Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Shapovalov: „Igazságtalan, hogy Rafának mennyi mindent elnéznek!”

Németh Dániel

Publikálva 25/01/2022 - 18:59 GMT+1

Denis Shapovalov már a pályán hangot adott az elégedetlenségének, amikor a Rafael Nadal elleni negyeddöntőben úgy érezte: Carlos Bernardes mérkőzésvezető túlságosan elnéző a spanyollal szemben. A kanadai azt kifogásolta, hogy Nadal időnként rengeteget várt két labdamenet között, és bőven túllépte a megengedett 25 másodpercet, mégsem figyelmeztették.

Denis Shapovalov - fotó: William West

Fotó: AFP

Denis Shapovalov szerint nem minden játékost kezelnek egyformán a bírók.


Rafael Nadal és Denis Shapovalov kőkemény mérkőzést játszottak az éjjel – mármint a mi időzónánk szerint éjjel, mert ők a nappali programban, brutális hőségben nyúzták egymást. Nadalnak szemlátomást problémái voltak, többször kérte az orvosi segítséget, utólag pedig csodának nevezte, hogy sikerült továbbjutnia öt szettben. Volt azonban, ami nem nyerte el Shapovalov tetszését, és ennek hangot is adott.
Már a pályán összeszólalkozott Carlos Bernardes mérkőzésvezetővel, aki szerinte túlságosan elnéző volt a spanyol időhúzásaival szemben. Egészen pontosan azt nehezményezte Shapovalov, hogy hiába állt készen az adogatásoknál, rendszeresen várnia kellett a fogadásokra csak komótosan megérkező Nadalra, megtörve ezzel a ritmusát. A kanadai úgy érezte: a szabályok értelmében figyelmeztetni kellett volna a 20-szoros Grand Slam-bajnokot, amikor pedig ez elmaradt, korruptnak nevezte a bírót.
„Rosszul fogalmaztam, amikor olyasmit mondtam róla, hogy korrupt. Elragadtak az érzelmek, de kitartok az igazam mellett. Igazságtalan, hogy Rafának mennyi mindent elnéznek. Készen álltam a játékra, az óra pedig visszaszámlált: 3, 2, 1, egészen a nulláig, ezért kinéztem a bíróra, ilyen helyzetben nyilván szóvá teszem, vagy valami. Másfél perce készen álltam a játékra, erre azt mondta nekem, hogy azért nem figyelmezteti, mert én nem állok készen a játékra. Ez egy nagy vicc.”
Shapovalov szerint nem ez volt az egyetlen megkérdőjelezhető pillanat a mérkőzésen. „A negyedik játszma után kiment, miközben nekem tavaly nem engedték kikérni a mosdószünetet, amikor ápolást kértem. Ő kétszer kért ápolást. Megvizsgálta az orvos, ezt mondta a bíró a negyedik szett után, a vizsgálatot követően pedig elment a mosdószünetre. Hol vannak a határok?” – tette fel a kérdést Shapovalov, aki leszögezte: tiszteli Nadalt az eredményei miatt.
picture

"Ez az egész egy nagy vicc" - Shapovalov kiakadt a Nadal elleni meccs után

„Ugyanakkor szükség van a határokra, a szabályrendszerre. Játékosként ez nagyon frusztráló. Az az érzésünk ilyenkor, hogy nem csak a játékos, hanem a játékvezető és még sokkal több ellen kell játszanunk. Ez nehéz. A negyedik szett utáni hosszú szünet miatt elillant a momentum. Így sokkal nehezebb játszani véleményem szerint. Ismételten: ez nem Rafa ellen szól. Nagyszerű játékos, tisztelem az eredményeit. De nagyon nehéz és frusztráló ezekkel megküzdeni.”
Shapovalov reakciója azért is érdekes, mert Nadalnak a múltban többször voltak összetűzései Bernardessel, méghozzá nagyon hasonló szituációk miatt. Mind közül a legérdekesebb a 2015-ös Rio Open volt, ahol a játékvezető nem engedte ki az öltözőbe a spanyolt, így a tetőtől talpig csuromvizes Nadal a pályán cserélt nadrágot – a kényesebb részeket egy törülközővel takarta el. Az akció csak félig volt sikeres, Nadal ugyanis fordítva vette fel a száraz nadrágot.
Az nem kérdés, és mint azt mindenki tudja, nagyon tisztelem Carlost, nagyszerű játékvezetőnek tartom. De nem az a helyzet, hogy mindig kemény volt velem a pályán? – utalt a múltjukra Nadal, aki elsőre nem is értette, mi a kanadai problémája.
„Tudom, hogy az első szett után több időre volt szükségem, mert a térfélcserénél mindent le kellett cserélnem. Őszintén szólva teljesen normális, ha a szett végén a bíró extra időt ad az átöltözéshez, különösen ennyire párás körülmények között. Nyilvánvaló, hogy nem játszhatsz ilyen állapotban lévő ruhákban. Denis ezen húzhatta fel magát ebben a pillanatban, mert a bíró szólt, hogy idő van, nekem pedig kellett még 30 másodperc, hogy átöltözzek.”
„Ebben a helyzetben szerintem igazságos, hogy Carlos egy kicsivel több időt adott, és talán elkövetett egy pici hibát, amiért már szólt az időről. Normál esetben a szett végén a bíró figyel, és addig vár ezzel, amíg a játékos készen nem áll” – fogalmazott Nadal. „Véleményem szerint Denis tévedett abban a helyzetben. Megértem, hogy az elveszített szett után gyorsan játszani akart, de szerintem meg kell értenie, és meg is fogja érteni, hogy az átöltözéshez időre van szükség.”
Nadal a mosdószünetről is értekezett egy sort. „Nem tudom, tudtok-e róla, de idéntől új szabályok vannak, azt hiszem, Stefanos miatt. Épp nem voltam a Touron, de azt hallottam, hogy Stefanosnak volt pár nagyon hosszúra nyúlt szünete. Szóval most az a szabály, hogy amikor vécére megyünk, csak pár percet kapunk. Így amikor a második szett után elmentem átöltözni, jött velem egy ember, aki mondta, hogy három perc, két perc, egy perc. Azt az időt követtem, amit ők megadtak.”
A kanadaitól azt is megkérdezték a sajtótájékoztatón, máshogy kezelik-e a legnagyobb sztárokat a többiekhez képest. Shapovalov szerint egyértelműen ez a helyzet, amit a mostani találkozó is bizonyított, mert az érzése szerint Nadal az átlaghoz képest sokkal több időt kapott a mérkőzésvezetőtől. Értelemszerűen a spanyol ebben sem értett egyet, szerinte nem kért, és nem is kapott kivételes bánásmódot a mérkőzésvezetőktől.
picture

Rafael Nadal nagyon szenvedett a hőség miatt

Fotó: Getty Images

„Természetesen. Ez 100%. 100%. Mindegyik meccsemen nagy volt a sebesség, mert a bírók az összes labdamenetben figyeltek az órára. Most viszont az első két szett másfél óráig tartott, annyi időt húzott minden labdamenet után. Rengeteg időt kapott a szettek között, és még ez is. Így elhúzódott. És ahogy mondtam, tavaly az Australian Openen konkrétan azért nem mehettem mosdóba, mert volt egy ápolásom.”
De akkor hogy lehet, hogy valakit vizsgálnak, és ugyanabban a szünetben kimehet a mosdóba, ekkora késést okozva a meccsben? Ez így nem kiegyensúlyozott – hangsúlyozta Shapovalov.
„Nem. Nem ez a helyzet. Nem és nem. Hiszem, hogy a pályán nem érdemlek más bánásmódot, mint a többi játékos. Nem igazán akarom, és nem érzem úgy, hogy így lenne” – felelte Nadal a sajtótájékoztatón. „Mindig ott van a fejekben, hogy a topjátékosok nagyobb előnyt kapnak, de a pályán ez nem igaz. Legalábbis nekem ez az érzésem. Sosem gondoltam, hogy kiváltságaim lennének a pályán, szóval szerintem téved ebben.”
Ha nem tévedek, akkor az elmúlt években bevezették az órát, egyre jobban mérjük ezeket, hogy mindenki számára igazságosabbá tegyük.
„Őszintén sajnálom. Nagyszerű meccset játszott hosszú ideig. Nehéz elfogadni egy ilyen meccs után a vereséget, különösen, hogy teljesen kikészültem, amit talán ő is megérzett, de aztán jól menedzseltem a meccset, és én nyertem. A legjobbakat kívánom neki. Fiatal, és mint mindenki, mindannyian elkövetünk hibákat a karrierünk során. Fiatalon én is sokat hibáztam, és később, amikor már megfelelően gondolkodik, talán megérti, hogy ezen a napon nem neki volt igaza.”

Az Australian Opent az Eurosporton a Porsche Centrum Budapest hozza el Önnek!

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés