A jóllakottság és a megelégedés érzése helyett az újabbnál újabb célok kitűzését és azok hajszolását hozta meg Iga Swiatek számára 2020-as győzelme a Roland Garroson. A huszadik életévében járó lengyel tinivel óriásit fordult a világ az egy évvel ezelőtti helyzethez képest, a jelek szerint azonban a felfokozott figyelmet és a vele járó elvárásokat korát meghazudtoló érettséggel kezeli.


Iga SwiatekRoland Garros-sikere talán a 2020-as év legnagyobb sztorija volt a nemzetközi teniszben. A kis túlzással a semmiből előbújó lengyel tinédzser ellentmondást nem tűrő játékkal, szettveszteség és különösebb megingás nélkül gázolt át a párizsi mezőnyön októberben, hogy élete első tornagyőzelmével mindjárt Grand Slam-győztesnek is vallhassa magát. A négy nagy torna bármelyikének megnyerése felülír minden korábbi és akár későbbi győzelmet is, birtokosát pedig egy teljesen külön polcra helyezi, kiemeli a többiek közül. Joggal gondolhatta az ifjúsági olimpiai bajnok lengyel is, hogy a Párizs salakján megnyert hét meccs felszabadítja. A siker azonban nemvárt hatást váltott ki:
“Mindig azt gondoltam, hogy ha valaha nyerek egy Grand Slamet, életem végéig hátradőlve élvezem majd a dicsőséget. Azt gondoltam, ha elérem a célomat, a béke is rámtalál. Mint kiderült, ez nem így van. Annak ellenére, hogy nagy dolgot vittem véghez Párizsban, egyre csak többet akarok. Érzem a fokozott elvárásokat és a nyomást is a vállamon.”
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 15:46
Swiatek: "Minden évben végignéztem, ahogy Rafa magasba emeli a trófeát, hihetetlen, hogy itt állok" | Eurosport
Szponzorált tartalom A cikk támogatója a Iga Swiatek nyerte a 2020-as Roland Garrost, ezzel ő az első lengyel teniszező, aki egyéniben Grand Slam-trófeát emelhetett magasba. A 19 éves teniszező 6:4, 6:1-re győzte le Sofia Kenint a döntőben, és szerezte meg ezzel pályafutása első tornagyőzelmét, rögtön egy Grand Slam-tornán.
A nagy Agnieszka Radwanska eredményeit is túlszárnyaló Swiateket természetesen hazájában is kellőképpen megünnepelték, a Garros-sikert követően állami kitüntetésben részesült. 2020 végén Robert Lewandowski mögött második helyen végzett az Év Sportolója szavazáson, a díjkiosztó gálát követően olyan lelkesen nyilatkozott az élményeiről, mintha nem is egy díjazott, hanem egy a bálványához közel kerülő rajongó lett volna. A Garros után 2020-ban már nem is játszott mérkőzést, Ausztráliába pedig egy tenerifei felkészülésről érkezett. A felvezetésnek szánt Gippsland Trophy elnevezésű verseny nem sikerült számára különösebben jól, mindössze a második körben ugyanis búcsúzni kényszerült Ekaterina Alexandrovával szemben. A gyengébb főpróbát azonban egy tapsra érdemes előadás követte, az Ausztrál Open első fordulójában ugyanis két szettben, alig egyórányi játékot követően legyőzte a holland Arantxa Rus-t, aki korábbi egyetlen találkozójukon (2020 Róma) búcsúztatta Swiateket.
A második körben Camila Giorgi személyében ismét egy olyan játékos jött szembe, aki ellen egyetlen meccset számláló mérlege negatív volt, az olasz ráadásul két éve épp Melbourne-ben győzte le Swiateket nagyon simán, két játszmában. A revans ezúttal sem maradt el, a Roland Garros 2020-as bajnokának másfél órára sem volt szüksége ahhoz, hogy két játszmában búcsúztatassa ellenfelét. Swietek minden statisztikai mutatóban ellenfele fölé nőtt, hatékonyabban adogatott, közel fele annyi rontása volt, mint Giorginak, adogatását pedig mindössze egyszer veszítette el, míg ő fogadóként négyszer is elvette az olasz szerváját.

000_92M6EJ.jpg

Fotó: Eurosport

A 2020-ban a teniszsikerek mellett sikeresen leérettségiző Swiatek számára elmondása szerint nem volt kódolva, hogy profi teniszező legyen, inkább évekig több vasat a tűzben tartva a tanulás mellett űzte a sportágat, várva egy nagy, igazodási pontul szolgáló győzelemre. Egy Grand Slam-sikernél aligha lehet jobb igazodási pontot kijelölni, így a végleges döntés is megszületett arról, mivel telnek majd a napjai a következő években:
“Mindig is azt akartam, hogy legyen egy B-tervem arra az eshetőségre, ha a tenisszel nem boldogulnék. Most már tudom, hogy biztosan teniszező akarok lenni, ez az életem.”
S hogy mennyire az élete, azt jól mutatja a tempó, amivel nekiugrott az Ausztrál Opennek. Az intenzitás indokolt is, hiszen két, maximum három, relative egyszerűbb fordulót követően a további lehetséges ellenfelek egytől-egyig a nagyágyú kategóriájába tartoznak Amennyiben a harmadik fordulóban Swiatek túljut Fiona Ferrón, a negyedi körben jöhet Simona Halep. Mint ismert, a Roland Garros ugyanezen fázisában Swiatek jóformán megsemmisítő csapást mért a kétszeres GS-győztes románra, talán az volt az a siker, amelyet követően az egyetemes teniszvilág is felkapta a fejét erre a tinédzser lengyelre. A negyeddöntőben Serena Williams vagy Aryna Sabalenka, míg az elődöntőben jó eséllyel Naomi Osaka lehet az ellenfele.

000_8RD7LD.jpg

Fotó: Eurosport

Az Arantxa Rus elleni győzelmet követő sajtótájékoztatón Swiatek úgy fogalmazott, hogy a jelek szerint sokkal jobban tud játszani a Grand Slameken, mint a többi tornán. Ez a fajta teherbírás és nyomáskezelés, kiegészülve azzal a hihetetlen ütőerővel, amelyet megcsodálhattunk a Garroson, egészen félelmetes kombinációvá érik ennek a húszéves lengyel hölgynek a kezei között. Két fordulónyi játékot követően kezdenek már körvonalazódni a női egyes mezőnyének erőviszonyai, Swiatek pedig egyértelműen bejelentkezett a második hét küzdelmeire.
részben via Guardian
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 04:44