Daniil Medvedev és Stefanos Tsitsipas elég jól ismerik egymást, hiszen pénteken már a hetedik alkalommal csapnak össze. A mérleg és az aktuális forma inkább az orosznak kedvez, de a vereségeiből gyorsan tanuló, bravúros győzelmét követően feltüzelt Tsitsipas legyőzése minden korábbinál nehezebb feladat lehet. Már amennyiben a múlt démonaival végleg képes volt leszámolni.


A négy Grand Slam-torna közül az Australian Open az egyetlen, ahol a férfi elődöntőket két külön napon bonyolítják le, így a második összecsapásra hagyományosan pénteken kerül sor, amikor nincs is más egyéni meccs a programban. Ez az egyetlen alkalom, amikor egy párharcra a döntőknek beillő módon koncentrálódik a figyelem: ezúttal ezt két fiatal, a negyedik kiemelt Daniil Medvedev és az ötödikként rangsorolt Stefanos Tsitsipas élvezheti majd ki. A tét nem kicsi, hiszen mindketten először játszhatnak az Ausztrál Open döntőjéért.

A Bullshit Russian nagy sorozatban


Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 - 15:46
Daniil Medvedev jelenleg a legjobb formában lévő férfi teniszező. Az oroszok sztárja a 2019 nyarán mutatott, elsöprő teljesítményét követően hatalmas várakozásokkal vágott neki 2020-nak, de igazából csak az idény legvégére lendült hasonló formába. Párizsban megszerezte karrierje második 1000-es tornagyőzelmét, amely fordulópontnak bizonyult, mert azzal a lendülettel besöpörte az ATP-világbajnokságot is, 2021 elején pedig az ATP-kupán vezette győzelemre az orosz válogatottat a csapat első számú játékosaként.
Az egyik legjobb meccsének nevezte az orosz házi negyeddöntőt megnyerő Medvedev a Rublev ellenit | Eurosport
Szponzorált tartalom A cikk támogatója a Nem lesz ott a világelső Ashleigh Barty az idei Ausztrál Open elődöntőjében, miután vereséget szenvedett a cseh Karolina Muchovától a legjobb nyolc között. Az amerikai házi negyeddöntőt Jennifer Brady nyerte Jessica Pegula ellen, míg a férfiaknál rendezett orosz rangadót Daniil Medvedev zárta győztesként Andrey Rublev ellenében.
Mindent figyelembe véve Medvedev sorozatban 19 megnyert mérkőzésnél jár, és ami az egészben a leginkább figyelemreméltó, hogy 11 alkalommal top 10-es ellenféllel találkozott. Hasonló sorozata a világ aktuálisan 10 legjobb teniszezője ellen csupán három játékosnak volt a mostani mezőnyből: Roger Federernek (ő a rekorder 24-gyel), Novak Djokovicnak, illetve Rafael Nadalnak. Közéjük érkezett meg most Medvedev, ami már önmagában is figyelemre méltó teljesítmény, még akkor is, ha a Nagy Hármasnak nem egy hasonló sorozata volt már.
Medvedev a negyeddöntőben különösen tekintélyt parancsoló teljesítményt nyújtott az ausztrál forróságban. Az első szettet leszámítva nem sok esélye volt ellene Andrey Rublevnek, pedig a meleg körülmények és a gyors pálya is segíthetett, hogy a fiatalabb orosz erőtenisze érvényesüljön. Végül a nagy meleg is hozzájárult Rublev vártnál simább vereségéhez, rá nem jellemző módon erőnléti problémákkal küzdött a második szettől. Medvedevet kevésbé viselte meg a meleg, bár a legvégén őt is ápolni kellett izomgörcs miatt.

Small Kid Who Doesn't Know How to Fight visszavág


Nem tudom, mikor láttunk utoljára, láttunk-e valaha olyan teniszezőt, mint Stefanos Tsitsipas. Akiben ennyire megvan a kikezdhetetlen kötélidegzettel rendelkező bajnokok könyörtelensége, és az a gyarló esendőség, amely által képes 5:1-es vezetésről és hat mérkőzéslabdáról elbukni egy meccset. Szerdán mindenesetre a nagy bajnok Tsitsipas villant meg, nem is akármilyen módon: kétszettes hátrányból felállva képes volt legyőzni Rafael Nadalt, úgy, hogy a spanyol egyáltalán nem játszott rosszul, csak épp rossz pillanatokban hibázott.
Néhány éve kis híján vízbe fulladt, azóta Federert és Nadalt is elképesztő tenisszel verte az Ausztrál Openen | Eurosport
Szponzorált tartalom A cikk támogatója a Stefanos Tsitsipas olyan területre tévedt helyi idő szerint szerda éjjel az Ausztrál Open negyeddöntőjében, ahol eddig még kevesen jártak. A görög ugyanis mindössze a harmadik olyan játékos, aki 0-2-es hátrányból fordítani tudott Rafael Nadal ellen.
Voltak olyan tényezők, amelyek a görög kezére játszottak. Az a tény, hogy neki négy teljes napja volt felkészülni testben-lélekben a meccsre, mivel Matteo Berrettini visszalépett a nyolcaddöntős meccsüktől. Vagy az, hogy Nadal mintegy 20 napon keresztül csak limitáltan tudott edzeni hátsérülése miatt, és erőnlétileg egészen biztosan nem volt 100%-os állapotban. De azért ezt a meccset fejben attól még meg kellett nyerni, és Tsitsipas hősiesen kiállta ezt a tesztet, a győzelem kapujában is épp, hogy csak megremegett.
Dacára annak, hogy egy meccsel kevesebbet játszott, Tsitsipas töltött több időt a pályán. Már a második fordulóban belenézett egy brutális ötszettesbe Thanasi Kokkinakis ellen, a negyeddöntőben pedig kicsivel több mint négy óra alatt búcsúztatta Nadalt. "Több lehetőségem volt játszani, ráérezni a pályára, megérteni a körülményeket, tehát ezeket pozitívumnak tekinthetem. Az érem másik oldala, hogy több időt töltöttem a pályán, nagyobb terhelés érte a testemet, és így nehéz lesz felvenni vele a versenyt" - mondta a görög.

Nem utálják egymást, de nem fognak együtt vacsizni


Mondhatnánk, hogy aki kétszettes hátrányból képes legyőzni Rafael Nadalt egy Grand Slam-tornán, az kis túlzással bármire képes ebben a sportágban, és hogy ezek után Tsitsipasnak döntőbe kellene jutnia. Ez azonban sohasem egyszerűsíthető így le, Medvedev ellen pedig aztán pláne nem; ha el is tekintünk az orosz pazar formájától, ott van az a tény, hogy Tsitsipas komoly sebeket szerzett ellene az évek során, és talán még mostanra sem fejtette meg Medvedev játékát, pedig zsinórban öt vereség után azért csak összehozott egy győzelmet ellene.
Tsitsipas nem utálja Medvedevet, de azért nem is menne el vele vacsorázni | Eurosport
Szponzorált tartalom A cikk támogatója a "Valószínűleg nem mennénk el együtt vacsorázni." Ezt mondta Stefanos Tsitsipas, amikor Daniil Medvedevről, és a kettejük közti rivalizálásáról kérdezték. Tsitsipas hatodik nekifutásra, életében először le tudta győzni az oroszt a londoni ATP-világbajnokság első egyes meccsén.
A fiatal generáció játékosai közül talán ők azok leginkább, akik valamilyen rivalizálást ki tudtak alakítani. Bár a mérleg fájóan egysíkúnak hat, a képet valamelyest árnyalja, hogy rendszerint kemény meccseket játszottak: az eddigi hatból csak kettő ért véget két szettben, és még azok az összecsapások is pár labdameneten múló szorosságúak voltak. Ezen a téren tehát mindig hozta a várakozásokat az aktuális Medvedev-Tsitsipas párharc, a párosítás érzelmi töltete pedig még érdekesebbé tette azt.
Bár a 2019-es ATP-vb-n Tsitsipas őszintén megdöbbent, amikor egy újságíró a kérdésében megjegyezte, mennyire utálják egymást, viszonyukat nem éppen a kölcsönös tisztelet harmóniája jellemezte. 2018-ban a Miami Openen kis híján tettlegességig fajult a meccs utáni szóváltásuk: Tsitsipas ekkor lőtte el a "bullshit russian" kifejezést, ami annyira felbőszítette az oroszt, hogy az angol szitokszótárának legmélyére leásva szidta ellenfelét. Hozzátéve persze, hogy csak egy kisgyerek, aki nem tudja, hogyan kell harcolni.

Mindent visszaüt, unalmas tenisz


Tsitsipasnak időbe telt, mire fel tudta dolgozni az egyre keserűbb vereségeket, és a meccsvégi kézfogásokhoz nem úgy állt oda, mint akit a vérpadra vezényeltek. A miamihoz hasonló balhék elmaradtak, de azért a passzív-agresszív üzengetés tovább folyt a két játékos között: a sikereit általában gépies rezonanciával nyugtázó Medvedev látványosan örült a bázeli győzelmét követően. Tsitsipas pedig - miután kikapott ellenfelétől Sanghajban - kijelentette, hogy az orosz fantáziátlan tenisze meglehetősen unalmas.
Tsitsipas unalmasnak nevezte Medvedev játékát, az orosz visszavágott | Eurosport
Szponzorált tartalom A cikk támogatója a Köztudott, hogy Stefanos Tsitsipas és Daniil Medvedev nehezen jönnek ki egymással, és ez a feszültség nemrég újabb formában nyilvánult meg. Ezúttal egy kisebb nyilatkozatpárbaj bontakozott ki a két teniszező között, miután a fiatal görög unalmasnak nevezte riválisa játékát, amit természetesen nem hagyott szó nélkül az elképesztő idényt futó orosz.
"Nos, nem szeretnék tiszteletlen lenni, de azt kell mondjam, hogy unalmas. Olyannyira, mint nem is tudom..." - mondta 2019-ben Tsitsipas. "Ott a nagy szervája, ha azt sikerül megfognod, véget nem érő alapvonalcsaták kezdődnek. Egy dolgot tehetsz, próbálsz olyan keményen ütni, amennyire csak tudsz, mindezt lehetőleg pontosan végrehajtani, és persze mozgatni őt. Ellenkező esetben viszont csak visszaütöd neki a labdát, újra és újra ugyanazt játszod. A labda meg csak jön vissza tőle folyamatosan." Medvedev nem késlekedett a válasszal:
"Minden teniszező tudna negatívumot mondani a másikról. Ha nem tévedek, Tsitsipasnak volt egy másik interjúja is Sanghajban. Megkérdezték, hogyan ünnepelte a Laver-kupa-győzelmet. Nem csak én, de sok más orosz és egyéb nemzetiségű játékos nevetett rajta. Azóta nem tudom komolyan venni. Azt mondta, arra kényszerítették, hogy alkoholt igyon. Semmi extra, de ezek után hozzátette: 'Anya, hallod ezt? Kényszerítettek, hogy igyak! Undorító volt, meg tudom mutatni a videót.' Ez nem vicces. Nem tudom őt komolyan venni."

Megenyhült a viszony


Nehéz meghatározni, mi volt a fordulópont kettejük viszonyában, mindenesetre a változás egyértelműen pozitív. Olyannyira, hogy Tsitsipas még az orosz teniszére tett unalmas jelzőt is visszavonta. "Medvedev kemény feladat lesz. Nagyon jó formában van, jól teniszezik, pontos és az egyszerűségre törekszik. Lehet, hogy korábban unalmasnak neveztem a játékát, de azt nem gondolom komolyan. Elképesztően okosan játszik és egyszerűen kicselezi az embert. Megfontoltan kell játszanom ellene, a lehetőségeimet kihasználva, nyomást helyezve rá."
Ez azért is fontos lehet, mert Tsitsipas a múltban gyakran elkövette azt a hibát Medvedevvel szemben, hogy túlzottan is nagy hangsúlyt fektetett a zavaró tényezőkre. Az orosz unortodox és frusztráló teniszére, a gesztusaira, a megjegyzéseire. Mi sem jelzi ezt jobban annál, hogy még salakon is képes volt kikapni tőle, holott Medvedev tenisze ezen a borításon talán még a top 100-ba sem tartozott, a görögnek ellenben már akkoriban voltak kiemelkedő eredményei. Hogy mást ne mondjunk, Dominic Thiemet is győzte le abban az évben salakon.
Teniszben nincs akkora különbség kettejük között, ami indokolná Medvedev jelentős fölényét az egymás elleni mérlegben. Mindig szoros meccseket játszottak, és mindig adódott olyan pont, amivel Tsitsipas a maga oldalára billenthette volna az adott párharcot. Vélhetően most is egy-egy meghatározó pillanaton múlhat, ki jut a vasárnapi döntőbe, és kire hárul az a hálátlan feladat, hogy Novak Djokoviccsal teniszezzen a Rod Laver Arénában. És hogy megküzdjön pályafutása első Grand Slam-győzelméért. 
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 - 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 - 04:44