Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tsitsipas lecseréli eddigi edzőjét, az apját az AusOpen '99-ben döntős svédjére?

Takács Márton

Publikálva 07/02/2022 - 17:35 GMT+1

A világranglista-4. Stefanos Tsitsipas új edzőt jelenthet be, miután a Rotterdam Openen az 1999-ben Ausztrál Open-döntős Thomas Enqvisttel látták edzeni a pályán. Tsitsipast egész eddigi pályafutása során édesapja, Apostolos edzette, de lehet, hogy most trénert vált. A görög és a svéd a Laver-kupán lettek jóban, Enqvist Björn Borg kapitányi stábjának tagjaként dolgozott együtt Tsitsipasszal.

A labda kint, vajon Tsitsipas apja is a partvonalon kívülre kerül?

Fotó: AFP

Stefanos Tsitsipast Thomas Enqvisttel látták együtt edzeni, el is indultak a találgatások.
Úgy tűnik, Stefanos Tsitsipas a karrierje során először változtat az edzői stábjának felállásán. Az Ausztrál Openen idén elődöntős görögöt eddig csak az édesapja, Apostolos edzette, a hétfőn kezdődő Rotterdam Opent megelőző egyik edzésen viszont a korábbi világranglista-4. Thomas Enqvisttel látták együtt edzeni.
A páros jó kapcsolatba került a 2021-es Laver-kupa során, amikor Enqvist volt Tsitsipas európai csapatának kapitány-helyettese. A svéd az 1990-es évek végének, a 2000-es esztendők elejének kiváló játékosa volt, 1999-ben a melbourne-i Grand Slam-torna fináléjáig menetelt, ahol kikapott Yevgeny Kafelnikovtól.
2001-ben negyeddöntős volt Wimbledonban, a többi GS-en nem jutott túl soha a negyedik fordulón. Összesen 19 ATP-tornát nyert, köztük három Masterst.
Még nem tudni, hogy kettejük együttműködése egy ideiglenes vagy végleges megállapodás-e, és hogy ez azt jelenti-e, hogy Apostolos lemond a szerepéről, vagy továbbra is a fia kíséretének tagja marad.
Az apjával való kapcsolatáról, illetve annak meccsek közben mutatott viselkedésével kapcsolatban a közelmúltban kialakult viták is szerepet játszhattak abban, hogy Tsitsipas más lehetőségeket keresett.
A 23 éves játékos a Daniil Medvedev elleni Ausztrál Open-elődöntő során kritikákat kapott, mert az édesapjától kapott tanácsokat - miközben a coaching tilos -, Medvedev pedig magából kikelve üvöltözött a székbíróval azért, mert az szerinte nem vette ezt észre idejében.
picture

Vajon mi lesz Apostolos Tsitsipas (balra) sorsa?

Fotó: AFP

"Tesó, megőrültél?” – mondta Medvedev a székbírónak. "Az apja minden pontnál szövegel. Te hülye vagy? Nem látod? Minden pontnál szövegel. Hogy lehet ez? Válaszolj a kérdésemre!”
Ahogy Kálmán Laci kollégánk a január végi cikkében írta, Medvedev később egyértelművé tette, hogy a kifakadása nem Tsitsipasnak szólt, hangsúlyozta, hogy nem tartja csalónak a görögöt. Ugyanakkor azt is elmondta, szerinte figyelmeztetés jár a coachingért.
"De ettől még ez az egész hatott rám, egy kissé kiakadtam. A székbíró kezelhette volna jobban a helyzetet. Minden ritörn előtt az apja görögül beszélt Stefanoshoz. Azzal persze nincs baj, ha annyit mond, ’Come on!’, de mivel nem beszélünk görögül, nem tudhatjuk, mit mondott. Meg is kérdeztem a mérkőzésvezetőt, hogy ő beszél-e görögül.”
picture

Ilyen, amikor Medvedevnél is elgurul a gyógyszer és ordítva “lekiscicázza” a bírót

Tsitsipas szerint nonszensz, hogy a Rod Laver Arenában ő bármit is meghalljon abból, amit az apja esetleg mond neki. Szerinte ő azon ellenfeleinek az áldozata, akik a coaching-kártyát kijátszva próbálják meg őt kizökkenteni.
"Most mégis mit mondhatnék? A mérkőzésvezetők valószínűleg nem értik, hogy tulajdonképpen én semmit sem hallok meccs közben. A pontok előtt én a fejemben próbálok meg megoldási lehetőségeket találni az esetlegesen felmerülő problémákra. Az utolsó dolog, amit ilyenkor szeretnék, hogy valaki nekem tanácsokat osztogasson.” – reagált erre Tsitsipas.
Tsitsipas azt is elmondta, hogy pályafutása során hosszasan próbálta meggyőzni és megakadályozni apját abban, hogy ezt a gyakorlatot folytassa, de a kérései süket fülekre találtak.
"Beszéltem vele erről. Próbáltam, számtalan órát töltöttem azzal, hogy megpróbáltam kitalálni vele a megoldást, de ez az ő dolga” - említette Tsitsipas, majd kitért arra is, hogy milyen következményei lehetnek ennek a jövőben.
picture

Björn Borg, Thomas Enqvist és Stefanos Tsitsipas a 2021-es Laver-kupán

Fotó: AFP

"Biztos vagyok benne, hogy továbbra is kapni fogom a figyelmeztetéseket a coachingokért, még akkor is, ha soha nem fogok ezek egyetlen szavára sem odafigyelni. De ez rendben van, megtehetik, ha akarják, ha úgy gondolják, hogy ez a helyes. Ez volt az egyik oka annak is, hogy tavaly nyilvánosan is kiálltam az egyik közösségi médiafelületemen, és azt mondtam, hogy szerintem a coachingot engedélyezni kellene, egyszerűen azért, mert az edzők úgyis ezt csinálják.”
Az Eurosport szakértői, Mats Wilander és Tim Henman is felszólították Tsitsipast, hogy rendezze a helyzetet az Australian Openen Taylor Fritz ellen vívott mérkőzése után, ahol szintén tanácsokat kapott az apjától.
A rotterdami ATP-tornát a héten hétfőtől péntekig 19:30-tól, szombaton 15 órától és 19:30-tól, vasárnap 15:30-tól az Eurosport 2-n élőben közvetítjük!
via eurosport.co.uk

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés