Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Korábban üvöltöttem egyet, keményen püfföltem a labdát, és azt gondoltam, az már harcnak számít

Németh Dániel

Frissítve 30/01/2023 - 18:06 GMT+1

Aryna Sabalenka a győzelmét követően alig hitte el, hogy egyéniben is Grand Slam-bajnok lett, elmondása szerint szüksége lesz pár napra, hogy leülepedjen benne az infó. A fehérorosz teniszező úgy gondolja, a 2022-ben tapasztalt nehézségek is sokat segítettek neki, hogy ezt az évet tökéletesen kezdje, és nagyon sokat tanult a küzdelem valódi természetéről.

Australian Open: Rybakina - Sabalenka - a mérkőzés legjobb pillanatai

2023 álomszerűen indult Aryna Sabalenka számára.

A fehérorosz teniszező pályafutása során többször előfordult, hogy valamelyik nagyobb torna előtt kiválóan teniszezett, a fő esemény viszont az elvárásaihoz képest csalódással zárult. Kezdetben a Grand Slam-tornák első hete jelentette a mumust, az utóbbi időben pedig inkább az elődöntők - a 2023-as Australian Openen azonban átlépte a saját árnyékát. Sokan talán már rég összetörtek volna a helyében, ő azonban újra és újra felállt a padlóról, hogy még erősebben térjen vissza.
A mostani szezonban már az adelaide-i versenyen megmutatta, hogy nagyszerű alapozás áll mögötte, és sikerült kijavítani azokat a hiányosságokat – leginkább a szervájával kapcsolatosan –, amelyek 2022-ben nagy fejtörést okoztak a számára. Ezt a formát sikerült Melbourne-re is átmenteni, ahol rendkívül magabiztos játékkal, szettveszteség nélkül menetelt a döntőig, és azt is megmutatta, ha kell, akkor hátrányból is képes meccset nyerni.
Önmagában ez utóbbi talán nem tűnik nagy dolognak, de a múltban sokszor megesett Sabalenkával, hogy ha sikerült megtörni a lendületét, akkor elhatalmasodtak rajta a kételyek, és szép lassan megverte magát. Ezúttal azonban a hátrány pont a legjobbat hozta ki belőle, a második szettől magasabb fokozatra kapcsolt, bebizonyítva ezzel, hogy a Grand Slam-győztes potenciálhoz mostanra a győzelemhez szükséges bajnok mentalitást is elsajátította.
Leülepedett már? Mi játszódott le a fejedben, amikor végre megszerezted az első major-trófeádat?
Mintha egy álomba csöppentünk volna. Mintha még mindig álmodnék, hogy aztán valamikor csalódottan ébredjek, mivel az egész csak a fejemben játszódott le. Nagyon boldoggá tesz ez a győzelem, elsősorban a tenisz minősége miatt. Csodálatosan játszott, keményen meg kellett dolgoznom ezért a trófeáért. Egészen csodálatos, hogy ilyen módon sikerült megkaparintanom. A sírás engem is váratlanul ért, de annyi gondolat cikázott végig a fejemben. Nagyon büszke voltam magamra, boldog voltam az egész csapat miatt, életem eddigi legboldogabb pillanata volt.
picture

Australian Open: Rybakina - Sabalenka - a mérkőzés legjobb pillanatai

Mindig is megvolt a tehetséged, hogy GS-bajnok legyél. Végig kellett menned azon, ami tavaly történt veled, hogy így tudd megszerezni ezt a győzelmet?
Tavaly nagyon sok nehéz pillanatom volt. Mindig azt mondják, minden okkal történik, de akkor nem annyira értettem az okokat. Mi rosszat tettem, hogy ezt érdemeljem? Most már úgy ülök itt, hogy értem. Rájöttem. A tavalyi helyzet nélkül most nem lennék Grand Slam-győztes. Ugyanúgy az érzelmeim irányítanának, sikítoznék, sírnék a pályán, ahelyett, hogy egyszerűen csak a játékra összpontosítanék. Más játékos lettem emiatt, nyugodtabb vagyok a pályán, jobban tisztelem magam egy kicsivel. És persze jobban is hiszek magamban. Úgy gondolom, ez elég sokat segített. Ez a hit tette lehetővé, hogy Grand Slam-bajnok legyek, ami még most is őrültségnek hangzik.
Úgy teniszeztél a második szettben, mintha nem veszítetted volna el az elsőt. Milyen megoldásokra volt szükséged a fordításhoz?
Korábban egy ilyen első szett után őrülten mérges lettem volna magamra, és ha nem is pont azért, mert feladtam a küzdelmet, de könnyedén odadobtam volna neki a másodikat. Ezúttal viszont harcoltam és hittem. Azt mondtam magamnak, mozogj egy kicsit jobban, üsd egy kicsit mélyebben, egy kicsit korábban a labdát, hogy időt vegyél el tőle, kényszerítsd mozgásra, dolgoztasd meg. Ennyi. Az a legfontosabb, hogy tovább küzdöttem. Végig azt mondogattam magamnak, hogy ő nem fogja megkönnyíteni a dolgom. Ez egy Grand Slam-döntő. Nyerni akar. És én is nyerni akarok. De meg kell dolgozni érte. Mivel tovább küzdöttem, tovább is próbálkoztam.
Az edződnek van némi múltja a harcművészetekkel. Megváltoztatta a küzdelemhez való hozzáállásodat a közös munka?
Ez nem csak a Jasonnel végzett munkára igaz, az egész csapat hatással volt rám. Mivel Jason egy harcos, így természetesen miután elkezdtünk együtt dolgozni, megértettem, mit is jelent valójában a küzdelem. Küzdeni annyit tesz, hogy a legnehezebb pillanatokban is dolgozol, kordában tartod az érzéseidet, fegyelmezed magad, és csak az jár a fejedben, amit meg kell tenned a pályán. Korábban azt gondoltam, üvöltök egy „come on”-t, ugyanolyan keményen ütöm a labdát, és akkor az már küzdelem. Mostanra sikerült megértenem, hogy a küzdelem az a nehéz helyzetekben elvégzett munkáról szól, amikor csak a feladatra koncentrálsz, az érzelmeidet kizárva.
picture

Sabalenka győzelmi beszédében a csapatának ajánlotta az Ausztrál Open-trófeát

Nemrég lettél Grand Slam-bajnok…
Szükségem is lesz pár napra, hogy feldolgozzam a történteket.
Amint leülepedik benned, mit változtat meg ez a számodra?
Mindenekelőtt az egy kis megkönnyebbülést jelent, hogy van egy Grand Slam-címem. Másodszor pedig ez olyan akár a drog: még többet szeretnék. Nagyon motivál. Egyre és egyre többet akarok, szeretnék jobb játékossá válni. Tisztában vagyok azzal, hogy nagyon sok munka vár még rám a pályán és azon kívül egyaránt. Ez hatalmas motivációt jelent.
Mi lenne a motiváció?
Az, hogy minden alkalommal bebizonyítsam, képes vagyok rá. Remélhetőleg újra és újra és újra.
Forrás: WTA

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés