Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ash Barty történelmi győzelmet szerzett, ő az Ausztrál Open idei bajnoka

Kálmán Laci

Frissítve 29/01/2022 - 11:56 GMT+1

Ashleigh Barty úgy menetelt végig a mezőnyön, mint kés a puha vajban, a döntőig még csak igazán szoros szettje sem volt. Ezzel szemben Danielle Collinsnak kifejezetten küzdelmes csatákat is kellett vívnia, hogy bejusson élete első Grand Slam-döntőjébe. Leegyszerűsítve, a játékos ügyesség szállt szembe a szívós harcossággal.

Ash Barty történelmi győzelmet szerzett, ő az Ausztrál Open idei bajnoka

Fotó: AFP

Ashleigh Barty végül két szettben, 6:3, 7:6 arányban legyőzte Danille Collinst, és megnyerte az Ausztrál Opent, amivel már háromszoros Grand Slam-bajnoknak mondhatja magát.
Mindketten koncentráltan és higgadtan kezdték a mérkőzést, úgyhogy az már az elején látható volt, hogy a tét jó eséllyel egyiküket sem fogja agyonnyomni. 2:2-ig tulajdonképpen simán hozták az adogatójátékaikat, ekkor azonban Barty breaklabdával szembesült. Itt érződött először, hogy azért van teher rajta rendesen. Az ausztrál azonban jól reagált, és megfordította a gémet.
Ilyenkor nem ritka, hogy a másik játékos is bajba kerül. Így is történt, a következő szervagém Collins számára sem alakult simán. Ő azonban nem kezelte jól a helyzetet, és egy kettős hibának is köszönhetően elbukta az adogatását.
Ezután, teljesen érthető módon, Barty még inkább megnyugodott, pillanatok alatt, rettentő lazán hozta a szerváját, Collins pedig 2:5-nél ismét küszködött a magáéval. Az amerikai azonban összeszedte magát és szettben maradt.
picture

Danielle Collins

Fotó: AFP

Bartyra várt a feladat, hogy kiszerválja a játszmát, amit ő magabiztos játékkal, semmire meg is oldott. Egy nagy lépéssel tehát közelebb került a hőn áhított Ausztrál Open-trófeához.
Collinst azonban keményebb fából faragták annál, mint hogy összezuhanjon egy elvesztett játszma miatt. Ezt igazolandó simán hozta az adogatását, sőt, a kissé koncentráció-vesztett Barty szervagémjében eljutott két breaklabdáig. Az elsőt az ausztrál még hárította, de a gém végül az amerikaié lett.
Ezt követően jött egy fontos játék, amelyben Bartynak két breaklabdája is volt, azonban nem tudta őket kihasználni. Egyik alkalommal ráadásul egy olyan röptét rontott, ami az ő szintjén nem tűnt túl nehéznek. Collins végül kimászott a bajból és 3:0-s előnybe került a második szettben.
picture

Ash Barty

Fotó: AFP

Barty teljesen összezuhant, és 1:4-nél egy kettős hibával juttatta breaklabdához Collinst. Az amerikainak ekkor az egekben volt az önbizalma, úgyhogy el is vette az ausztrál adogatását, és 5:1-nél adogathatott a szettért.
Az egyenlítés lehetőségének pillanataiban azonban Collins is beremegett egy picit, amire Barty rá is harapott, és visszavette az egyik elvesztett szervagémet. Majd kihasználva a lendületét és az amerikai elbizonytalanodását, visszavette a másikat is, és 4:5-nél az egyenlítésért adogathatott.
Ezt meg is tette, majd 5:6-nál ismét, úgyhogy jöhetett a rövidítés. Ebben villámrajtot vett Barty és pillanatok alatt elhúzott 4-0-ra, ahonnan már nem volt megállás.
picture

Barty győzött, 44 év után újra hazai siker az Ausztrál Openen

Történelmi győzelem ez a számára, hisz 44 év után tudott újra ausztrál nőként Ausztrál Opent nyerni.

Csodálatos gesztus volt a szervezők részéről, hogy Barty példaképe, a 13-szoros Grand Slam-győztes Evonne Goolagong adta át a díjakat.
Ash-nek gratulálnék először
– kezdte beszédét a döntős Collins. „Csodálatos két heted volt, teljesítetted az álmodat. Fantasztikus teniszt nyújtottál, ahogy variálod a játékod, az lenyűgöző. Nagyon hálás vagyok, hogy itt lehetek. Szerintem ez a legtöbb játékos kedvenc GS-tornája.”
„Gratulálok Danielle-nek” – mondta az újdonsült bajnok Barty.
Top 10-es játékos lettél, ami komoly dolog. Fogunk még nagy döntőket játszani.
„Nagyon köszönöm a csapatomnak, szerencsés vagyok, hogy ennyien itt lehettek a családom tagjai közül. Szerencsés vagyok azért is, mert ennyi szeretetet kapok. Ami nagyon fontos, hogy ausztrálként játszhattam és okozhattam örömet a honfitársaimnak. Egy álom vált valóra a mai napon. Büszke vagyok magamra, és büszke vagyok a közönségre is.”
picture

Ash Barty történelmi győzelmet szerzett, ő az Ausztrál Open idei bajnoka

Fotó: AFP

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés