Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ott a huszonegyedik, Rafael Nadal Ausztrál Open-győztes!

Nánási Antal

Frissítve 30/01/2022 - 15:57 GMT+1

Az immáron rekorderré váló spanyol teniszező kétszettes hátrányból felállva, több mint ötórás mérkőzésen győzte le Daniil Medvedevet.

Rafael Nadal huszonegyszeres Grand Slam-győztes!

Fotó: Getty Images

Rafael Nadal huszonegyszeres Grand Slam-győztes!

Az már a férfi egyes vasárnapi döntője előtt biztos volt, hogy tenisztörténelmi eseménynek leszünk tanúi. A mérföldkövet jelentő eredmények súlya persze rangsorolta is azokat, ebben a tekintetben pedig Rafael Nadal 21. Grand Slamének lehetősége presztizsben messze túlszárnyalta a Daniil Medvedev előtt álló sanszot. A világranglista második helyezett orosz teniszező ugyanis 2021-es US Open győzelmét követően nyerhette volna meg az Ausztrál Opent, a sportág történetében elsőként elkövetve azt a bravúrt, hogy első két GS-diadalát egymás után következő tornákon aratta.
Óvatos játékkal indult a döntő, 2-2-ig mindketten gond nélkül hozták a szerváikat. Ott azonban Medvedev váltani tudott, kétszer brékelte Nadalt (mindkétszer semmire elvéve a spanyol szerváját), ezek mellett pedig saját adogatása mögött sem jött zavarba, így 6-2-vel övé lett az első játszma.
A második szettben Nadal is újítani tudott, hamar brékelőnybe került, 4-2-nél azonban Medvedev visszavette az előnyt. Amikor szetten belül az orosz adogatott az egyenlítésért, ő remegett meg, Nadal így visszavette az előnyt és 5-3-nál az egyenlítésért szerválhatott. Brékelőnyét azonban ekkor sem tudta megtartani, Medvedev ismét visszajött, 5-5-nél egyenlített, majd 6-6-hoz érve következhetett a rövidítés. A tie-breaket az orosz teniszező dominálta, a szettet pedig egy csodálatos elütéssel fordította a maga javára.
picture

Medvedevnek nem kell sok hely, hogy tie-break nyerő pontot üssön

2-0-ás előnynél a legtöbb racionális szempont Medvedev győzelmét vetítette előre, ezekkel azonban illik óvatosan bánni, ha a túloldalon Rafael Nadal áll. A húszszoros Grand Slam-bajnok spanyol ennek megfelelően a harmadik szettől kezdve, amikor már közelítettünk a mérkőzés harmadik órájának végéhez, ismét emelt játéka színvonalán, sikerességéhez pedig Medvedev látható hullámvölgybe kerülése is bőven hozzájárult. Az orosz emellett elkezdett a Nadalt támogató közönséggel is foglalkozni, a harmadik és a negyedik szettben kevés térfélcsere múlt el úgy, hogy ne kérte volna számon John Blom székbírón, hogy miért nem lép fel erélyesebben az őt bekiabálásokkal megzavaró közönséggel szemben.
Daniil Medvedev és a székbíró
Bőven túl voltunk a mérkőzés negyedik óráján, amikor is a döntőszettre készülhettünk. Ahogyan az a közvetítés során is elhangzott, felsejlett a két fél 2019-es US Open döntőjének forgatókönyve, csak ezúttal fordított szereposztással. Azon a New Yorki estén Rafael Nadal volt a favorit, ő vezetett 2-0-ra, Medvedev pedig teljesen váratlanul egyenlített és harcolta ki a döntő szettet. Melbourne-ben inkább az orosz volt az esélyes, 2-0-ás vezetésénél pedig akár ki is akadhatott volna a mérkőzések előtt és közben is sokszor emlegetett győzelmi “esélymérő”. Rafael Nadal volt az, aki mindezzel nem foglalkozott, helyette inkább kiegyenlített.
A mindent eldöntő ötödik játszmában mindkét teniszezőn erőteljesen látszottak a fáradtság jelei, ami ötórányi játékot követően cseppet sem meglepő. Nadal 2-2-nél brékelni tudott, az azt követő adógatójátékában azonban több bréklabdát is hárítania kellett, megtartania tehát jóval nehezebb volt az előnyét, mint kiharcolni. A következő Nadal adogatójátékban Medvedev ismét megszorongatta a spanyolt, bréklabdáig azonban nem tudott eljutni, 5-3-as Nadal vezetésnél tehát egy játékra kerültünk a történelmi tett véghez vitelétől.
picture

Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

Medvedev adogatásánál fogadóként nyert ugyan két labdát a spanyol, reális esélye annak, hogy fogadóként befejezheti a mérkőzést, tulajdonképpen nem volt. 5-4-es vezetésnél tehát szerválnia kellett élete második Ausztrál Open győzelméért. 30-0-ig minden úgy tűnt, hogy Nadal simán kiszerválja a mérkőzést, onnantól kezdve azonban nem szerzett pontot, többek között egy kettőshibával pedig hozzásegítette Medvedevet, hogy visszabrékeljen. 5-5 lett az állás, nem volt még vége a találkozónak.
Medvedev adogatójátékában ugyanúgy megremegetett, mint egy gémmel azelőtt Nadal, ez pedig három bréklabdáig vezetett. Kettőt még hárított az orosz, a harmadikkal azonban már élni tudott Nadal, 6-5-nél megteremtve magának a lehetőséget, hogy másodszor is adogasson a tornagyőzelemért. Ezúttal pedig nem hibázott, semmire hozta az adogatását, és ezzel történelmet írt: 21-szeres Grand Slam-győztes lett.
Az egymás után második Ausztrál Open-fináléját elveszítő Daniil Medvedev így értékelt a díjátadó ceremónián:
“Nehéz egy ilyen hosszú és vesztes mérkőzés után beszélni. Hihetetlen meccs volt, az előbb rákérdeztem Rafanál, hogy azért ő is elfáradt, ugye? A feleségem most nincs itt, lehet, hogy most össze is tört egy tévé, amiért veszítettem. Megpróbálok legközelebb egy kicsit jobb lenni. Köszönöm mindenkinek a támogatást.”
picture

Daniil Medvedev

Fotó: AFP

A történelmet író Rafael Nadal láthatóan elérzékenyülve állt a mikrofon elé, miután átvette a győztesnek járó trófeát:
“Jó estét vagy lehet, hogy már jó reggelt mindenkinek! Daniil, nincs kétségem afelől, hogy ez a trófea, amit most én emelhettem fel, jónéhányszor lesz a jövőben még a Te kezedben. Másfél hónappal ezelőtt azt sem tudtam, hogy az ATP Tourra vissza tudok-e térni egyáltalán, most meg itt állok Ausztrál Open győztesként. Köszönöm mindenkinek a szeretetet és támogatást.
Kétségtelenül ez most karrierem leginkább érzelemdús pillanata, ami mostantól mindig ott lesz a szívemben. Most már biztosan nem gondolom úgy, mint másfél hónapja, hogy nem lesz több Ausztrál Openem.”
picture

Rafael Nadal con il suo 21° Slam

Fotó: Getty Images

A spanyol klasszis úgy nyerte meg karrierje második Ausztrál Openjét, hogy 2021-ben a Roland Garrost követően összesen két mérkőzést játszott még Washingtonban, majd lábsérülése miatt befejezte a szezont. Gőzerővel készült 2022-re, az elmúlt év végén aztán Abu Dhabiban egy bemutató tornán megfertőződött a koronavírussal, ekkor az is kérdésessé vált, hogy egyáltalán el tudja-e kezdeni a 2022-es szezont. Hamar, “lábon kihordta” a betegséget, majd Melbourne-ben megnyerte az egyik felvezető tornát, most pedig az Ausztrál Opent.
picture

Nadal - Medvedev - Australian Open

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés