A koronavírus ellen be nem oltott Novak Djokovicot a kitoloncolás veszélye fenyegeti Ausztráliában, miután Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter "egészségügyi és rendészeti" megfontolásokra hivatkozva pénteken másodszor is visszavonta vízumát.

Nem ő az első híresség, aki kemény bánásmóddal néz szembe.
Katie Hopkins brit politikai újságírót tavaly toloncolták ki Ausztráliából, miután megszegte a karanténszabályokat, 2007-ben Snoop Dogg amerikai rappertől tagadták meg a belépést korábbi büntetett előélete miatt.
Laver Cup
McEnroe-ék éles meccset csinálhatnak a Laver-kupából, ehhez azonban mindenképpen kell a páros
3 ÓRÁJA
2015-ben az ausztrál hatóságok azzal fenyegették meg a Johnny Depp és Amber Heard tulajdonában lévő yorkshire terriereket, Pistolt és Boo-t, hogy elaltatják őket, a pár ugyanis a magánrepülőgépén csempészte be a kutyákat az országba. A terrierek túlélték, Heard és Depp románca nem.
Ebbe a történetbe illik bele Djokovic, aki múlt héten érkezett Melbourne-be, hogy részt vegyen az Australian Openen, hogy beírja magát a történelembe mint az első férfi, aki 21 Grand Slam-tornát nyert.

Novak Djokovic csütörtökön még jókedvűen edzett a Rod Laver Arenában.

Fotó: AFP

Végül azonban négy éjszakát töltött egy bevándorlási fogdában, miután a hatóságok elutasították a szigorú ausztrál oltási szabályok alóli mentességét, és törölték a vízumát.
Hétfőn eljárási okokra hivatkozva megnyerte a bírósági küzdelmet, amely lehetővé tette számára, hogy maradhasson és edzhessen. Djokovic fellebbezett a pénteki vízumdöntés ellen. de kifuthat az időből, hiszen a torna hétfőn így is, úgy is elkezdődik.

Isteni hatalom

Ausztrália szokatlan hatalmat ad bevándorlásügyi miniszterének. Hawke lényegében felülbírálhatja a bíróságokat az emberek kitoloncolása érdekében, és a kitoloncolandó személyeknek csak szűk körben van lehetőségük fellebbezni a miniszter döntése ellen. A különös hatalomnak történelmi okai vannak.
Ausztráliát a brit fegyencek kényszerű bevándorlásával fehér telepesek gyarmatosították a 18. század végén. Nagy-Britannia 80 éven át férfiak és nők tízezreit küldte ausztrál büntetőtelepekre, mielőtt 1868-ban abbahagyta ezt a gyakorlatot.
Amikor Ausztrália 1901-ben megalakította első szövetségi kormányát, egyik első dolga volt a bevándorlás korlátozásáról szóló törvény elfogadása. Az volt a cél, hogy távol tartsa az Ázsiából, a csendes-óceáni szigetekről és máshonnan érkező színes bőrűeket.
A „Fehér Ausztrália”-politika évtizedekig folytatódott, mielőtt az 1970-es években az utolsó maradványait is felszámolták.
A politika egyik áldozata a fülöp-szigeteki-amerikai Lorenzo Gamboa volt, aki 1941-ben jelentkezett az amerikai hadseregbe, és Ausztráliába evakuálták, amikor a Fülöp-szigetek Japán kezére került. Egy ausztrál nőt vett feleségül, és a párnak két gyermeke született.
Amikor Gamboa leszerelt a hadseregből, úgy tervezte, hogy Ausztráliában fog élni, de a hatóságok megtagadták tőle az állandó tartózkodási engedélyt, és kénytelen volt elhagyni a várost. Az eset felháborodást váltott ki a Fülöp-szigeteken, és komoly diplomáciai zűrzavart okozott. Gamboa végül 1952-ben letelepedhetett Ausztráliában.

Bevándorláspárti tüntetők várnak Novak Djokovicra Melbourne-ben

Fotó: AFP

Majdnem fél évszázaddal később Ausztrália bevezette a „csendes-óceáni megoldást”. A 2001-es törvény értelmében azokat a menedékkérőket, akik hajóval próbáltak Ausztráliába jutni, Pápua Új-Guineában vagy Naurun lévő fogolytáborokba küldték, ahelyett, hogy az ausztrál szárazföldön maradhattak volna. Többszáz menedékkérőt helyeztek el a szigeteken, amíg az elmúlt években nem csökkentették a számukat. Még mindig sokan maradtak.
Behrouz Boochani újságírót, aki Iránból menekült, hat évig tartották fogva akarata ellenére a szigeteken.
Boochani egy csempészett telefon segítségével és a közösségi médiában közzétett bejegyzéseiben részletesen beszámolt a fogolytáborokban uralkodó egészségtelen körülményekről, éhségsztrájkokról és erőszakról, valamint az orvosi gondatlanság és öngyilkosság okozta halálesetekről. Végül a telefonját használta könyv írására, a WhatsAppon keresztül fárszi nyelven küldött részleteket egy fordítónak. A „No Friend But the Mountains” (Nincs más barátom, csak a hegyek) című könyve elnyerte a rangos ausztrál irodalmi díjat, a Victorian Prize for Literature-t. Elutazni azonban sosem tudott Ausztráliába, hogy átvegye a díjat.

A kistestvér, Új-Zéland

Boochani 2019-ben Új-Zélandra szökött, ahol jelenleg is él.
Új-Zéland szoros kapcsolatokat ápol szomszédjával, de Ausztrália kemény álláspontja feszültséget okozott. Különösen az elmúlt években, miután Ausztrália szigorúbb politikát kezdett alkalmazni a bűnözők Új-Zélandra való kitoloncolásában.
A két ország viszonyát jól szemlélteti Suhayra Aden esete. Új-Zéland tavaly vonakodva beleegyezett, hogy elfogadja az Iszlám Állam feltételezett harcosának és két kisgyermekének hazatelepítését, miután Törökországban őrizetbe vették őket.
Aden élete nagy részét Ausztráliában töltötte, és kettős állampolgár volt Ausztráliában és Új-Zélandon is. Ausztrália azonban a terrorizmus elleni törvényei alapján megfosztotta állampolgárságától, így Új-Zélandnak kellett viselnie a felelősséget hazatéréséért.
Az új-zélandi tiltakozás ellenére a Scott Morrison miniszterelnök vezette ausztrál kormány kitartott az Adenre vonatkozó döntése mellett. Djokovic ügyében is hasonlóan határozott volt.
Laver Cup
Nem hagyja magát a világválogatott, az esti program előtt Fritz kiegyenlített
20 ÓRÁJA
Laver Cup
"Tökéletes utazás volt. Pontosan ugyanígy végigcsinálnám még egyszer" - Roger Federer
EGY NAPJA