Vasárnap este a Buffalo Bills a Super Bowlba jutásért lép pályára a Kansas City Chiefs otthonában. A mérkőzésnek teniszes vonatkozása is akad, hiszen a női mezőny egyik játékosa, Jessica Pegula sokszorosan érdekelt a Bills sikereiben: a klub ugyanis a családja tulajdonában van. Az amerikai teniszező csak azt sajnálhatja kicsit, hogy a karantén miatt távolból kell kiszurkolnia a győzelmet. 


Hogy Jessica Pegula nem egy tehetségtelen teniszező, az már kiderült a pályán, hiszen nyert már WTA-versenyt és járt már a legjobb 50 közelében is a ranglistán. Karrierje során 1,4 millió dollárt teniszezett össze, ami azért már van akkora összeg, amiből egész tisztességesen meg lehet élni - na nem mintha neki élet-halál kérdése lenne ennyi pénz. Családja ugyanis a felfoghatatlanul gazdag emberek körébe tartozik: szülei, Terry és Kim Pegula az olajiparból és az ingatlanbizniszből tettek szert mesés vagyonra, nagyjából 4,9 milliárd dollárra.
Akik az amerikai sportokban otthonosan mozognak, jól ismerhetik a Pegula nevet, hiszen a családi portfoliónak ma már többek között egy NHL- és egy NFL-csapat is a része. A Buffalo Billst 2014-ben vásárolták meg Jessica szülei, ezzel lényegében megmentve a franchise-t a buffalói embereknek, a híresen őrült rajongók általános örömére. Csapatuk szereplése miatt mondjuk nem volt sok lehetőségük örömködésre, hiszen 17 évet kellett várniuk arra, hogy ismét rájátszásban láthassák kedvenceiket - ez a pocsék széria 2017-ben szakadt meg.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 15:46

Taylor vezetésével 2017-ben megtört a playoff-átok.

Fotó: Eurosport

Meglehetősen érdekes körülmények között. Dacára annak, hogy ez akkoriban a leghosszabb playoff nélküli sorozat volt az amerikai major-sportokban, a franchise - talán a Tom Brady-éra hanyatlását és a New England Patriots visszaesését szimatolva - az újjáépítés gondolatával kacérkodott, elsősorban a támadók oldalán. Irányítóposzton például egy bevállalós, zsebből passzoló, erős kezű játékost favorizáltak volna, szemben a mobilis és óvatos Tyrod Taylorral, ezért a 11. hétre lecserélték őt az újonc Nathan Petermanre. 
Minden idők egyik legemlékezetesebb égése kerekedett ki belőle: Peterman egy félidő alatt ötször eladta a labdát, és olyan pocsék teljesítményt nyújtott, hogy a harmadik negyedben már ismét Taylor irányította a csapatot.
Mégsem lehet azt mondani, hogy a Pegula család rosszul irányítja a franchise-t. A fiaskó ellenére 2017-ben bejutott a Bills a rájátszásba, ahol viszont gyorsan megmutatkozott, miért kerestek kétségbeesetten erősítést irányítóposzton. Taylor ugyan el tudta vinni egy bizonyos szintig őket, ám nagyobb sikerek elérésében nem reménykedhettek igazán. 2018-ban le is draftolták az elképesztő karerővel megáldott, ám rettentően nyers Josh Allent, akivel az átmeneti visszaesést követően rohamosan fejlődésnek indultak.
Tavaly szinte végig kinézett a Buffalónak a rájátszás, amit sikerült is elérni, hogy aztán egy 16 pontos előnyt elherdálva essen ki onnan a csapat. Az igazi robbanás azonban a mostani idényben következett be: Allen vagány játéka a harmadik évére beérett, a Bills pedig 13-3-as alapszakasz-mérleggel zárt. Ez a lendület a rájátszásra is kitartott, az Indianapolis Colts és a Baltimore Ravens legyőzését követően vasárnap már a Super Bowlba jutásért küzd a Buffalo: ehhez a regnáló bajnok Kansas City Chiefst kellene legyőzni.
Érthető, hogy a sikeres szezon lázba hozta a Pegula családot, köztük a buffalói születésű Jessicát, akinek persze hoznia kellett némi áldozatot a teniszkarrierje érdekében. Mivel ő most épp az ausztrál versenyek miatti kötelező karantént tölti, a távolból kénytelen szurkolni csapatának, jobb híján a tévéből követheti az eseményeket. Maga a mérkőzés helyi idő szerint 18:40-kor kezdődik, ami Melbourne-ben egészen kellemesnek mondható, 10:40-es kezdést jelent, bár nem valószínű, hogy az időeltolódás megakadályozhatná őt a szurkolásban.

Terry Pegula a Buffalo Bills mérkőzésén.

Fotó: Eurosport

"Gondoskodtam arról, hogy aznap szabadnapom legyen. Mondtam Rebeccának (Marino, Pegula edzőpartnere), amikor beszélgettünk" - fogalmazott az amerikai teniszező a tennis.com podcastjében. Pegula már az előző rangadót is a távolból nézte végig, ráadásul a meccs egy időben volt az Abu Dhabiból való utazás időpontjával, vagyis jobb híján egy akadozó streamen nézte csapata 20-3-as sikerét. "A negyedik negyedben teljesen elment, szóval a legőrültebb, meccs végi jelenetekről lemaradtunk. Teljesen kiakadtam, iszonyat stresszes volt."
Mindamellett, hogy nyilvánvalóan szívesen lenne most a kansasi Arrowhead stadion valamelyik VIP-szektorában, jó oldala is van annak, hogy ennyire közeli a kapcsolata a klubbal. A mérkőzések és az azzal járó fokozott izgalmak ugyanis segítenek kiszakadni a karantén és az edzések monotóniájából, közben ráadásul az is kiderült, hogy nem ő az egyetlen Bills-szurkoló a mezőnyben: Twitteren Jennifer Brady és Bianca Andreescu egyaránt a Bills Mafia tagjának vallotta magát. Pegula egyébként nem bánja, hogy több ezer kilométer választja el csapatától.
"Elég szórakoztató volt ennyire távolról figyelni, hogy őszinte legyek. Most karanténban vagyunk, de előtte Abu Dhabiban is buborék volt, épp ezért nagyon vártam a meccseket. Annyira jó idényük volt" - áradozott csapatáról a 26 éves teniszező. Természetesen a Pegula családból nem mindenki volt ennyire lelkes a távszurkolást illetően. Terry és Kim nyilvánvalóan a csapat minden lépését követi, és az előzetes tervekkel ellentétben végül Jessica húga, Kelly is úgy döntött, hogy nem utazik Melbourne-be és marad az Államokban.
"Egyszer csak azt mondta: 'nem tudom, hogy akarok-e még menni, mert most annyira jól játszik a Bills. Mi van, ha Super Bowlba jutnak, én pedig lemaradok róla?' Erről még nincs szó"
- sietett leszögezni a láthatóan babonás Jessica.
"De a lényeg, hogy így mentette ki magát. Ami azért elég jó indok volt."
A vasárnapi mérkőzésen a Chiefs számít favoritnak, ám akadnak kérdőjelek a címvédő oldalán is, például a múlt héten agyrázkódást szenvedő Patrick Mahomes állapotát illetően. Amennyiben a Bills borítja a papírformát, 1994 után juthat ismét Super Bowlba a franchise - amely akkor egyébként zsinórban a negyedik döntője volt a buffalóiaknak. Apró szépséghiba, hogy a Bills hiába volt a korszak legjobb csapata, mindegyik Super Bowlt elveszítette, amely sokkból még évtizedekig nem tudott talpra állni a franchise. 
via tennis.com
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 04:44