Történjék bármi is az Ausztrál Open utolsó napjaiban, a férfi egyes vonatkozásában a torna az orosz tenisz ünnepét hozta meg. Három orosz is a negyeddöntőbe jutott, közülük ketten is elődöntősök, ráadásul az egész torna legnagyobb sztorijának számító Aslan Karatsev-féle menetelés is orosz vonatkozású. Nem csoda, hogy a közelmúlt nagy orosz játékosainak egyike is szót kért honfitársainak méltatása során.


Már az év első Grand Slam-tornáját felvezető ATP Kupa során mutatott teljesítmény alapján is sejteni lehetett, hogy az oroszok valami nagy dobásra készülődnek. A várt hatás nem is maradt el, a Daniil Medvedev-Andrey Rublev duó tagjai közül is utóbbi megállítására csak előbbi volt képes a Grand Slamen, míg mellettük szépen lassan egészen a legjobb négy közé menetelt a totális outsidernek számító, titkos fegyver Aslan Karatsev. A Tennis Majors-nek nyilatkozó egykori világelső Yevgeny Kafelnikov érthető elégedettséggel beszélt honfitársairól, miközben arra is vállalkozott, hogy mindkét férfi elődöntő végkimenetelét megtippelje.
“Egyszerűen nem látom, hogy Tsitsipas játéka hol jelenthetne veszélyt Medvedevére. A görögnek nincs a kezében klasszikus gyilkos ütés, Daniil pedig kifejezetten szeret egykezes fonákot ütő játékosok ellen játszani. Ezeken túlmenően, Daniil remek ritörnöző, Tsitsitpas pedig, amellett, hogy jól adogat, nem üt játékonként 2-3 ászt, mint mondjuk Isner, úgyhogy így is sebezhető.”
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 - 15:46

000_1LC855.jpg

Fotó: Eurosport

A negyedik kiemelt orosz mellett szól kettejük eddigi közös mérlege is, hat összecsapásukból ugyanis ötször az orosz került ki győztesen. Keménypályán ötször találkoztak eddig, ezek közül négyszer az orosz győzött, legutóbbi találkozásuk alkalmával azonban, a 2019-es ATP világbajnokság csoportkörében, a később a versenyt is megnyerő Tsitsipas volt a nyerő.
Közvetlenül a Rublev elleni negyeddöntőt követően, még a pályaszéli interjút megelőzően, Medvedev ápolást kért, ez pedig akár el is rémisztheti az orosz szurkolóit. Kafelnikov szerint aggodalomra semmi ok, 2020 világbajnoka csupán elővigyázatosságból kérte az orvosi segítséget.
“Semmi ok az aggodalomra. Bőven 30 fok fölött volt a hőmérséklet, egy Rublev elleni mérkőzés pedig sok energiát vesz ki az emberből. Medvedev nagyon koncentrált volt az egész mérkőzés folyamán, nem is adott esélyt az ellenfelének.”

000_93778F.jpg

Fotó: Eurosport

A nemzetközi tenisz szakportál az interjú második felében a mezőny másik orosz elődöntőséről, Aslan Karatsevről kérdezte a kétszeres Grand Slam-győztes, egykori orosz világelsőt. A selejtezőből induló Karatsev szereplése egyértelműen az egész torna üde színfoltja, TOP 100-on kívüliként, élete első GS-főtáblás szereplése alkalmával ugyanis azonnal a legjobb négy közé jutott. Kafelnikov szerint honfitársa közel sem feltartott kézzel mehet ki az elődöntőre, ő ugyanis mindenképpen nyer ezzel a szerepléssel:
„Az egész torna során Aslan most fog először játékstílusában hozzá hasonló ellenféllel találkozni. Szerintem Novak biztos, hogy nyerni fog, kíváncsi vagyok azonban az eredményre. Egészen biztosan követni fogom a mérkőzést, és már most nagyon büszke vagyok Aslanra. Az egészben a legjobb, hogy ezzel a szerepléssel elérte, hogy az egész évben főtáblás lehet bárhol, így nem kell a selejtezőkkel vesződnie.”
Karatsev életében először játszott az Australian Openen, elődöntőbe jutott | Eurosport
Videók - Karatsev életében először játszott az Australian Openen, elődöntőbe jutott
A korábbi világelső Kafelnikov, a fenti esélylatolgatásaiból kiindulva nem meglepő módon, Djokovic-Medvedev döntőre számít Melbourne-ben, a finálé alakulását azonban nem tudja megtippelni. Hazája férfiteniszének felemelkedésével kapcsolatban megállapította, hogy a generációváltás nagyon pontosan és időben zajlott le, a Medvedev-Rublev-Khachanov trió pedig, kiegészülve Karatsevvel, egymást hajtva viszi előre az orosz tenisz ügyét. Mivel mindhárom éljátékos meglehetősen fiatal, Kafelnikov valamennyiükben látja a potenciális jövőbeni világelsőt, a maga részéről pedig reménykedik is benne, hogy az új generáció képviselőinek sikerül túlszárnyalni az ő, valamint Marat Safin fémjelezte korszak orosz eredményeit.
Yevgeny Kafelnikov jövőlátó képességét az Ausztrál Open csütörtökön és pénteken rendezendő férfi elődöntőinek során tesztelhetjük, amikor is kiderül, kik léphetnek pályára vasárnap az év első Grand Slam-tornájának fináléjában. 
via Tennis Majors
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 - 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 - 04:44