Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadalt nem kímélték Rómában, de legalább visszavághat Zverevnek

Németh Dániel

Frissítve 09/05/2021 - 14:23 GMT+2

Monte-Carlóban és Madridban voltak nagy hiányzók, Rómában viszont jelen állás szerint valamennyi salakos nagyágyú ott lesz a mezőnyben, így az eddigiek közül ez tűnik a legerősebb versenynek a Roland Garros előtt. De vajon hogy sikerül a főpróba a nagyoknak?

Rafael Nadal Madridban

Fotó: Getty Images

A héten Rómában elkezdődik a Roland Garros előtti utolsó 1000-es verseny, amelyen már szinte teljes lesz a mezőny.

Első ránézésre egy dolog kijelenthető: Nadalnak nem lesz könnyű feladata, hiszen a negyedébe csupa jó formában lévő, kiváló salakpályás játékos került. Ha viszont végigmegy ezen az ágon is, az komoly üzenet lehet a riválisoknak. A madridi verseny idején inkább az edzést választó Djokovicnak könnyebb dolga lehet, és előfordulhat, hogy már a második fordulóban bizonyíthatja magának, csak kisiklás volt a korai monte-carlói búcsú.

Nadal brutálisan erős sorsolást kapott

Róma hagyományosan Rafael Nadal egyik felségterületének számít, 2019-ben kilencedik alkalommal nyerte meg a versenyt, ezzel természetesen ő a rekorder a férfiaknál. Idén viszont nem lesz egyszerű dolga, nem tudunk mást mondani, egészen egyszerűen brutális ágra került. A spanyolnak az első fordulóban második kiemeltként nem kell pályára lépnie, utána viszont akár Jannik Sinner is az útjába kerülhet, ehhez a hazai pályán szereplő olasznak Ugo Humbert-t kellene legyőznie.
Amennyiben sikerrel veszi ezt a kört Nadal, szinte biztosan egy tavalyi elődöntős vár rá – Denis Shapovalov vagy Casper Ruud, akik épp egymással játszanak a torna nyitókörében. Papíron itt a norvég számít esélyesebbnek, zsinórban három salakpályás 1000-es versenyen sikerült eljutnia a legjobb négyig. A legjobb nyolc között pedig jöhetne a madridi negyeddöntő visszavágója, ugyanis Alexander Zverev is Nadal negyedébe került.
Nadal nem biztos, hogy különösebben bánja ezt, hiszen ő minden évben elmondja, fontos neki az, hogy a Roland Garros előtt tesztelve érezze magát, és abban a tudatban vágjon neki a versenynek, hogy képes a legjobbja közelében teljesíteni nyomás alatt. (Tavaly mondjuk ennek híján is megállíthatatlan volt Párizsban.) Róma mindenesetre ismét kiváló alkalom lesz, hogy kiderüljön, hol is tart a spanyol, veszélyben lehet-e az újabb Roland Garros-címvédés.

Fucsovics salakspecialistával kezd

Habár Fucsovics Márton nem érzi magát elveszettnek salakpályán (eddigi egyetlen tornagyőzelmét is ezen a borításon szerezte), az idei eredmények egy picit mást tükröznek – legalábbis azt, hogy több időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon a körülményekhez. Monte-Carlóban Lorenzo Sonego állította meg az első fordulóban, Madridban pedig a később negyeddöntőig menetelő Alexander Bublik, aki kiválóan használta ki a magaslati levegőt.
Rómában sem feltétlenül lesz könnyű dolga a magyar játékosnak, hiszen a torna első fordulójában Guido Pella vár rá, aki mindent tud a salakpályás teniszről. Az is igaz viszont, hogy az argentin nincs túl nagy formában, idén egyetlen meccset nyert kedvenc borításán, Egor Gerasimov viszont sérülten játszott ellene, és nyolc elveszített játék után feladta a meccset. Amennyiben Fucsovics megnyerné idei első meccsét salakon, Dominic Thiem várna rá, így ennél tovább egyelőre talán nem is érdemes nézni.

Djokovic visszavághat Monte-Carlóért

18. Grand Slam-győzelmét és a világranglista élén töltött rekord megdöntését követően Novak Djokovic kijelentette, hogy innentől a négy legnagyobb torna áll a fókuszban, minden más csak másodlagos. Ennek a szemléletmódnak lett áldozata a madridi 1000-es torna – pedig címvédőként itt 500 pontot kellett volna megvédenie – és a belgrádi 250-es háziversenyét követően már Rómára készült.
A világelsőnek egyelőre felemás érzései lehetnek a salakról, hiszen Monte-Carlóban a harmadik kör, Belgrádban pedig az elődöntő jelentette a végállomást. Vereségei közül főleg a monacói számított nagy meglepetésnek, ahol a salakkal hadilábon álló Dan Evans győzte le, miután nyeséseivel szétszedte Djokovic szokásos ritmusát. Ez a párosítás a római második fordulóban megismétlődhet, már amennyiben Evans legyőzi Taylor Fritzet.
picture

Daniel Evans és Novak Djokovic Monte-Carlóban

Fotó: Getty Images

A harmadik körben vagy egy selejtezős vagy Grigor Dimitrov kerülhet szembe Djokoviccsal – egyik verzió sem tűnik vészesnek a világelső szemszögéből – a legjobb nyolc között pedig Stefanos Tsitsipas. Ehhez persze a görögnek el kell jutnia a negyeddöntőig: ebben a legnagyobb eséllyel Matteo Berrettini vagy Nikoloz Basilashvili gátolhatja meg, ők viszont az első körben egymással játszanak, ami szintén érdekes párosítás lehet a verseny elején.

Nézőket csak a harmadik fordulótól érdemes keresni

A zárt kapus meccsek miatt nyűglődő játékosok számára jó hír lehet, hogy Rómában – ha nem is annyian, mint Madridban – de lesznek nézők. Az Olaszországban érvényben lévő korlátozások miatt viszont az első két fordulót zárt kapuk mögött bonyolítják le, és majd csak a nyolcaddöntőktől kezdődően engedik be a szurkolókat. A teljes kapacitás 20%-t használhatják ki, ami a centerpálya esetén durván 2000 főnek felel meg.

Biztosan Medvedev a Garros második kiemeltje, de mire megy vele?

Lassan ott tartunk, hogy bármit is csinál Medvedev salakon, az instant mémalapanyaggá válik. Produkált emlékezetes jeleneteket Madridban is, ahol a pályán kezdte levezetni a feszültségét, majd amikor a mérkőzésvezető figyelmeztette, hogy nem kellene abban kárt okozni, közölte vele, hogy ez salak, tehát már nem ronthat tovább a helyzeten. A nagy nehezen megnyert első meccs után sem barátkozott meg a helyszínnel, Cristian Garíntól már ki is kapott.
Medvedevnek megvolt a matematikai esélye, hogy két jól sikerült 1000-essel világelső legyen, ám erről egyelőre lemondhat. A második helyet viszont Nadal korai madridi búcsújával visszaszerezte, és miután a spanyol Rómában nem tudja növelni a pontjainak a számát (2019-ben bajnok volt), ezért a Roland Garrosig nem változik a sorrend. Ami persze azt jelenti, hogy Párizsban akár már az elődöntőben összejöhetne egy Djokovic-Nadal párosítás.
Ami pedig az oroszt illeti: neki azért nem ártana néhány győzelem, hogy tovább csökkentse a hátrányát a világelsővel szemben. Ahhoz, hogy átugorja Djokovicot a ranglista élén, elsősorban salakon és füvön tud pontokat szerezni a mindkét borításon maximum közelében teljesítő szerbbel szemben. Rómában nem tűnik lehetetlennek a feladat, vannak ugyan jó salakosok a negyedében, ám salakspecialistának legfeljebb Lorenzo Musetti nevezhető.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés