trophy

Fotó: Eurosport

Napok óta ezen agyalok, nagyjából semmire sem jutottam, úgyhogy gondoltam megosztom veletek ezt a nagy semmit. Próbálom elképzelni, hogy ez nyer, meg az nyer, esetleg amaz, ami azért nagy előrelépés, mert amaz ugye évekig nem is nagyon volt.
Csak Federer és Nadal.
*Australian Open
Tartozás
01/02/2010 08:00
Az első gondolatom az volt, hogy új bajnokot avatnak a fiúknál - valószínűleg Murray -, Rogernek pedig megszakad a 22 Grand Slam elődöntőből álló sorozata. Ez még a sorsolás előtt volt, igazából semmi sem indokolná, hogy másképp gondoljam így vasárnap este. De azt hiszem másképp gondolom. Pedig már általános iskola ötödikben megmondta a magyar tanárom, hogy mindig az első gondolat a jó. És az azóta eltelt jónéhány évben számtalanszor beigazolódott, hogy mennyire igaza van. Nyilván akkor, amikor végül máshova lyukadtam ki.
Úgyhogy most az gondolom, kilyukadni nem szeretnék sehova, csak írom, ami eszembe jut.
Miért gondoltam azt, hogy Murray és most miért nem gondolom azt, hogy ő?
Az első az egyszerűbb, hiszen már régen kész van a játéka ahhoz, hogy nyerjen egyet, és az ilyenek elég gyakran Ausztráliában nyernek először, ezentúl kedvenc borításán játszik, és ami a legfontosabb, szemben a tavalyi évvel, senki nem vár tőle semmit. Már nem mond olyan marhaságokat, hogy ha így folytatja, az év végén világelső lesz, mert már tudja olvasni Rafa meg Roger szerváját is,meg a többi.
Egyszerűen kussol.
Csend van körülötte. Ami ilyen esetekben szokott segíteni. Sőt azt gondolom, már más sem segít rajta. Akkora nyomást tettek rá az elmúlt évben, hogy az lett volna a csoda, ha tavaly megbirkózik vele. McEnroe mondta a minap, hogy minden egyes Grand Slammel, amit nem nyer meg, ez a nyomás csak tovább nő, és nagyon igaz. Annál is inkább mert reálisan ugye neki egy évben csak két lehetősége akad.
Amiért azt gondolom, hogy nem nyer, az meg pont ez. Hogy ezzel a teherrel egy ilyen mezőnyben nem lehet nyerni. Amikor azt gondolom, hogy igen, akkor úgy hiszem, hogy esélytelennek gondolja magát egy picit, és ezért megoldja.
Úgyhogy szerintem megveri Rafát a nyolc között, majd kikap az elődöntőben.
Miért gondoltam először, hogy Roger most nagyon nem, és miért gondolom azt, hogy azért legalább egy elődöntő azért mégis?
A második felére egyszerű a válasz, azért mert Federer Federer. Aki olyan szinten tud koncentrálni egy Grand Slamen, ahogyan rajta kívül csak Rafa. És ez elég szokott lenni. Most, hogy megkapta élete talán legnehezebb sorsolását, ez még fel is paprikázza egy picikét. Korábban azért gondoltam, hogy szerintem most megszakad a sorozat, mert a US Open óta nem igazán érzem rajta a tüzet. (Mondjuk mitől is érezném? Meg mi is kéne, hogy motiválja? ) De ezzel a táblával már látom a motivációt.
Mondjuk azt nem tudom, hogy megnyerni képes-e, pedig nála ugye más már nem nagyon számít. Ez nagyban függ attól, hogy ki lenne az ellenfél mondjuk a döntőben, vagy az elődöntőben. Rafa ellen nem nagyon fogadnék rá. Talán most Murray ellen sem, de szerintem a többieket azért megoldaná. Beleértve Nolét is az elődöntőben.
No és Rafa?
Ha nem lenne szöges ellentétben azzal, amit pár sorral korábban írtam, akkor azt mondanám, hogy szerintem ő. De már leírtam, hogy ki fog kapni Murraytól a nyolcban, úgyhogy ennek így nem lenne sok értelme. Meggyőző volt Dohában nagyon, annak ellenére, hogy nyerni végül nem nyert, bár az is igaz, hogy mindössze egy komoly meccse volt. Úgyhogy maradjunk annyiban, ha nem Andyvel játszik a nyolc között, vagy legyőzi őt, amit azért kizárni nem lehet, akkor meg is nyeri.
Így talán ez korrekt.
Davy? Ha most a szép reményeiről írogatnék, akkor megint ellentmondásba keverednék magammal, mivel ugye Roger negyedébe sorsolták. Ezt most nem szeretném. Noha a reményei tényleg szépek, friss világbajnok, az elmúlt két tornáján legyőzte Nadalt és Federert, de itt most három nyer szettre megy a matek.
És ez fontos lehet. Akár már a 16 között Verda ellen, akár a nyolcban Roger ellen. És ha már itt tartunk, anélkül, hogy lebecsülném Kolját, úgy hiszem a negyeddöntőben Verdának több esélye lenne Roger ellen, mint neki. De ez csak olyan megérzés.
És a többiek?
Delpo csuklójáról sok rosszat hallottam az elmúlt napokban, róla nem nyilatkoznék, addig, amíg legalább egyszer nem láttam.  Roddick lehetne a fő haszonélvezője, ha JMDP tényleg bajban van, de az ilyen esélyeket szokta ő elcseszni. Erre a negyedre várok egy meglepetés elődöntőst. Legalább erre a negyedre.
Nole döntős lehet,ha Rog kiesik a négyig, de az is benne van a pakliban, hogy megfő a napon már korábban. Pedig az első három körben álomsorsolása van, utána is ugye csak Tsonga és Söderling az, akitől igazán tartania kéne, de ők azért egyfelől nem csak, másfelől meg olyan esélyek egy döntőre, akadnak még páran, mint amilyenek ők ketten voltak a maguk GS döntője előtt.
És az előtt itt nagyon fontos.
És Baghdához mit szóltok?
*Australian Open
Grand Finale
31/01/2010 18:17
*Australian Open
16
31/01/2010 15:34