszer annyi rontással zárta, mint a világelső. A 17-szeres Grand Slam-győztes Djokovic végig a kezében tartotta a mérkőzést, az orosz teniszező legjobb pillanatait a második szettben élte át, amikor 1-5-ről sikerült három játékot megnyerve 4-5-re felzárkóznia, a második bréket azonban már nem tudta visszavenni.

000_93A7VK.jpg

Fotó: Eurosport

„Nem hiszem, hogy valaha volt ilyenre példa, amit most Aslan véghezvitt, a selejtezőből indulva jutott el az elődöntőig. Óriási gratuláció és elismerés neki.” – kezdte a mérkőzés utáni értékelését a kilencedik AO döntőjére készülő Djokovic.
Az interjút készítő Jim Courier arról is érdeklődött a világelsőnél, vajon marad-e az utóbbi fordulók előtti gyakorlatnál, miszerint a szünnapokon nem edzett, ezzel is óvva testét a rásérüléstől.
„Az egész tornát figyelembe véve ez volt az eddigi legjobb meccsem, abszolút nem éreztem fájdalmat. Most két napom lesz a döntőig, nagy valószínűséggel a döntőhöz közelebbi napon, azaz szombaton edzeni fogok, de ezt mindenképpen átbeszéljük a csapatommal. Most remek állapotban vagyok, és ez nagyon jó érzéssel tölt el.”

000_93A7VE.jpg

Fotó: Eurosport

A rövid beszélgetés végén természetesen szó esett a lehetséges ellenfelekről is. Djokovic a pénteki elődöntő mindkét részvevőjével kapcsolatban elismerően szólt, mint elmondta, lehetőség szerint popcornnal a kezében fogja figyelni a mérkőzést. 
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 - 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 - 04:44