Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Oi Oi Oi

Eurosport
Eurosport

Publikálva 13/01/2012 - 13:22 GMT+1

-

Fotó: Eurosport

picture

Australian_Open_Ten_148379c

Fotó: Eurosport

Mindjárt kezdődik az Ozzi Open, megvan a sorsolás, izgatottak vagyunk, tankoljuk a kávét, tegyetek ti is így!
Itt egy kis (na jó, állati hosszú) beharangozó/sorsoláselemző/tippelős cikk, amihez majd jön hétvégén videó is.
Tessék megkezdeni az átállást! :) Magyar idő szerint hétfő hajnalban vágunk bele az év első Grand Slam tornájába, az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságba, melyet két héten át minden nap élőben közvetítünk az Eurosporton és az Eurosport 2-n egész éjjel, addig, amíg a játék tart.
Pénteken már soroltak is Melbourne-ben, így megkezdődhet az esélylatolgatás és a jósolgatás.
A férfi táblán évek óta az okozza a legnagyobb izgalmat, hogy a nagy négyes hogyan rendeződik el a mezőnyben.
A címvédő és világelső Novak Djokovics ágára a tavalyi döntős Andy Murray került, így már az elődöntőben megismétlődhet a 2011-es finálé. Ehhez viszont mindkét játékosnak el kell jutnia odáig, ami ebben az évben úgy tűnik, Murraynek lesz rázósabb.
A világelső az olasz Lorenzivel kezd, és a legjobb 16-ig legrosszabb esetben egy Andy Roddick jöhet, az igazi tánc számára a 8 között kezdődhet. Ekkor ugyanis már azzal a David Ferrerrel is összecsaphat, aki tavaly az elődöntőig jutott, ám a szerb formáját nézve, Djokovicsnak még így is simán el kellene jutnia a legjobb négyig. Kommentátoraink közül Szántó Petra címvédést jósolt, elnézve ezt a sorsolást, nem bánta meg döntését.
Andy Murray Ryan Harrison ellen kezd Melbourne-ben, azonban az elődöntőig vezető úton két francia teniszező is az útjába akadhat, akik ráadásul mindketten veszélyesek. A dohai döntőben egymás ellen játszó Jo-Wilfired Tsonga és Gael Monfils borsot törhetnek az Ivan Lendl-lel megerősödő skót orra alá, és bár Varga Ákos szerint ők ketten a nyerő páros, egyértelműnek tűnik, hogy Murrayé a legnehezebb sorsolás a nagy négy között.
Az idén már Nadalt is legyőző Monfils már a 16 között okozhat kellemetlen perceket Murraynek, a világbajnoki döntőig és a dohai trófeáig jutó Tsonga pedig menetelt már egyszer nagyon messze az Ausztrálon, és okozott már gondot Murraynél eredményesebb teniszezőknek is Grand Slam tornán. (Ugye Roger?)
Ha innen Monfilson, Tsongán és Djokovicson keresztül döntőbe jut a skót, akkor Ákos tud valamit.
Az alsó ágon így értelemszerűen mindenki Nadal-Federer álomelődöntőt vár. Erre minden esély meg is van, hiszen az összesen 26 Grand Slam győzelemmel rendelkező duóra papíron nem lehet senki veszélyes a legjobb nyolc között, vagy tán még ott sem, főleg ha a spanyol és a svájci Grand Slam tornákon való megbízhatósági indexét vesszük alapul.
A második kiemelt, 2009-es győztes Rafael Nadal selejtezős ellenféllel kezd, sőt akár az is előfordulhat, hogy a harmadik körig csak kvalissal játszhat (edzhet?). Ha ez nem így lesz, akkor nagy öregek (Haas, Ljubicic, Nalbandian), vagy az évet nem túl jó formában kezdő Isner és Lopez érkezhetnek. Elnézve a sorsolást, elképzelhető, hogy a negyeddöntőig Rafát jobban megizzasztja majd a melbourne-i nap, mint az ellenfelek, a kérdés az, hogy addigra beüti-e magát. A nyolc között Berdych már okozhat izgalmakat, de az elődöntő még egy nem teljesen felkészült, új ütővel, és apróbb sérülésekkel küzdő Nadaltól is elvárás.
Annál is inkább, mert ugyanez igaz Roger Federerre is az alsó ág felső negyedében. A svájci szintén selejtezőssel kezd, ő viszont belefuthat egy-két kellemetlenségbe az első héten, gondolunk itt elsősorban a néhanapján veszélyes Melzerre, egy horvát nehézbombázóba (aka Karlovics), vagy a tavalyi nyesegetéseivel meglepetést okozó Dolgopolovba. A nyolc között minőségi ellenfél érkezhet Juan Martin Del Potro vagy Mardy Fish személyében, ám aki sorozatban harminc Grand Slam negyeddöntőig jutott el, annak meg kell oldania ezt a feladatot is, hogy aztán láthassuk azt a bizonyos álomelődöntőt.
Már csak az a kérdés, hogy a szerkesztőségben egyezségre fényévenként egyszer jutó Horváth Mariann és Szabó Gábor tippjei közül melyik lesz a nyerő. Mariann szerint a nagy hármasból nyer valaki (erre azért valljuk be őszintén, elég nagy az esély), Gábor viszont azt mondja, hogy új bajnokot avatnak, és ezalatt vélhetően Murrayre vagy Tsongára gondol.
Érdekesség, hogy a fiúknál a szabadkártyás Lleyton Hewitt évek óta biztosítja a teltházas esti programot a Rod Laverben, hiszen megint belehúzott: már a második körben összecsaphat a hozzá hasonlóan szintén korábbi világelső és Grand Slam bajnok Andy Roddickkal. Azoknak pedig, akik szeretik a szervaröptét, az első fordulós Mahut-Stepanek meccset ajánljuk sok szeretettel.
A hölgyeknél ismét egy közhellyel indíthatjuk az elemzést: megjósolhatatlan és kiszámíthatatlan az idei Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság. Tavaly négy különböző hölgy nyert négy Grand Slam tornát, a világelsőnek még nincs trófeája, a mezőnyből egészségesen kiemelkedő Serena Williams és Kim Clijsters sérülten érkeznek Melbourne-be, az elmúlt félév legjobbja, Petra Kvitova pedig erőnléti problémákra utaló jeleket mutatott Sydney-ben.
Mivel a női Grand Slam tábla elemzése nagyjából teljesen felesleges a szinte biztosra vehető meglepetések nagy mennyisége miatt, így csak annyit állapítunk meg, hogy a világelső Caroline Wozniackinak papíron nagyon könnyű sorsolása van, ám az ő negyedében szerepel a címvédő Kim Clijsters és a tavalyi döntős Li Na is. Ennek értelmében már a negyedik körben összejöhet a tavalyi finálé ismétlése, ámbátor Clijsters meccshiánya és csípősérülése nem túl biztató, míg Li is képes a komoly hullámvölgyekre (lásd 2011-es év).
Szóval egy kis szerencsével, egy gyorsan gyógyuló csuklóval, és a megszokottnál kissé támadóbb tenisszel ezúttal akár Wozniacki is révbe érhet, annál is inkább, mert három kommentátorunknak is ilyesmi megérzése van (Mariann, Petra és Buga).
A Sydney-ben tornagyőzelemmel hangoló Victoria Azarenka harmadik kiemeltként kellemes sorsolást kapott, negyedében a legnagyobb nevek Agnieszka Radwanska és Francesca Schiavone, így az elődöntőig kényelmesen is elsétálhat a fehérorosz, ha kifog egy jó sorozatot. Az ő nevét egyik kommentátorunk sem említette, ami jelen pillanatban súlyos hibának tűnik.
Az alsó ág felső negyede kissé zsúfoltabb, de hát ez már csak így szokott lenni. A szerencsések között ott van az utóbbi időben hanyatló formát mutató Vera Zvonareva, valamint a bokasérüléséből gyógyulgató Maria Sharapova (aki ráadásul Dulkóval kezd!), akikhez besorsolták Serena Williamst (másfél hete volt arra, hogy a kifordult bokája rendbe jöjjön), a korábbi US Open győztes Svetlana Kuzetsova, valamint a bombaformában lévő (Petra szerint akár titkos esélyes) Kaia Kanepi is.
Naná, hogy Arn Gréta is ide került, innen gyakorlatilag minden bravúr lenne számára.
Az alsó ágat természetesen Petra Kvitova határozza meg, és bár itt van a korábbi világelső Ana Ivanovic, vagy a legutóbbi torna győztese, Samantha Stosur, azért innen a wimbledoni és világbajnoknak illene eljutnia az elődöntőig. Stosur sosem szerepelt jól hazai pályán, így tőle sokat nem várunk.
Wozniackit tehát három munkatárs is esélyesnek érzi, Petra Petrát is megemlítette természetesen, Ákos szerint pedig ázsiai győztes lesz a hölgyeknél, érzésünk szerint Date-Krumm vagy Tanasugarn neve merült fel benne.
Félretéve a tréfát, mégis azt gondoljuk, hogy Szabó Gábor mondata tartalmazza a legmélyebb meglátást, miszerint női teniszre nem fogadunk.
Tartsatok velünk január 16. és 29. között minden nap az Eurosporton és az Eurosport 2-n, valamint az Eurosport Playeren.
Érdemes lesz figyelni is éjjel, nem csak bóbiskolni, hiszen a hatharom.hu oldallal közösen indított nyereményjátékunkban minden nap nyerhettek Roger Federer sapkát és egyéves Eurosport Player előfizetést, fődíjként pedig egy teljes Roger Federer teniszfelszerelést.
Jó éjszakázást, OI OI OZZI!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés