Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ha Nina Simone élne, újra felvehetné Sinnerman című szédületes dalát az AusOpen olasz bajnoka miatt

Takács Márton

Publikálva 28/01/2024 - 17:50 GMT+1

Australian Open - A világranglista negyedik helyezettje, Jannik Sinner elképesztő meccsen szerezte meg első Grand Slam-címét, miután a melbourne-i döntőben 3 óra 44 perc alatt 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3-ra legyőzte a harmadik helyen rangsorolt, hatalmasat játszó és küzdő Daniil Medvedevet. Cikkünkben a két finalista nyilatkozatait is közöljük.

Így billent át a mérleg nyelve Medvedevről Sinnerre - az AO-döntő legszebb és legfontosabb pontjai

Jannik Sinner és Daniil Medvedev is alaposan megdicsérte a másikat az Australian Open pazar döntője után.
"Oh, sinnerman, where you gonna run to?"
Ez a csodálatos Nina Simone egyik leghíresebb dala, a Sinnerman első sora. Nos, Jannik Sinner, napjaink sinnermanje (nem az 1965-ös dal bűnös ember értelmében), nem rohant sehová az Australian Open döntő első két szettjében, mert a tornán már a negyedik ötszettes meccsét vívó Daniil Medvedev minden előzetes várakozást felülmúlva varázsolt a pályán.
Hosszú mondat lett az előző, de hát Simone mesterműve is több mint 10 perces, ez a parádés AusOpen-finálé pedig 3 óra 44 percen át tartott. Néztük volna még!
"Nem Sinner a hibás, zseniális ez a tenisz Medvedevtől"
Az Eurosport szakkommentátora, Köves Gábor mondta ezt 3:6, 1:4, 15-40-nél. Az orosz addig nem a szokásos teniszét játszotta, kockáztatott, gyorsabban játszott, igyekezett lerövidíteni a labdameneteket, de így is remekelt, szórta a nyerőket – csak az első két szettben 23-ig jutott, és 2:0-ra vezetett.
picture

Új Grand Slam-győztest avat a férfi tenisz, miután Sinner 0:2-ről fordított Medvedev ellen

Ekkor még nem várt módon menedzselte a fáradtságát Medve, pedig brutális mennyiségű játékidő és kilométer volt a lábában, főleg az egyaránt ötfelvonásos negyed- és elődöntője miatt. Vasárnap a harmadik szett elejétől kezdtek csak látszódni rajta a kimerültség jelei, onnantól már nem tudott annyira dinamikus lenni, mint korábban, láthatóan fogyott az energiája, Sinner 6:4-gyel szépített.
Látva az orosz fizikai állapotát, eszünkbe juthatott, amikor Medvedev 2:0-ról veszítette el Nadal ellen a 2022-es AusOpen-döntőt – és végül most is ez történt. Fordult a momentum, az orosz lelassult, kezdett elfogyni, a lába már nem volt annyira alatta, mint az első két szettben. Nem csoda, zsinórban két mecset, a negyeddöntőt és az elődöntőt is 0:2-ről nyerte meg a finálét 2:0-ról veszítette el.
Az 1999-es A Thomas Crown-ügy című, nem valami erős film vége felé van egy olyan zseniális öt perc, amiért érdemes elviselni a mozi többi részét is. Pierce Brosnan Let’s play ball-felkiáltással kezdi meg múzeumi akcióját, miközben elkezdődik Nina Simone idecitált dala.
picture

A világelső búcsúztatásával és fantasztikus játékkal jutott döntőbe Jannik Sinner Melbourne-ben

Ha nem is egyik pillanatról a másikra, de a negyedik szettben jött lendületbe Sinner (talán az ő fejében is elhangzott, hogy let’s play ball), 56 perces játszmában kiegyenlített - megint 6:4-gyel. De még mindig elképesztő teniszt láthattunk, szenzációs labdamenetekkel, mindkettejüktől csodálatos megoldásokat láthattunk.
Sinner aztán stílszerűen tenyeres nyerővel zárta le a 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3-ra megnyert meccset, majd így nyilatkozott az eredményhirdetés után a pódiumon:
"Gratulálok Daniilnak és a csapatának, fantasztikus tornát és döntőt játszottak. Sok finálét vívtunk már egymással, szédületes volt Daniil teljesítménye most is. Emlékezetes látni, ahogy minden labdáért fut. A legjobbakat kívánom neki a szezon hátralévő részére!
Jobb itt lenni, mint mínusz 20 fokban otthon! Óriási torna volt ez nekem, köszönöm mindenkinek, aki különlegessé tette! A csapatomnak is köszönöm, hogy napról napra jobbá tudtak tenni engem!
Őrületes két hét lett ebből, mintha hazai pályán játszottam volna. A szüleimnek is köszönöm, hogy minden kívánságomat teljesítették, és nem tettek rám semmilyen nyomást. Azt a szabadságot kívánom minden gyereknek, hogy így nőhessen fel!"
picture

Mi is kifeküdtünk Jannik Sinner Melbourne-ben nyújtott játékától

Fotó: AFP

Az Eurosport szakértőjének, Barbara Schettnek pedig ezt mondta Sinner:
"Nagyon büszke vagyok. Nagyon kemény mérkőzés volt. Daniil jól kezdett, alaposan megmozgatott a pályán. Nem tudtam megvalósítani a játéktervemet, de a harmadik szettben kerestem az apró esélyeket, amelyeket ki is használtam. A mérkőzés megváltozott, és nagyon örülök annak, ahogyan korrigáltam és fordítottam.
Nem volt könnyű. Azt mondtam magamban, hogy nem fogok várni, hanem megpróbálom én megcsinálni és megnyerni. Fizikálisan én is fáradt voltam, ezért igyekeztem Daniilt minél inkább megmozgatni.
A döntőben extra motivációja van az embernek. Kétszettes hátrányban voltam, az én fejemben is megfordult, hogy minél hosszabb lesz a meccs, annál több esélyem lesz fordítani. Fontos, hogy ezt elhittem.
Nagyon sok érzelem van most bennem. Le kell ülnöm és feldolgoznom ezeket, mert hihetetlen érzés."
picture

Australian Open: Jannik Sinner - Andrey Rublev - a mérkőzés legjobb pillanatai

Daniil Medvedev sportszerűen nyilatkozott az eredményhirdetésen.
"Gratulálok Janniknak! Most is megmutatta, milyen munkát végzett a csapatával, megérdemelten emelheti fel a trófeát. Köszönöm a saját csapatomnak is, hogy mindig mögöttem álltok, és mindenkinek, aki támogatott! Sajnos most nem sikerült nyernem, de a következő alkalommal igyekszem a családomért is győzni.
Összességében fantasztikus két hetem volt. Fáj, hogy a döntőben veszítettem, de jobb a fináléban játszani annál, mintha korábban veszítettem volna.
Talán még keményebben kell dolgoznom a következő alkalommal, hogy én nyerhessek."
A sajtótájékoztatón ezzel egészítette ki mondandóját az orosz:
"Megpróbálok mindent megtenni, hogy ez a vereség ne befolyásolja a jövőbeli versenyeimet és szezonjaimat, mert ez is a sport része. Kicsit elfáradtam fizikailag, minden eddigi mérkőzésen. Az ellenfeleimnek ezt eddig nem sikerült kihasználniuk, vagy ők is elfáradtak. Jannik annyira nem fáradt el. Próbáltam büszke lenni magamra, és az is vagyok. Küzdöttem, futottam. Ha holnap nem érzem a lábaimat, az sem számít, ma mindent megpróbáltam az utolsó pontig."
picture

Fantasztikus fordítás! Medvedev óriási csatában verekedte át magát Zvereven az elődöntőben

Ahogy ő is elismerte, a Melbourne-ben összesen négy ötszettes meccsének az árát fizette meg a legfontosabb partiján, a fináléban.
"Az öt szett kemény a testnek. Azt mondanám, hogy a legrosszabbul a Hubert Hurkacz-meccs után éreztem magam, és az Alexander Zverev-mérkőzés másnapján. A szombati edzésen arra gondoltam, 'a francba, hogyan fogok játszani a döntőben, hogyan fogok mozogni'. Nagyon keményen dolgoztunk, különösen a fizioterapeutámmal, óriási munkát végzett, így minden alkalommal, amikor pályára léptem, újra készen álltam.
A meccs alatt minden alkalommal ugyanaz volt a történet, két szett után az energiaszintem leesett, mert nem aludtam tökéletesen. Szóval nevezzük az én hibámnak, mert könnyebb meccseket kellett volna nyernem, de néha nehéz. Szóval nem könnyű a testnek, de legalább úgy érzem, hogy nincsenek sérüléseim... Készen állok a következő lépésre ebben a szezonban."
Ahogy A Thomas Crown-ügyben Pierce Brosnan el- és vissza is lopott képet, úgy lopta el végül a meccset és a show-t Jannik Sinner a szintén minden dicséretet megérdemlő Daniil Medvedev elől.
Ha a 2003-ban elhunyt Nina Simone még élne, esetleg újra felvehetné Sinnerman című szédületes dalát az Australian Open idei bajnoka tiszteletére.
picture

Daniil Medvedev egyszer sem dobta be a törülközőt az AO-n, a végsőkig küzdött a tornán

Fotó: AFP


Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés