Nem lesz ott a világelső Ashleigh Barty az idei Ausztrál Open elődöntőjében, miután vereséget szenvedett a cseh Karolina Muchovától a legjobb nyolc között. Az amerikai házi negyeddöntőt Jennifer Brady nyerte Jessica Pegula ellen, míg a férfiaknál rendezett orosz rangadót Daniil Medvedev zárta győztesként Andrey Rublev ellenében.


Ezúttal sem lesz ott az Ausztrál Open fináléjában a hazaiak egyik kedvence, Ashleigh Barty, sőt, idén a legjobb négy közé sem került be, a 25. kiemelt Karolina Muchova ugyanis megállította a világelsőt a negyeddöntőben. Életében először jutott Grand Slam-tornán ilyen magasságokig a cseh teniszező, miután szetthátrányból fordítva győzte le 1:6, 6:3, 6:2-re ausztrál ellenfelét. A 24 éves Muchova a US Open-elődöntős Jennifer Bradyvel elődöntőzik majd, vagyis biztosan lesz újonc a fináléban.
Barty 25 perc alatt besöpörte az első játszmát, Muchova lassan kezdett. A forróságban szédüléssel küszködő cseh a második játszmában 2:1-nél ápolást kért. A szünet után az ausztrál nehezen talált vissza addigi ritmusához, 30 ki nem kényszerített hibát vétett ezután, Muchova pedig fokozta agresszív játékstílusát. Egyre nagyobb nyomás alá helyezte az első kiemeltet és 6:3-mal kiegyenlített. A cseh megtartotta lendületét, kihasználta a lehetőségeit, és nem adott esélyt a folytatásban a hazai játékosnak. 6:2-re nyerte a szettet és ő került a legjobb négy közé. 
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 - 15:46

Barty-Muchova-min.jpg

Fotó: Eurosport

"Természetesen szívszorító, hogy nem sikerült nyernem. De elriaszt-e, tönkreteszi-e azt a tényt, hogy tényleg sikeresen kezdtük a szezont? Egyáltalán nem. 
Holnap is felkel a nap. Folytatjuk a munkánkat. Vagy nyersz, vagy tanulsz. Azt hiszem, a mai meccs számomra hatalmas tanulási folyamatot jelentett. Úgy éreztem, hogy én irányítom a mérkőzést. Csalódott vagyok amiatt, hogy nem tudtam visszaszerezni a kontrollt,
 miután ő kikérte a szünetet. Úgy éreztem, hogy kicsi lehetőségeim vannak csak a második szett közepén, és nem tudtam annyira összeszedni magam, hogy a harmadik játszmában egyértelmű legyen, hogyan akarok játszani. 
Sok olyan mérkőzést játszottam már, ahol ápolási szünetek voltak. Magam is éltem már ezzel a lehetőséggel,
 így ez nem jelenthet hatalmas fordulópontot egy meccsen. Sajnálom, 
hogy hagytam, hogy ez mégis fordulópont legyen. Most már elég tapasztalt vagyok ahhoz, hogy ezzel foglalkozni tudjak." - értékelt kiesése után Barty.
Lesz tehát cseh elődöntős az AusOpenen, de nem Karolina Pliskova, vagy Petra Kvitova révén, hanem az előbbit búcsúztató Muchova személyében.
"Kicsit elveszettnek éreztem magam az első szett végére. Ash nagyon jól kezdett, szinte hibátlanul játszott, nagyon nehéz volt. Én kissé eltévedtem a pályán, és a szédüléssel bajlódtam, így ápolást kértem. 
Csak ellenőrizték a vérnyomásomat, mert kissé elveszett voltam. Pörögtem. Tehát kissé lehűtöttek jéggel, és ez segített rajtam. Amikor visszatértem a pályára, kicsit gyorsabban próbáltam játszani és felmenni a hálóhoz. Azt hiszem, ez volt a kulcs végül. Nehéz volt. Ez volt az első ilyen alkalom számomra, így csak megpróbáltam nem gondolni rá, csak a következő labdamenetre igyekeztem összpontosítani. Örülök, hogy jól kezeltem." - nyilatkozta Muchova a meccslabdájáról és karrierje eddigi legnagyobb győzelméről.
Második GS-elődöntőjére készülhet az amerikai Jennifer Brady, miután 4:6, 6:2, 6:1-re legyőzte honfitársát és jó barátját, Jessica Pegulát a nap második negyeddöntőjében.
"Azt hiszem, nagyon jól éreztem magam odakint fizikailag. A
 háló másik oldalán azt láttam, hogy Jess talán egy kicsit fáradtabb volt. Ez határozottan segített 
mentálisan
. Csak e
gy kicsit több önbizalmat adott, tudván, hogy nagyon jól csinálom, és lehet, hogy ő egy kicsit fáradt, most itt volt az esélyem, hogy ezt kihasználjam. A meccs elején éreztem a nyomást tőle, agresszív játékos. 
Arra gondoltam, hogy csak hátratolom, megpróbálok többet támadni,
 és azt hiszem, ezután nagyon jó harmadik szettet játszottam." - mondta Brady a győzelme után.
Csütörtökön elvileg újra lehetnek nézők a lelátókon, erről is beszélt az amerikai. "Ennek nagyon örülök. New Yorkban üres stadionban szerepeltünk, így itt új légkör lesz, amikor közönség előtt játszhatok egy Grand Slam-elődöntőt, úgyhogy nagyon várom."
Az orosz házi negyeddöntőt Daniil Medvedev nyerte Andrey Rublev ellen 7:5 6:3 6:2-re, így a világbajnok életében először jutott be a legjobb négy közé Melbourne-ben. A US Open tavalyi finalistája zsinórban a 19. meccsét nyerte meg. 
"Hihetetlen labdameneteink voltak, nehéz volt utánuk levegőhöz jutni. Azt hiszem, azon kevés játékosok közé tartozom, akik ennyire ki tudják fárasztják Andreyt, és nagyon örülök ennek. 
Tudom, hogyan semlegesítsem csodálatosan nagy ütéseit, és ez határozottan az egyik legjobb meccs volt, amit mostanában játszottam. Ez a meccs valóban hihetetlen, mert ő nagyon jól játszott, de így is sikerült három szettben legyőznöm, tiebreak nélkül, és ennek nagyon örülök." - kezdte értékelését Medvedev.
A 25 éves Daniil sikere azt jelenti, hogy ő lett az ötödik orosz teniszező, aki bejutott az elődöntőbe az Ausztrál Openen az Open Érában Aleksandar Metreveli (1972), Yevgeny Kafelnikov (1999, 2000), Marat Safin (2002, 2004, 2005) és a selejtezőből érkező meglepetésember, Karatsev után. Az pedig csak harmadszorra fordul elő, hogy két orosz játékos is elődöntős egy Grand Slamen. Eddig csak a US Openen történt ilyen, 2001-ben Kafelnikov és Safin, 2006-ban pedig Mihail Youzhny és Nikolay Davydenko révén.
"Nagyon örülök Aslannak, aki történelmet írt" - mondta Karatsev bravúrjáról Medvedev"Ha orosz házi döntőnk lenne, akkor az egy valóra vált álom lesz, de elég kemény meccseink és kemény ellenfeleink lesznek addig."
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 - 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 - 04:44