Pénteken már a nyolcaddöntőbe jutás lesz a tét az idei Ausztrál Openen. Pályára lép az egyetlen még versenyben lévő magyar, Fucsovics Márton személyében, akire a Melbourne-ben általában jól teniszező Milos Raonic vár. Képernyőre kerül Serena Williams és Novak Djokovic is, a nap legnagyobb meccsét azonban a Thiem-Kyrgios párharc hozhatja el.


Denis Shapovalov [11] - Felix Auger-Aliassime [20] - Margaret Court, 4. mérkőzés


Nem kérdés, hogy a kanadai teniszt férfi fronton ők ketten fogják képviselni az előttünk álló évtizedben, és izgalmas kérdés lehet, közülük ki fut majd be nagyobb karriert. Személyiségben nem is lehetnének ellentétesebbek: Shapovalov olyan, akár egy állandóan kitörni készülő vulkán, minden labdamenetben, sőt, minden ütésében a nagy játékot keresi. Ez a mentalitás olykor egészen sokáig röpítette őt, nyert már meccset Rafael Nadal ellen, játszott 1000-es döntőt és immáron Grand Slam-negyeddöntője is van.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 15:46
Ugyanakkor ott van az érem másik oldala: ezzel a mentalitással nehéz kiegyensúlyozottan jól teljesíteni, és bőven akadnak értelmezhetetlen vereségei. Ezzel szemben Auger-Aliassime a higgadtságával és korát meghazudtoló érettségével tűnik ki (nyilvánvaló tehetsége mellett), olykor viszont úgy tűnik, belőle pont az a gyilkos ösztön hiányzik, ami Shapovalovban elemi erőként van jelen. Eddigi meccseik nem hoztak túl sok izgalmat, ám abban biztosak lehetünk, ez a mostani mindkettőjüknek nagyon fontos meccs lesz, amiben a barátságnak nincs helye.

Dominic Thiem [3] - Nick Kyrgios - John Cain, 4. meccs


Teljesen biztos vagyok benne, hogy a győzelemre esélyes játékosok felsóhajtottak, amikor elkerülték Kyrgiost a sorsolásnál. Értelemszerűen Dominic Thiemet leszámítva, aki ezúttal rosszul járt a kyrgioslottóval. Az ausztrál botrányhőstől ugyanis mindenkinek tartania kell, különösen a topjátékosoknak, akik már kellő kihívást jelentenek ahhoz, hogy Kyrgios kellőképpen odategye magát a pályán. Ez pedig - mindamellett, hogy ritka, ünnepélyes alkalom, általában brutális színvonalú teniszt jelent.

Kyrgios alighanem más arcát fogja mutatni Thiem ellen.

Fotó: Eurosport

Thiem sokszor bizonyította, hogy immáron kemény pályán is a legjobbak közé tartozik, tavaly mindkét Grand Slamen döntőbe jutott ezen a borításon, New Yorkban a győzelem is az övé lett. Most viszont egy extrém gyors borításon kellene kezelnie Kyrgios bődületes erejű szerváit, teli lappal megütött ritmusváltásait; és az osztrák által kedvelt, mély pozíció ellen bizony az ausztrál fineszes megoldásai is hatékonyak lehetnek. Itt nincs átmenet: vagy sima Thiem-győzelemmel zárul a meccs, vagy megőrjítik a John Cain Aréna közönségét.

Fucsovics Márton - Milos Raonic [14] - 1573 Aréna, 4. meccs


Fucsovics már a nyitókörben egy laza 4 óra 12 perces meccsel indított a szabadkártyás ausztrál Marc Polmans ellen, majd ezt egy 3 óra 59 perces drámai csatával folytatta Stan Wawrinka ellen. A végeredményt alighanem már mindenki ismeri: Marci a döntő szettben nem tudta kiszerválni a meccset, majd a rövidítésben 1-6-os hátrányba került. Wawrinkának a döntő szett tie-breakben három meccslabdája volt, a győzelem kapujához érve feszültté váló svájci azonban egyiket sem tudta kihasználni, Fucsovics pedig élt a lehetőséggel és fordított.
Ezek után persze nehéz lesz úgy odaállni a harmadik fordulóban, hogy legyen is esélye Milos Raonic ellen. A kanadai nagyobb dráma nélkül lehozta az első két meccsét - Courentin Moutet egy szettet azért elcsípett tőle - Ausztráliában pedig amúgy is hagyományosan jól megy neki, az előző hat évben négy negyeddöntőt és egy elődöntőt játszhatott itt. Eddig kétszer találkoztak egymással, mindkétszer a stuttgarti füvön, és a rendkívül gyors melbourne-i kemény pályán most sem lesz egyszerűbb tartani a lépést Raonic fantasztikus adogatásaival.
Fucsovics Márton mérkőzését az Eurosport Playeren reggel 7 órától élőben, magyar kommentárral közvetítjük. 

Su-Wei Hsieh - Sara Errani - John Cain Aréna, 1. meccs


Még jó, hogy az ajánló alapvetően szubjektív műfaj, másképp nehéz lenne elmagyarázni, miért épp ezt a mérkőzést emeltük ki a pénteki felhozatalból. Elvégre két, még a női mezőnyben is atipikus teniszezőről van szó, ahol csak egy dolog biztos: a küzdelem nem az adogatásokról fog szólni. Szegény Errani talán annak is örülni fog, ha sikerül egymást követően kétszer úgy feldobni a labdát, hogy azt el is tudja ütni, és azért Hsieh sem pont a 180 km/h-s első szerváiról vált ismertté.
Pályán való gondolkodásban kettejüknél nem sok jobb van a női mezőnyben: az, hogy Errani ezzel a szervával GS-döntőig jutott, csak úgy lehetséges, hogy taktikával, ésszel képes volt pótolni a hiányosságait. Az sem véletlen, hogy a ránézésre felettébb törékenynek tűnő Hsieh az utóbbi egy-két évben a legnagyobb óriásölők egyike lett. Ahogyan azt legutóbbi skalpja, Bianca Andreescu is megjegyezte: lényegében olvashatatlan a játéka és lehetetlen szögeket nyit a pályán. Minden furcsaságával együtt, szeretni fogjuk ezt a meccset.

Akik még pályára lépnek


Az esélyesek közül láthatjuk Aryna Sabalenkát, Serena Williamset, Simona Halepet, Garbine Muguruzát, Iga Swiateket és Naomi Osakát is, így a nőknél mozgalmas nap lesz a tábla zsúfoltabb felében. A férfiaknál érdekes lehet még Mannarino és Zverev meccse, valamint Dimitrov és Carreno Busta összecsapása. Pályára lép a világelső Novak Djokovic is, aki elkerülte a mezőny legnagyobb adogatóját, cserébe Taylor Fritz sem a legkönnyebb ellenfél ezen a borításon. Schwartzmanra a selejtezős Karatsev vár. 
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 04:44