Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kiszámíthatatlan női meccsekkel támad az Ausztrál Open, de Medvedev és Tsitsipas miatt is érdemes bekapcsolni a tv-t

Németh Dániel

Publikálva 25/01/2022 - 21:35 GMT+1

Iga Świątek tűnik a tábla alsó részén a legnagyobb esélyesnek, ám veszélyes riválisok veszik körbe, akik egytől egyig rendelkeznek akkora tenisszel, hogy komoly szenzációt okozva bejussanak a döntőbe. A férfiaknál még mindig Daniil Medvedev a nagy esélyes, de azért szép csendben menetel Stefanos Tsitsipas is, akit négy mérkőzés után is nehéz hova tenni.

Stefanos Tsitsipas - fotó: Martin Keep

Fotó: AFP

Szerdán a férfiaknál és a nőknél is kialakulnak az elődöntős párosítások.


Izgalmasnak tűnő mérkőzésekkel folytatódik az ausztrál nyílt teniszbajnokság, amelyen már az elődöntőbe jutás lesz a tét. A nőknél pályára lép a 2020-as Roland Garros-bajnok Iga Świątek, aki a rendkívül rutinos, GS-specialista Kaia Kanepivel csap össze, míg a másik ágon Alizé Cornet lesz Danielle Collins ellenfele. Ami a férfiakat illeti: Jannik Sinner a könyökműtétből visszatérő Stefanos Tsitsipas, Felix Auger-Aliassime pedig Daniil Medvedev ellen borítaná a papírformát.

Danielle Collins [27] - Alizé Cornet - 1:00

"Nem tudtam abbahagyni a sírást, miután a meccslabdát követően rájöttem, hogy megcsináltam" - mondta Alizé Cornet, akinek a Simona Halep elleni győzelme komoly mérföldkövet jelentett a karrierjében: először sikerült negyeddöntőbe jutnia egy Grand Slam-tornán. Talán a francia lányt is meglepte, hogy épp akkor jött az áttörés és harcolta ki élete nagy lehetőségét, amikor az öltözői pletykák szerint már a visszavonuláson gondolkodik.
Halep elleni meccsét még nézni is brutális volt. Egyik lány sem rendelkezik olyan fegyverrel, hogy néhány ütésből le tudják zárni a labdamenetet, ezért a meccs két és fél órája a folyamatos rohanásról szólt, mindezt 32 fokban, a tűző napon. Nem mintha Danielle Collins meccse könnyebb lett volna Elise Mertens ellen: az amerikai teniszező – aki egyszer, 2019-ben már játszott elődöntőt Melbourne-ben – közel három órát töltött a pályán.
Nehéz eldönteni, kinek fontosabb ez a negyeddöntő. Collins járt már négy között az Ausztrál Openen, míg Cornet-nak ez az első GS-negyeddöntője, ugyanakkor bárkivel is játszanak majd az elődöntőben, nem reménytelen a döntőbe jutás, ami mindkettejük karrierjére feltenné a koronát. Két nagy harcos, végletekig kiélezett küzdelmére van kilátás, amit az dönthet el, mit tud kezdeni Cornet Collins sebességével, és hogy az amerikai hogyan reagál arra, ha többször meg kell nyernie a pontokat.
Mérleg: első mérkőzés

Iga Świątek [7] - Kaia Kanepi - legkorábban 3:00

Van egy másik játékos is ezen az ágon, aki némiképp váratlanul kezdett menetelésbe. Már amennyiben Kaia Kanepi esetében lehet egyáltalán használni a váratlan kifejezést: nála azért korábban is volt példa hasonlóra. Bár a karrierje során volt top 20-as teniszező, nyert négy WTA-tornát, a legnagyobb sikereit mégis a Grand Slameken érte el, hétfői győzelmével hetedik alkalommal került negyeddöntőbe, ráadásul mind a négy nagy versenyen eljutott a legjobb nyolcig.
Kanepi negyeddöntős mérlege 0-6, és szettet is csak Petra Kvitová ellen nyert a 2010-es wimbledoni tornán, akkor viszont egy idegőrlő mérkőzésen, döntő szett 8-6-ra kapott ki a cseh lánytól. A múltja tehát a rutinja ellenére sem mellette szól, ráadásul az Aryna Sabalenka elleni döntő szett tie-breakes győzelem is sokat kivehetett belőle. Ha viszont megtalálja a ritmust Iga Świątek ellen, kézbe tudja venni az irányítást, akkor nagyon is lehet keresnivalója.
picture

Iga Swiatek - Australian Open 2022

Fotó: Getty Images

A lengyel lány elképesztően kiegyensúlyozottan teniszezik Grand Slameken, sorozatban hetedik versenyén jutott el a második hétig, és ezen az ágon nyugodtan nevezhetjük őt az esélyesnek a döntőre. Volt már hasonló helyzetben, igaz, akkor talán valamivel magabiztosabban, felszabadultabban teniszezett, és a Grand Slam-győzelme óta többször láttuk őt elbizonytalanodni a túlzott bizonyítási vágy miatt.
Mérleg: első mérkőzés

Jannik Sinner [11] - Stefanos Tsitsipas [4] - legkorábban 5:00

Egy olasz már történelmet írt Matteo Berrettini személyében, és rövidesen csatlakozhat hozzá Jannik Sinner is. A 20 éves tehetségnek (lassan sztárnak) mondjuk ki: baromira unalmas Grand Slam-tornája van, de a szó legjobb értelmében. Kimaradt a maratoni csatákból, többnyire magabiztosan tette a dolgát, az egyetlen pici megingása Taro Daniel ellen volt a harmadik fordulóban, de abból a gödörből is kimászott. Ezek egytől egyig jó jelnek számítanak.
Mint ahogyan az is, hogy Sinnernek elég természetesen jönnek a nagy eredmények. Karrierje első ATP-döntőjét megnyerte, már 19 évesen volt negyeddöntője Grand Slamen, járt 1000-es verseny fináléjában is. Ezek egytől olyan sikerek, amelyek többek között Stefanos Tsitsipas karrierjében sem számítottak ennyire magától értetődőnek. Kicsit másképp fogalmazva: nála talán valamivel több dráma és könny vezetett az áttörésig.
Ezen a versenyen mindketten picit radar alatt maradtak: Sinner relatíve könnyű ellenfeleket vert meg, Tsitsipas formája kapcsán pedig rengeteg kérdőjel volt a könyökműtétjét követően. Nyilvánvaló, hogy nincs még 100%-os formában a görög, ám a nehéz itteni meccsek segíthettek neki, hogy megtalálja a legjobb teniszét. Amire valószínűleg szüksége is lesz Sinner ellen, mert ha nem tudja kiszedni az olaszt a már-már gépiesen tökéletes ritmusából, pokoli nehéz lesz megtalálni a győzelemhez vezető utat.
Mérleg: Tsitsipas 2-1

Felix Auger-Aliassime [9] - Daniil Medvedev [2] - 9:30

Daniil Medvedev visszatér a Rod Laver Arénába, ráadásul esti mérkőzésen játszhat, így a hőség sem feltétlenül zavarhatja meg. Ilyen körülmények között pedig adott a kérdés: van most olyan játékos, aki képes meglepni őt kemény pályán? Képességek terén Felix Auger-Aliassime-ban minden megvan, ami szükséges lehet Medvedev ellen: gyors lábmunka, stabil szerva, nagy tenyeres, de ezt a párharcot aligha az fogja eldönteni, milyen technikával üti a labdát a kanadai.
picture

Daniil Medvedevnek voltak kellemetlen pillanatai is Maxime Cressy ellen

Fotó: Getty Images

Aki le akarja győzni az oroszt, annak versenyzőként is fel kell nőnie mellé, és az már sokkal keményebb feladatnak ígérkezik. Teniszben Auger-Aliassime a US Openen is tartotta magát másfél szetten keresztül, sőt, amikor Medvedev játéka picit visszaesett, kíméletlenül csapott le a lehetőségre, hogy aztán pillanatok alatt leadja a brékelőnyét, bukja a szettet, majd azzal a lendülettel a meccset is.
Kétségtelen: Auger-Aliassime sokat erősödött fejben, egyre kiegyensúlyozottabb, Medvedev viszont még túl nagy falatnak tűnik. Az orosz egyszerűen megingathatatlan volt eddig ezen a tornán, szó nélkül tűrte, hogy a nézők időnként elképesztően bunkó módon viselkedtek a Nick Kyrgios elleni meccsen, és akkor sem esett pánikba, amikor Maxime Cressy szerva-röptéi megkeserítették az életét. Az látszik rajta, amit a torna előtt is elmondott: pontosan tudja, mi kell ahhoz, hogy valaki Grand Slamet nyerjen.
Mérleg: Medvedev 3-0

Az Australian Opent az Eurosporton a Porsche Centrum Budapest hozza el Önnek!

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása