Az Ausztrál Openen eddig nyolcból nyolc döntőt behúzó Novak Djokovic és a világ talán legjobb formában lévő teniszezője, a zsinórban 20 mérkőzést nyerő Daniil Medvedev vívja az idei melbourne-i finálét, óriási mérkőzésre van kilátás. Aki szereti a teniszt, velünk tart!


Nem tudjuk, ki hányszor látta már Medvedevnek azt a futtából ütött nyerő fonák egyenesét, amelyet bréklabdánál küldött át Stefanos Tsitsipas térfelére az elődöntőben, és amely az Ausztrál Open 12. játéknapjának legszebb ütése lett. Az a szenzációs megoldás jól példázza, hogy a világbajnok orosz milyen állapotban van. Fenomenális formában. Amit már a tavaly év végi ATP-vb-n is láthattunk, azt megőrizte Melbourne-re is, aminek eklatáns példáját főleg az Andrey Rublev és a Tstitsipas elleni meccsén bizonyította, utóbbit egyenesen lesöpörte a pályáról.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 15:46
"Nehéz ezt a lendületet Londontól Melbourne-ig vinni. Örülök, hogy sikerült csúcson tartanom a játékomat. Természetesen a magabiztosság miatt pláne, amikor mindenkit legyőz az ember,
 az nagyon jó, mert talán a riválisok elkezdenek félni. 
Ugyanakkor néha akadnak olyanok, akik még jobban meg akarnak verni. Ez egy trükkös helyzet. 
Tudom, hogy ahhoz, hogy sikerüljön megvernem Novakot, a legjobb teniszemet kell mutatnom, fizikailag a legjobbnak kell lennem, talán négy vagy öt órán át, és mentálisan is a legjobb állapot szükséges, talán öt órán keresztül. 
Soha nem lehet tudni, hogyan alakul majd egy meccs. A Slam megnyerése, főleg olyanok ellen, mint Novak, már most is nagy motivációt jelent, és nem hiszem, hogy bármi is növelné. Kedvelem Novakot. Értékelem őt teniszezőként. Nagyon motivált vagyok. Őszintén szólva nincs veszítenivalóm." 
- mondta Medvedev.
Pályafutása második Grand Slam-döntőjében a negyedik helyen kiemelt oroszra az eddigi legnagyobb tesztje vár, a nyolcszoros AusOpen-bajnok Novak Djokovic formájában. Djokovic a 18. GS-sikerére készül, amellyel csökkentené a különbséget saját és a Nagy Hármas másik két tagja, Rafael Nadal és Roger Federer között. Medvedev még mindig üldözi saját első major-tornagyőzelmét, bár nem hinnénk, hogy olyan sokat kell rá várni. Az elmúlt hetek, hónapokban nyújtott formák közti differencia alapján ő az esélyesebb. 
Ahogy Szabó Gábor írta a finálét felvezető cikkében, "a pillanatnyi forma alighanem most Medvedev mellett szól. Csakhogy ezúttal egy Bajnok áll a túloldalon, egy Grand Slam-döntőben, ráadásul a saját felségterületén. Azon a pályán, ahol minden döntőt megnyert, ahol így-úgy, de minden feladatot megoldott eddig."
A múlt szól Novak Djokovic mellett, nem pedig a jelen | Eurosport
Szponzorált tartalom A cikk támogatója a Aligha okos dolog Novak Djokovic ellen fogadni a Rod Laver Arenában. Pont ugyanolyan, mintha valaki Nadal ellen fogadna a Philippe Chatrier-n. Talán még egy picit tiszteletlen is. Más kérdés persze, hogy akik most bőszen bólogatnak, azok vajon ugyanígy bólogattak volna tavaly októberben, a Garros döntő előtt, ugyanezeket a mondatokat olvasván?
Az óriási tapasztalata abszolút a szerb mellett szól, és ő is ezt hangsúlyozta. Az első kiemelt és kétszeres címvédő nem tervezi átadni melbourne-i trónját. 
"Korábban többször kerültem már ilyen helyzetbe, azt hiszem, ez segít valahogy összegyűjteni az összes szükséges elemet ahhoz, hogy a megfelelő időben nyújtsam a legjobb formámat, ami most következhet." -
nyilatkozta
Djokovic
.
Az egymás elleni mérlegüket tekintve Djokovic vezet 4-3-ra, beleértve a 2009-es Ausztrál Openen vívott meccsüket is, amelyet 6:4, 6:7(5), 6:2, 6:3-ra nyert meg a szerb. De Medvedev volt az, aki legutóbbi találkozójukat a 2020-as ATP-vb-n 6:3, 6:3-ra behúzta. Ha vasárnap is ő diadalmaskodik, akkor a világranglistán a 2. helyre jönne fel, és ezzel ő lenne az első olyan játékos ilyen magasságokban az elmúlt másfél évtizedben(!), aki nem a Djokovic, Nadal, Federer, Andy Murray négyesből kerül ki.
"Daniil Medvedev az a játékos, akit meg kell verni"
- folytatta
Djokovic
, aki azzal, hogy 6:3, 6:4, 6:2-re legyőzte a selejtezőből induló Aslan Karatsevet, megőrizte veretlenségét az Australian Open elődöntőiben (9-0).
"Nagy győzelmi sorozatban van. 
A 2020-as szezont a lehető legjobb módon zárta, meglehetősen kényelmesen nyert a legjobb játékosok ellen, velem szemben is két sima szettben Londonban, 
és sokat fejlődött. Nagy adogatásai vannak. Ahhoz képest, hogy milyen magas srác, rendkívül jól mozog. Talán a tenyerese volt a gyengébb ütése, de ezen is javított. 
A fonákja a lehető legjobb. Nem sokat enged meg az ellenfelének. 
Manapság már attól sem fél, hogy támadjon, és feljöjjön a hálóhoz. 
Egyértelműen nagyon okos teniszező."
Djokovic megint aggódik a játékostársai miatt, most többen is egyetértenek vele | Eurosport
Szponzorált tartalom A cikk támogatója a Novak Djokovic ismét megpróbált kiállni a játékostársai érdekei mellett, de most úgy tűnik sikerült olyan problémákat kiemelnie, amit mások is annak tartanak. Az ATP-től válaszokat várnak a közeljövőben megrendezendő versenyekkel kapcsolatban. Novak Djokovic a döntőbe jutását követően kiemelte, hogy szerinte muszáj lesz változtatni a versenyek előtti karantén rendszeren, mert az a játékosok testi épségét is veszélyezteti.
A hétszeres Grand Slam-győztes Justine Henin az Eurosportnak a férfi döntővel kapcsolatban is elmondta véleményét:
"Mostanra Daniil Medvedev igazi bajnokká vált, aki tapasztalatokat szerzett: már sokkal jobban kezeli az érzelmeit, különösen a feszült pillanataiban. 
Rendkívül stabil volt az elődöntőben. Azzal a meggyőződéssel ment ki a pályára, hogy végre tudja hajtani az elképzeléseit. A
zt hiszem, Djokovic nagyon szeretett volna inkább Tsitsipasszal játszani, mert láthatta, hogy Medvedevvel nagyon közel vannak egymáshoz játékban. 
De Djokovic eltökélt szándéka, hogy idén is letegye a névjegyét az Australian Openen, és megint megnyerje ezt a Grand Slamet. Azt hiszem, igazi harcot fogunk látni, és Medvedev teljesen készen áll erre mind fizikailag, mind önbizalmát és meggyőződését tekintve."
Medvedevnek megvannak az ütései, a tűzereje, hogy még az ellen is megfeleljen, aki az elmúlt években uralkodott a Rod Laver Arénában. De a legjobb fegyvere talán az esze lehet.
részben via ATP
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 04:44