Nem találtak újabb fertőzött esetet, így pénteken folytatódhatott az Ausztrál Open felvezetéséül szolgáló három WTA-torna, két ATP-torna, valamint az ATP Kupa is. A “Happy Slam” versenyigazgatója, Craig Tiley az ausztrál sajtónak nyilatkozva óvatos elégedettséggel értékelte a helyzetet, továbbra is fenntartva a fokozott elővigyázatosságot.


Az első három nap nyugalmas meccsdömpingjét követően csütörtökre beütött a krach Melbourne-ben, a játékosok egyik szállásául szolgáló hotel egyik alkalmazottjának ugyanis pozitív lett a koronavírus-tesztje. Az ausztrál protokoll ezúttal sem kegyelmezett, nagyjából 500 személy, közöttük száznál is több játékos került ideiglenesen ismét karanténba, várva a következő mintavételt és a remélhetőleg negatív eredményt. A tömeges érintettség miatt az ATP és a WTA egyaránt törölte a folyamatban lévő tornák csütörtöki programját, így a korábbi napok nagyüzemét követően aznap néma maradt a Melbourne Park.
Teniszezők is karanténba kerültek, miután pozitív lett az egyik hotel alkalmazottjának koronavírus-tesztje | Eurosport
Pozitív lett az egyik melbourne-i karanténhotel alkalmazottjának koronavírus tesztje, így több mint 500-an - köztük teniszezők - újra karanténba kerültek. Ez a helyzet az Ausztrál Open előkészületeire is hatással lehet, hiszen amellett, hogy a felvezetőversenyeken meccsek maradhatnak el, a Grand Slam-torna személyzete is érintett.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 15:46
Utólag kiderült, az ijedelem nagyobb volt, mint negatív eredmények száma, Craig Tiley versenyigazgató ugyanis a pénteki játéknapot megelőzően büszkén közölte, hogy a megismételt teszt egyik izolált érintettnél sem igazolta a fertőzést. Az érintett játékosok így, köztük Fucsovics Márton is, kiszabadultak az újabb elzártságból, és újból az edzőpályák, vagy épp a versenypályák felé vehették az irányt. A Tennis Australiát is irányító sportvezető egy ausztrál portálnak nyilatkozva elégedetten, ugyanakkor nagyon óvatosan fogalmazott a fejlemények kapcsán:
"Nagyszerű eredmény, hogy minden teszt negatív eredményt hozott, de közel sem biztos, hogy ugyanez lenne az eredmény holnap vagy azután. Rajta tartjuk a szemünket a mezőnyön.”

000_9282JC.jpg

Fotó: Eurosport

A versenyigazgató azért vélhetően nyilatkozatának hagneméhez képest sokkal jobban fellélegezhetetett az eredmények láttán, hiszen nagyon komoly, féléves megfeszített munka eredménye az, hogy ma Ausztráliában tartózkodik a nemzetközi teniszélet színe-java, igazán csalódást keltő fejlemény lett volna, ha az év első Grand Slam-tornájának megrendezése az utolsó szalmaszálon csúszik el. Tiley hangsúlyozta, az Ausztrál Open teljes mértékig maga mögött tudhatja Victoria állam kormányának támogatását, s ugyanezt az állami szerv is elmondhatja a Grand Slammel kapcsolatban. Ez a kölcsönös együttműködés pedig abban is megnyilvánul, hogy a kormányzat egészségügyi szerveinek legcsekélyebb, fertőzésgyanús megérzésére hagyatkozva azonnal korlátozhatják, vagy akár módosíthatják a verseny lebonyolítását. A Melbourne-ben tartózkodó játékosoknak egyelőre nem kell újabb tesztelésekkel számolniuk, amennyiben azonban a hatóságok indokoltnak tartják, akár a teljes mezőnyt újból megvizsgálhatják.
„Nem létezik teljesen kockázatmentes lebonyolítás, a mi célunk nem lehet más, mint a kockázatok minimalizálása. Mi folyamatosan ezért dolgozunk, s azért, hogy két remek hetet tölthessünk tenisszel minél biztonságosabb körülmények között.” 
─ fogalmazta meg a verseny ars poeticaját Craig Tiley.
A Tennis Australia irányítója nyilatkozatában ismételten leszögezte, a szervezők minden egyes lépésének és intézkedésének középpontjában a résztvevők és a nézők egészségének védelme áll. A hétfőn rajtoló Ausztrál Openre a jelenlegi álláspont szerint a stadionok befogadóképességéhez mérten 50%-os kapacitás erejéig engedik be a nézőket, a szervezők így a kéthetes esemény egészét tekintve nagyjából 380 000 helyszíni nézővel számolnak. Az utóbbi egy év tendenciáit figyelembe véve ez egy felfoghatatlanul nagy szám, talán még januárban sem gondolhattuk, hogy az össznézőszám akárcsak 100 000 fő környékére kúszhat. Szintén az aktuális szabályozások értelmében a nézőtéren helyet foglalóknak, amennyiben nem behúzott tetejű stadionban zajló mérkőzést látogatnak, nem kell maszkot viselniük. Ugyanakkor, épp a hotelben regisztrált eset folyományaként, a zárt térben újra bevezetett maszkhasználat érvényben lesz a „fedettpályás” mérkőzéseken is.

000_9264KK.jpg

Fotó: Eurosport

A február 8-án, hétfőn rajtoló Ausztrál Open megrendezése elől tehát jelen állás szerint az eddig ismert utolsó akadály is elhárult, az időközben megtartott sorsolás alapján kialakult főtáblán pedig igazán magas színvonalú mérkőzésekre van kilátás. Az eddig is jelesre vizsgázó ausztrál COVID-ellenes apparátus egészen biztosan minden erőfeszítésével azon lesz, hogy a maga részéről a lehető legjobb körülményeket biztosítsa mind a játékosok, mind pedig a nézők számára. A többi pedig már a pályán dől el. 
via The Age
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 04:44