Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal két meccsre a 21. GS-től, Berrettini irdatlan nagy küzdelemben jutott tovább

Kálmán Laci

Frissítve 25/01/2022 - 16:46 GMT+1

A két férfi negyeddöntő nagyon komoly összecsapást hozott Nadal és Shapovalov, illetve Berrettini és Monfils között az Ausztrál Openen, ugyanakkor Barty és Keys könnyedén oldották meg a feladatukat, így pihenten várhatják következő mérkőzésüket a legjobb 4 között. Összefoglaltuk a kilencedik játéknap eseményeit.

Rafael Nadal

Fotó: SID

Aki látta, hogyan jutott tovább Nadal és Berrettini, az a végén mind a tíz ujját megnyalhatta. Már, ha nem rágta le őket idegességében meccs közben.

Madison Keys – Barbora Krejcikova 6:3, 6:2

Meglepetéssel indult a nap, már ha a torna ezen fázisában lehet igazi meglepetésről beszélni. Barbora Krejcikova ugyan a Roland Garroson lett Grand Slam-bajnok, de kemény pályán sem rossz játékos, hisz például a tavalyi US Openen is a negyeddöntőig jutott. Madison Keys meg épp kemény pályán az igazi, hisz ugye a US Openen játszott döntőt annak idején 2018-ban.
Hogy miért számít mégis meglepetésnek Keys elődöntőbe jutása? Elsősorban azért, mert három és fél éve nem járt major-tornán ilyen magasságban, Melbourne-ben pedig hét éve már annak, amikor legutóbb bejutott a legjobb négy közé. Az elmúlt két évben semmi nem utalt arra, hogy ilyesmire képes lehet, még úgy sem, hogy tudjuk róla, bődületes szervája és gyilkos tenyerese van. Már, ha összeszedetten tud játszani.
Egy dolog szólhatott mellette. Az, hogy szinte a semmiből tudott tornát nyerni két hete Adelaide-ben, egy pocsék időszak lezárásaként. Meg talán az sem elhanyagolható, hogy itt az első körben Sofia Kenint, a korábbi bajnokot, az előző fordulóban pedig Paula Badosát verte.
picture

Madison Keys

Fotó: Getty Images

Vele ellentétben Krejcikova azonban nagyon nem volt egyben, szokatlan pillanatokban hibázott, és láthatóan a hőség is gondot okozott neki, miközben az amerikai szinte lubickolt a melbourne-i körülmények között.
„Mindjárt elsírom magam” – mondta Keys a meccs után. „Rengeteget jelent számomra ez a győzelem, mert a tavalyi szezon nagyon nehéz volt a számomra. Sikerült újratöltenem magam fizikálisan és mentálisan is, és nem aggódtam már a tavaly történtek miatt.”
„Úgy vágtam neki ennek a meccsnek, hogy nem volt a fejemben, hogy nyerni vagy veszíteni fogok. Csak kimentem a pályára, küzdöttem és megpróbáltam megvalósítani a játéktervem. Ha nem működött volna, jött volt a B-terv. Más nemigen volt a fejemben.”
picture

Keys búcsúztatta Krejcikovát az Australian Openen

Rafael Nadal – Denis Shapovalov 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3

Nehéz megmondani, hogy ezt a meccset Rafael Nadal a teniszező, Rafael Nadal a versenyző vagy Rafael Nadal a legendás bajnok nyerte-e meg. A legvalószínűbb az, hogy a tehetségnek, a győzni akarásnak és győzni tudásnak, valamint az állhatatosságnak és a végtelen hitnek egy különleges elegye okozta azt, hogy ez a fantasztikus sportember behúzta ezt a derbit.
És persze a dologhoz hozzátartozik Denis Shapovalov tapasztalatlansága, rutintalansága és relatív éretlensége is. Meg valószínűleg az is, hogy az esélyesség terhét (még) nem tudja úgy viselni és kezelni, ahogy a legnagyobbak. Hisz ne feledjük, onnantól, hogy 0-2-ről kiegyenlített, és mentálisan és fizikálisan is fölénybe került, egyértelműen ő lett a meccs esélyese.
Egészen döntő szett 0:3-ig, amikorra a lélektani fölényét nemcsak, hogy leadta, hanem hátránnyá változtatta. Pontosabban változtatták, hisz ebben Rafa is vastagon benne volt. Meg benne voltak valószínűleg Rafa gyomorproblémái is, melyek az orvos által kapott gyógyszer hatására az ötödik játszmára már minden bizonnyal enyhültek.
picture

Rafa Nadal és Denis Shapovalov (Australian Open 2022)

Fotó: Getty Images

Két meccs kell tehát még Rafának a 21. GS-trófeáig. Ez kevésnek tűnhet, de azért elég sok ez még, ha belegondolunk, hogy hat szettet kell nyernie, két fantasztikus játékos ellen.
„Teljesen kikészített a meleg. Tényleg iszonyú, erre nem voltam felkészülve” – mondta Nadal. „Egy kicsit szerencsém volt az ötödik szett elején. A meccs elején nagyon jól játszottam, pontosan tudom, mennyire nehéz egy olyan játékos ellen teniszezni, mint Denis, ő ugyanis borzasztóan tehetséges. Csodálatos dolog, hogy ott lehetek az elődöntőben.”
Az igazság az, hogy két hónappal ezelőtt még abban sem voltam biztos, hogy játszhatok a touron, erre most itt vagyok. Számomra az élet ajándéka, hogy újra teniszezhetek és élvezhetem a játékot.
picture

Rafael Nadal kemény csatában jutott elődöntőbe

Ashleigh Barty – Jessica Pegula 6:2, 6:0

Barty úgy hozta le a negyeddöntőjét Pegula ellen, mintha csak a reggeli rutinját végezte volna el. Ébredés, zuhany, fogmosás, felöltözés, … és egy laza kivégzéssel felérő mérkőzés a ranglista 21. helyezettje ellen egy GS-negyeddöntőben.
Papírforma volt a győzelme, de az talán nem, hogy ezt 63 perc alatt tegye meg egy számottevő játékos ellen. Ezzel a sikerrel ő is két meccsre került egy történelmi győzelemtől, akárcsak Rafa. Jó, az ő teljesítménye kisebbet szólna, mint a spanyolé, de neki és az ausztráloknak hatalmas dolog volna. 1980-ban győzött ugyanis legutóbb ausztrál teniszezőnő egyesben a hazai Grand Slam-tornán. Akkor Wendy Turnbull szerezte meg a trófeát.
„Ez egy biztos győzelem volt” – összegzett Barty. „Nagyon jól adogattam, és a tenyeresem is jól működött. Agresszív voltam, nem foglalkoztam azzal, hogy rontok néhányat, tudtam, hogy ez belefér, amíg rendben mennek a dolgok. És szerencsére rendben mentek egészen a meccs végéig.”
picture

Ashleigh Barty

Fotó: SID

„Imádok itt játszani, remélem, lesz lehetőségem egészen a hét végéig. Úgy érzem, felnőttem, mint teniszező. Úgy értem, komplettem játékos lettem. Van egy csomó tapasztalatom, amivel jól tudom kezelni a nehéz helyzeteket a pályán. A csapatom elképesztő munkát végez azért, hogy a legtöbbet hozhassam ki magamból.”
Leendő ellenfele, Keys elárult egy fontos dolgot azzal kapcsolatban, miért is ennyire jó Barty fonák nyesése.
„Úgy gondolom, azért olyan jó a nyesése, mert nem számít, milyen erős labdát kap, képes azt tökéletesen megütni. Nem sokan képesek erre manapság a női mezőnyben. Egy számára nehéz helyzetet azonnal vissza tud hozni egálra. Ráadásul iszonyatosan mélyek ezek a nyesések, annyira, hogy utána már hegyezheti is a tenyeresét, ami egy másik nagyon nagy fegyvere.”
picture

Barty könnyedén jutott a négy közé

Matteo Berrettini – Gael Monfils 6:4, 6:4, 3:6, 3:6, 6:2

Az a teniszező, aki játszott már Monfils ellen, el szokta mondani, hogy nincs rövid és egyszerű meccs a francia ellen. Még akkor sincs, ha az eredményre ránézve ezestleg ezt gondolnánk. A francia gyors, állóképes, ruganyos, és visszaad mindent, mint a fal.
Monfils ezúttal Berrettinit is alaposan megdolgoztatta. Hosszúak voltak a labdamenetek, hosszúak voltak a gémek, és az olasznak futnia is többet kellett, mint amennyit szeretett volna.
A francia ráadásul a harmadik szettben ritmust váltott, emelt a tempón, amivel zavarba is hozta az olaszt. Magához ragadta a kezdeményezést, saját kezébe vette a sorsát, amivel 0-2-ről kiegyenlített A francia nemcsak, hogy gyorsabban játszott, mint a meccs elején, de sokkal nagyobb önbizalommal, sőt, még pontosabban is. Aztán a döntő szettre jött a teljes fordulat. Berrettini tiszta lapot nyitott és hengerelt, Monfils pedig, talán azért is, mert megérezte az esélyt, elhalványult és visszaesett.
picture

Matteo Berrettini

Fotó: Getty Images

Ő lett az első olasz, aki elődöntőt játszhat az Ausztrál Openen.
„Óriási mérkőzés volt, és nagyon sok érzelmi hullámzás” - mondta Berrettini. „Nagyon boldog vagyok, hogy az ötödik szettre összeszedtem magam. Előtte is voltak lehetőségeim, csak nem tudtam élni velük. Ez van, a kocka gyorsan fordulhat.”
„Sok jó fej drukker van itt, de sajnos sokan olyanok is, akik nem szeretik igazán a teniszt. Több tiszteletet érdemel a sportág” – tette hozzá arra reagálva, hogy sokan pfujolni kezdtek a meccs utáni interjú közben.
picture

Berrettini kétjátszmás előnyt adott el a negyeddöntőben, de a hajrát jobban bírta


Eredmények, negyedöntő:

férfiak:
  • Berrettini (olasz, 7.)-Monfils (francia, 17.) 6:4, 6:4, 3:6, 3:6, 6:2
  • Nadal (spanyol, 6.)-Shapovalov (kanadai, 14.) 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3
nők:
  • Barty (ausztrál, 1.)-Pegula (amerikai, 21.) 6:2, 6:0
  • Keys (amerikai)-Krejcikova (cseh, 4.) 6:3, 6:2

Az Australian Opent az Eurosporton a Porsche Centrum Budapest hozza el Önnek!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása