Soha nem látott logisztikai kihívások, extrém körülmények idejére életre hívott protokollok, no meg jó adag bizonytalanság közepette kezdődik meg magyar idő szerint hétfőn hajnalban az Ausztrál Open. A megjósolhatatlan végkimenetelt általánosságban a felforgatott versenynaptárral, a kevés edzési lehetőséggel, és úgy összességében a vírushelyzettel szokás magyarázni. Van azonban egy olyan tényező, ami eddig homályban maradt.


Az év első Grand Slam-tornáját megelezően valamennyi játékos (a többség Melbourne-ben, néhány kiváltságos pedig Adelaide-ben) letöltötte a számára előírt kéthetes karantént, 72-en pedig mindezt szigorított szabályok mellett tehették meg. Sokan és sokféle módon adtak hangot elégedetlenségüknek a szabályokkal kapcsolatban, mondván: egy eleve felforgatott és csonkára sikeredett szezont követően minden létező alapozó munkát sutba dobhat az, aki a felkészülést követően két hétre leáll. Utóbbi veszély legfőképpen azt a 72 játékost fenyegetheti, akik a karantén időtartama alatt még a szobájukból sem mozdulhattak ki, köszönhetően annak, hogy a Melbourne-be tartó járaton, amelyen utaztak, COVID-19 pozitív esetet regisztráltak.
Ha a verseny előtt is ez lett volna a szabály, el sem utazom Ausztráliába | Eurosport
Hidegzuhanyként érte a teniszezőket, amikor kiderült, hogy tömegével kell szigorított karanténba vonulniuk, és még edzés céljából sem hagyhatják el a szobáikat. Az elégedetlen játékosok szerint a versenyt megelőzően még sokkal lazább feltételeket ígértek nekik, és csak a helyszínen közölték velük, hogy időközben új szabályokat is hoztak.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 15:46
A totális bezártságra ítéltek között volt a US Open női egyesének 2019-es győztese, Bianca Andreescu is. A kanadai játékos azért kényszerült a kéthetes elzárásra, mert edzője, Sylvain Bruneau, annak ellenére, hogy elindulás előtt negatív teszttel rendelkezett, Ausztráliában pozitív eredményt produkált. Andreescu, akinek égető szüksége van a meccsterhelésre, hiszen a komplett 2020-as szezont kihagyta, így január második felében edzéslehetőség nélkül maradt. S bár a WTA és a Tennis Australia megpróbált a pórul járt játékosoknak kedvezni egy plusz felvezető verseny beiktatásával, Andreescu és csapata végül úgy döntött, hogy a kanadai nem indul a Gippsland Trophy fantázianévre keresztelt WTA-tornán. Tette mindezt ráadásul úgy, hogy első kiemeltként a nyitókörben nem is kellett volna játszania.

000_1K40WW.jpg

Fotó: Eurosport

A 2019-ben a WTA mezőnyébe túlzás nélkül berobbanó kanadai tini döntését azzal indokolta, hogy az edzés nélküli időszak után fokozottan is veszélyes lenne jóformán azonnal mérkőzést játszania, így a Grand Slamet megelőző hetet inkább az edzésekre fordítja. Fabien Cosmao, a Mouratoglou-akadémia egyik erőnléti edzője, aki Andreescu felkészülését is felügyelte a dubaji edzőtáborban, úgy véli, a melbourne-i torna legnagyobb kérdése az lesz, hogy a játékosok közül ki hogyan lesz képes tolerálni az extrém ausztrál nyarat. Ez az aspektus eddig kevésbé nyert teret az esélylatolgatásokban, pedig nagyon is kézenfekvő, hiszen az Ausztrál Open ideje alatt nem ritka, amikor a hőmérséklet 40 C közelébe kúszik.
„A tornával kapcsolatban a legnagyobb negatívum számomra a várható időjárás. Azok a játékosok, akik két hétig ki sem léphettek a szobájukból, ezt az időt nem használhatták fel arra, hogy hozzászokjanak a helyi időjáráshoz. Biancának például tudom, hogy idő kell, amíg akklimatizálódik, és erre egy hét aligha lehet elég” – nyilatkozta a francia szakember a Tennis Majorsnek. Cosmao hozzátette:
„Várható, hogy néhány játékos küzd majd a körülményekkel, különösen az első fordulókban. A tornát három héttel később kezdik a megszokottnál, februárban pedig alapesetben még melegebb van Ausztráliában, mint januárban. Különösen is fenyegeti ez a veszély a férfiakat, akik három nyert szettre menő mérkőzéseket játszanak.”

000_X3428.jpg

Fotó: Eurosport

Utóbbi kérdés felbukkanása sem újkeletű, 2020-ban is felmerült, hogy a jelen körülményekre való tekintettel talán a férfiak esetében is elegendő lenne, ha két nyert játszmáig tartana egy-egy mérkőzés. Legutóbb John McEnroe nyilvánult meg ebben a témában, aki, egyszeri jelleggel, már Melbourne-ben is meghúzná ezt a lépést, a jövőbeni alkalmazhatóságot pedig vitára bocsátaná. Kérdés persze, hogy egy ilyen döntés meghozatala mennyire menne a Grand Slam, mint minőség és nívó rovására, hiszen a pályán számszerűleg elérendő eredmény tekintetében egy szintre kerülne egy párezres ITF torna és egy Grand Slam.

000_WZ9BJ.jpg

Fotó: Eurosport

A francia erőnléti szakember ugyanakkor, némileg szembemenve a tenisztársadalom javával, a karanténlét felkészülésre gyakorolt hatásával kapcsolatban is megnyilvánult. Az elmondottak alapján Cosmao korántsem látja annyira sötéten a helyzetet, mint a legtöbb, immáron „szabadult” játékos:
„Nem hiszem, hogy két hét leállás teljesen tönkretenné a korábbi felkészülést, ennyi idő alatt egyszerűen nem lehet elveszíteni mindazt a minőséget, amikor korábban felépítettél. A teniszezőknek van egy kiemelkedő tulajdonságuk ─ könnyen alkalmazkodnak. Megteszik ezt hétről-hétre, amikor új helyszínen versenyeznek. Megoldják ezt a kérdést is.”
Az év első Grand Slam-tornája február 8-án, magyar idő szerint 01:00-kor kezdődik Melbourne-ben. A tornát teljes egészében közvetítjük az Eurosport mindkét csatornáját, az Eurosport Playeren pedig továbbra is valamennyi pálya történései elérhetőek lesznek. 
via Tennis Majors
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 04:44