Rebecca Marinót 20 évesen a top 40-ben jegyezték a világranglistán, 2013-ban azonban a közösségi médiában ért támadások és depresszió miatt befejezte pályafutását. Nyolc évvel első pályafutása lezárása után, a 30 éves kanadai az idei Ausztrál Openen sikerrel vette a selejtezőt, és újra Grand Slam-torna főtábláján indulhat.


Nagyon hosszú utat járt be Rebecca Marino utolsó Grand Slam-szereplése és a mostani sikerrel vett Ausztrál Open-selejtező között. A kanadai teniszező 2013-ban 22 évesen a visszavonulás mellett döntött, pedig 20 évesen berobbant a legjobb 100-ba, és a 38. helyen is állt a világranglistán. Marino depresszióval küzdött, és a közösségi média nyomásával, az ott kapott rendszeres sértő megjegyzésekkel nem tudott megbirkózni, így abbahagyta a teniszt, pontosabban beláthatatlan ideig szüneteltette pályafutását.
2018-ban visszatért a kanadai, de azóta nem sikerült visszaverekednie magát a legjobbak közé. Az idei Ausztrál Openen azonban felküzdötte magát egy Grand Slam-torna főtáblájára, immáron 30 évesen, a ranglistán a 316. helyet elfoglalva. Legutóbb 2013-ban játszott Grand Slam-főtáblán, nyolc év kihagyás után próbálkozhat tehát újra.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 - 15:46
„Minden teniszező Grand Slameken akar játszani, úgyhogy az, hogy nyolc év után újra itt vagyok, nagyon izgalmas. Boldog vagyok, hogy előttem áll ez a lehetőség, szeretnék harcolni, és olyan keményen versenyezni, amennyire csak tudok”- mondta el Marino.

000_Par6046499.jpg

Fotó: Eurosport

Amikor Marino meghozta döntését, hogy felhagy a tenisszel, mentális állapotában már bekövetkezett kisebbfajta javulás, de a sportág iránti szeretete elhalványult, így nem látta értelmét a folytatásnak. Arra koncentrált inkább, hogy teljesen legyűrje lelki problémáit.
„Visszagondolok erre a periódusra, és úgy érzem, mintha más ember lettem volna. Azt mondanám másoknak, hogy egy ilyen életszakasz nem tart örökké, ha megteszed a megfelelő lépéseket, hogy jobb mentális állapotba kerülj, beszélgetéssel, vagy akár más módszerekkel. Ez egyértelműen nagyon fontos, és úgy érzem, ha ezt nem tettem volna meg, akkor jelenleg nem lennék itt”
- beszélt a gyógyulás folyamatáról a kanadai.
Marino azt követően, hogy abbahagyta a teniszt, családja építkezési vállalatánál segédkezett, kőkemény fizikai munkával próbálta rendbe tenni magát, kivette a részét a cementezésből, földet ásott. Ezt követően beiratkozott egyetemre, ahol angol irodalmat tanult. A sporttól sem szakadt el teljesen, tanulmányai mellett az egyetemi evezős csapatban szerepelt, ami olyan szempontból nem is állt tőle távol, hogy nagybátyja 1964-ben olimpiai bajnoki címet szerzett evezésben. A teniszt sem hanyagolta teljesen, edzőként tevékenykedett.
2017-ben szánta el magát, hogy visszatér a teniszhez, mikor édesapjánál rákot diagnosztizáltak. Marino rájött, semmit sem szeretne megbánni, maradt még egy befejezetlen ügye a sporttal.

000_DV976321.jpg

Fotó: Eurosport

2018 februárjában játszott újra tétmérkőzést, és nem is ment neki rosszul az elején, közel állt ahhoz, hogy visszakerüljön a 150-be a ranglistán. Egy komolyabb lábsérülés azonban megakasztotta a felzárkózást.
Az Ausztrál Open selejtezőjében másfél év kihagyás után lépett újra pályára, nyolc hónappal azt követően, hogy édesapja elhunyt. Marino könnyeivel küszködve emlékezett vissza, milyen utat járt be, míg újra főtáblára került Grand Slamen.
„Édesapám nagyon nagy szerepet játszott a döntésemben, hogy visszatérjek. Az a harc, amit ő folytatott, az inspirál engem. Figyelembe véve, hogy 2020 volt valószínűleg a legnehezebb év az életemben, nagyon büszke vagyok, hogy túljutottam mindezen, apukámmal a gondolataimban”
- mondta el Marino.
A kanadai fontosnak érzi, hogy nyíltan beszéljen korábbi mentális gondjairól. Nagyon büszke magára, amiért a gödörből kimászva vissza tudott térni, és hosszú kihagyást követően ért el fontos részsikert. 
via tennis365.com
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 - 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 - 04:44